Δραστηριοτητες της βουλευτου Χρυσας Μανωλια

Το Δήμο Φιλλύρας επισκέφθηκε η βουλευτής κ. Χρύσα Μανωλιά, συνεχίζοντας τις επαφές της με τις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές. Με το Δήμαρχο κ. Κιασήφ Χασάν και τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, ανταλλάσσοντας απόψεις για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς και για τους στόχους και τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής. Έργα όπως η ύδρευση των οικισμών Ραγάδας και Εσοχής, η αποπεράτωση με ασφαλτόστρωση της κατασκευής του δρόμου Δαρμένης-Ραγάδας-Εσοχής, η κατασκευή του δρόμου Ιάμπολης-Πάτερμα, έργα για τη συντήρηση των σχολείων εντάσσονται στις προτεραιότητες, λόγω της επείγουσας ανάγκης κατασκευής τους. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η καθυστέρηση υλοποίησης των σχετικών έργων υποδομών, λόγω του επιλεκτικού τρόπου χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκ μέρους των Υπουργείων.

Η κ. Μανωλιά
αναφέρθηκε σχετικά και στις δικές της ενέργειες με Ερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, επιθυμώντας να συμβάλει και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση των επιδιώξεων του Δήμου και στην άρση των αδικιών που προκαλούνται από συγκεκριμένες αρνητικές κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές.

Τέλος, η κ. Μανωλιά διαβεβαίωσε το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του ότι θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους σε κάθε προσπάθειά τους για την ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της.

•Παρέμβαση για την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος στρατιωτικών Εθελοντών Μακράς Θητείας

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά, με την οποία ζητεί από τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών την επίλυση του συνταξιοδοτικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν στρατιωτικοί της κατηγορίας Εθελοντών Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) σε σχέση με την αρχική ασφάλισή τους στο ΙΚΑ. Στην ερώτηση τονίζονται τα εξής:

«Ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτικού προσωπικού της κατηγορίας Ε.Μ.Θ., που κατατάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις από τον Οκτώβρη 1985 μέχρι το Μάρτη 2000, βρίσκεται μπροστά σε συνταξιοδοτικά προβλήματα, καθώς αντιμετωπίζεται με ένα συνταξιοδοτικό καθεστώς άδικο σε σχέση με άλλους στρατιωτικούς.

Πιο συγκεκριμένα, για τους στρατιωτικούς της παραπάνω κατηγορίας κατά τα πρώτα 5 έτη της θητείας τους ισχύει το σύστημα της ασφάλισης στο ΙΚΑ για σύνταξη και επικουρική ασφάλιση, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 3257/2004. Το γεγονός αυτό κατά τη συνταξιοδότησή τους θα έχει ως συνέπεια τη μειωμένη σύνταξη σε σχέση με άλλες κατηγορίες στρατιωτικών, καθώς η προαναφερθείσα 5ετία θα υπολογισθεί με βάση τις τότε αποδοχές και όχι με βάση το σύστημα υπολογισμού που ισχύει για όλους τους άλλους. Το αίτημά τους για άρση της αδικίας αυτής με ανάλογη ρύθμιση που έγινε για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Συνοριοφυλάκων και των Ειδικών Φρουρών (Ν.3234, άρθ. 2, πάρ. 4.β/2004), να αποδοθούν δηλαδή οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές του Ι.Κ.Α. στο Δημόσιο και εκείνο να καταβάλει τη συνολική σύνταξη που αναλογεί στους δικαιούχους, είναι δικαιολογημένο και δίκαιο όπως αποδείχθηκε και από την διακλαδική επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία επεξεργάστηκε το θέμα και κατέληξε σε πρόταση για σχετική νομοθετική ρύθμιση

Γι αυτό ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε το δίκαιο αίτημα των στρατιωτικών της παραπάνω κατηγορίας;

2) Πότε και σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε»;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.