Διστακτικοι οι Ροδοπιτες απεναντι στο Συμφωνο Συμβιωσης

Μόλις 4 συνάφθηκαν εντός του 2016 έναντι 321 γάμων - Γιώργος Μήλιογλου, δικηγόρος «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον θεσμό του γάμου»

Καλοκαίρι… η εποχή που είναι συνυφασμένη με τον ήλιο, τη θάλασσα, τις υψηλές θερμοκρασίες, τις διακοπές, το καρπούζι και …τους γάμους. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι θεωρείται δικαίως για πολλούς η εποχή των γάμων, καθώς σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο η φύση είναι στα καλύτερά της, η θερμοκρασία ιδανική, η διάθεση ζευγαριού, συγγενών και καλεσμένων ανεβασμένη και σε χαλαρότερους από ότι τον χειμώνα ρυθμούς, συστατικά που συντείνουν και σε μία πιο εύκολη διοργάνωση γάμου αλλά και πιο οικονομική αν κρίνει κανείς τις επιλογές, φυσικές και μη που έχουν οι νιόπαντροι στην διάθεσή τους.
 
Το φετινό καλοκαίρι δεν αποτέλεσε εξαίρεση στον άτυπο αυτό κανόνα, με πολλούς ωστόσο να επιλέγουν την λύση του πολιτικού γάμου, είτε λόγω της οικονομίας χρόνου και αντοχών, είτε λόγω «ιδεολογίας», είτε ακόμα και για λόγους πραγματικής οικονομίας, καθώς μην ξεχνάμε ότι ο γάμος των ονείρων τους για πολλούς απαιτεί και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, προς κατάθεση.
 
Στο νομό Ροδόπης εντός του 2016 και συγκεκριμένα έως και τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκδόθηκαν 321 ληξιαρχικές πράξεις γάμου, με την μερίδα του λέοντος να έχει ο Δήμος Κομοτηνής με 173.
 
Ανατρέχοντας στις καταγραφές του Υπουργείου εντυπωσιακή είναι η διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τα σύμφωνα συμβίωσης που έχουν εκδοθεί στον Δήμο Κομοτηνής, τα οποία αγγίζουν μόλις τα τέσσερα σε αριθμό, καθώς από την πρώτη «εμφάνισή» του στον ελληνικό Αστικό Κώδικα, θεωρήθηκε ως άλλο «μάννα εξ ουρανού» για όσα ζευγάρια δεν έχουν μπει στην διαδικασία να σκεφτούν τον γάμο.
 
Στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τους λόγους της δυσπιστίας που ενδεχομένως δείχνει και η κοινωνία της Ροδόπης απέναντι στον νεοσύστατο αυτό θεσμό που εισήγαγε στον Ελληνικό Αστικό Κώδικα ο νομοθέτης το 2008 με το Ν. 3719/2008 αρ. 1-13 και μετέπειτα με το Ν.4356/2015, επικοινωνήσαμε με τον δικηγόρο κ. Γιώργο Μήλιογλου, ο οποίος αποτελεί και έναν από τους δικηγόρους στην Κομοτηνή που έχει διαχειριστεί περίπτωση Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης. 

Γιώργος Μήλιογλου «Το Σύμφωνο Συμβίωσης έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε πριν την θέσπισή του σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όσων επιλέγουν να συμβιώνουν χωρίς γάμο» 

Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγαλύτερη παρανόηση που υπάρχει σήμερα σχετικά με το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης έχει να κάνει με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για το ζευγάρι που επιλέγει την σύναψη του έναντι αυτών ενός γάμου αλλά και με το γεγονός ότι το Σύμφωνο όπως τόνισε «δεν έρχεται να αντικαταστήσει τον θεσμό του γάμου, αλλά να καλύψει απλώς ένα κενό που υπήρχε πριν από την θέσπισή του σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων που επιλέγουν να συμβιώνουν χωρίς γάμο».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Μήλιογλου το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης είναι μία συμφωνία που καταρτίζεται μεταξύ δύο συντρόφων ενώπιον Συμβολαιογράφου, ο οποίος επισημοποιεί τη συμβίωση, με αποτέλεσμα το ζευγάρι να αποκτά δικαιώματα και υποχρεώσεις οι οποίες το εξομοιώνουν με τα παντρεμένα ζευγάρια.
 
Το Σύμφωνο αποκτά νομική ισχύ από τη στιγμή που αντίγραφό του θα κατατεθεί στον ληξίαρχο του τόπου κατοικίας των δύο συντρόφων και θα καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο του αρμόδιου Ληξιαρχείου, οπότε και εφ’ εξής οι δύο σύντροφοι είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα όποια οφέλη προσφέρονται από αυτό. 

Δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από την σύναψή του 

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους ένα ζευγάρι θα μπορούσε να επιλέξει την σύναψη Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης ο ίδιος επικεντρώθηκε στην ευκαιρία ρύθμισης ορισμένων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που δίνεται και τα οποία στην περίπτωση του γάμου προβλέπονται εκ του νόμου, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα που αποκτούν ο ένας έναντι του άλλου.
 
«Στον γάμο τα δικαιώματα αυτά ορίζονται ρητά, ενώ στην περίπτωση του Συμφώνου τα άτομα έχουν την ελευθερία να ορίσουν τον τρόπο που θέλουν τα θέματα αυτά, όπως για παράδειγμα θέματα διατροφής, περιουσιακές σχέσεις κ.ο.κ. να ρυθμίζονται» επεσήμανε ο ίδιος. Υπογράμμισε δε ότι μία ακόμα σημαντική διαφορά μεταξύ Συμφώνου Συμβίωσης και γάμου αφορά στον τρόπο λύσης του Συμφώνου. «Ο τρόπος λύσης του Συμφώνου είναι ευκολότερος σε σχέση με τον τρόπο λύσης του γάμου, όπου απαιτείται είτε συμφωνία και των δύο συζύγων, είτε δικαστική αντιδικία η οποία πολλές φορές είναι μακρόχρονη και πολυδάπανη. Στην περίπτωση του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης αρκεί μία απλή έγγραφη δήλωση χωρίς να απαιτείται και η σύμπραξη του άλλου και δεν χρειάζεται να μεσολαβήσει δικαστήριο» εξήγησε ο κ. Μήλιογλου υπογραμμίζοντας πως στην δεύτερη περίπτωση η λύση μπορεί να επιτευχθεί είτε με συμφωνία των συμβληθέντων που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο είτε με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση που κοινοποιείται με δικαστικό επιμελητή είτε με την τέλεση γάμου μεταξύ των συμβληθέντων ή μεταξύ ενός από αυτούς και τρίτου προσώπου.
 
Ταυτόχρονα το Σύμφωνο Συμβίωσης προβλέπει αρκετά δικαιώματα τα οποία είτε προβλέπονται από τον νόμο είτε μπορούν να ρυθμιστούν μεταξύ των συζύγων. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τα κληρονομικά δικαιώματα σε περίπτωση θανάτου ενός από τους δύο που έχουν συνάψει Σύμφωνο δεν ισχύει ό,τι και στη αντίστοιχη περίπτωση γάμου. Στον γάμο ο σύζυγος που επιζεί καλείται ως κληρονόμος σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη και παίρνει το 1/4 της κληρονομιάς αν υπάρχουν παιδιά και το 1/2 της κληρονομιάς αν δεν υπάρχουν αλλά και άλλοι συγγενείς κληρονόμοι. Στο Σύμφωνο αντιστοίχως αυτός που επιζεί καλείται ως κληρονόμος και παίρνει το 1/6 της κληρονομιάς αν υπάρχουν παιδιά, το 1/3 αν δεν υπάρχουν και το σύνολο της κληρονομιάς αν δεν υπάρχει κανένας άλλος συγγενής του κληρονομούμενου. Βέβαια, υπάρχει και η πρόβλεψη κατά την κατάρτιση του Συμφώνου το κάθε μέρος να παραιτηθεί από το δικαίωμά του στη νόμιμη μοίρα.
 
Όσον αφορά τα παιδιά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια ισχύος του Συμφώνου ή εντός τριακοσίων ημερών από τη λύση του Συμφώνου έχουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που αποκτώνται κατά τη διάρκεια του γάμου. Συγκεκριμένα ο Νόμος για το Σύμφωνο Συμβίωσης ορίζει ότι «το τέκνο που ήρθε στον κόσμο κατά τη διάρκεια του Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης ή εντός τριακοσίων ημερών από τη λύση ή την αναγνώριση της ακυρότητάς του, φέρει το επώνυμο που επέλεξαν οι γονείς του με κοινή και αμετάκλητη δήλωσή τους που περιέχεται στο Σύμφωνο ή σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο, πριν τη γέννηση του πρώτου τέκνου».
 
Επιπροσθέτως, για την περίπτωση της τεκνοθεσίας, όπου για το σύμφωνο συμβίωσης δεν προβλέπεται ρητά, εντούτοις μπορεί να υποστηριχθεί ότι εφαρμόζεται κατ’ αναλογία αυτή η διάταξη μαζί με τις άλλες διατάξεις που ισχύουν αναλογικά και διέπουν τις σχέσεις συζύγων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.