«Διπλωματια και ποιηση. Η περιπτωση του Γιωργου Σεφερη» με τη «Γλωσσα ως οχημα πολιτισμου»

Διεπιστημονικές συναντήσεις στο έργο του διπλωμάτη-συγγραφέα Βασίλη Παπαδόπουλου την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο ΕΒΕΡ

Εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του διπλωμάτη-συγγραφέα Βασίλη Παπαδόπουλου διοργανώνει το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών σε συνεργασία με το ΕΒΕΡ, το Βιβλιοπωλείο Εκλογή, τις Εκδόσεις Περίπλους, τις εκδόσεις Ίκαρος και τον Παρατηρητή της Θράκης.
 
«Διπλωματία και ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη» και «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας» είναι τα δύο βιβλία του συγγραφέα που θα έχουν την τιμητική τους στην εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00.

Για τα βιβλία θα  μιλήσουν οι:

Αγγελική Μουζακίτη, Μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ
Μαρία Δημάση, Καθηγήτρια Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ
Βασίλης Γραμματίκας, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Νατάσσα Βαφειάδη, Δημοσιογράφος.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος…

Ο Πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στη Γαλλία. Το 1985 διορίστηκε ως Ακόλουθος Πρεσβείας στον διπλωματικό κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει υπηρετήσει, εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Κίεβο, στη Νέα Υόρκη (Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη), στην Μπανγκόκ, και ως Πρέσβης στο Κίεβο και το Βουκουρέστι. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών θέματα πρακτικής διπλωματίας και πολιτισμού. Είναι συγγραφέας διηγημάτων με τίτλο Στην Άπω Ανατολή, μιας νουβέλας υπό μορφή διηγημάτων με τίτλο Όλυα – Δυο χειμώνες και μία άνοιξη, που μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες, ενός δοκιμίου με τίτλο Γιώργος Σεφέρης – Ανάμεσα στη διπλωματία και την ποίηση, μεταφρασμένου στα ρουμανικά, καθώς και ενός δοκιμίου με τίτλο Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού – Η ακτινοβολία της Ελληνικής γλώσσας. Έχει δώσει σειρά διαλέξεων σε πανεπιστήμια και διπλωματικές ακαδημίες διαφόρων χωρών τόσο για θέματα εξωτερικής πολιτικής όσο και για θέματα πολιτισμού και γλώσσας.

… Η «Διπλωματία και ποίηση. Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη»…

Ο Πρέσβης και συγγραφέας Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσιάζει στο δοκίμιο αυτό τον Γιώργο Σεφέρη από μια πρωτότυπη σκοπιά, δίνοντας έμφαση στον διπλωμάτη Σεφέρη και στον τρόπο που η καριέρα του επηρέασε τη λογοτεχνική του δημιουργία.
 
Αρχικά αναφέρεται με απλό και εύληπτο τρόπο στην ποίησή του, ενώ στη συνέχεια στην υπηρεσιακή του πλευρά, στη δύσκολη σχέση του με το Υπουργείο Εξωτερικών και τους πολιτικούς, με τα μόνιμα παράπονά του, όπως ότι η διπλωματική καριέρα δεν του επέτρεπε να ασχοληθεί επαρκώς με την ποίηση.
 
Κατόπιν, αντίθετα, εξετάζει με ποιο τρόπο το επάγγελμά του τον βοήθησε στην ποιητική δημιουργία και κάνει αναφορά και σε άλλους διπλωματικούς-λογοτέχνες, επτά από τους οποίους έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ο PabloNeruda (Χιλή) και ο Saint-JohnPerse (Γαλλία). Ανιχνεύει επίσης στα ποιήματα του Σεφέρη το αποτύπωμα και την επίδραση της διπλωματικής του καριέρας, στις δύσκολες εποχές που έζησε.
 
Τέλος αναλύει την υπηρεσιακή γλώσσα του Σεφέρη σε σχέση με την ποιητική του γλώσσα και παραθέτει αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και τηλεγραφήματά του, από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε ως διπλωμάτης, μετά από έρευνα στο ιστορικό Αρχείο του -Υπουργείου Εξωτερικών. Εντοπίζονται οι διαφορές και τα κοινά σημεία της γλώσσας και του ύφους του, που παραμένουν και στις δύο περιπτώσεις λιτά, δωρικά και περιεκτικά. Σεφερικά.

… και «Η γλώσσα ως όχημα πολιτισμού. Η ακτινοβολία της ελληνικής γλώσσας» 

Πώς η γλώσσα επιδρά στη διάδοση και επιβίωση του πολιτισμού που εκφράζει και πώς ο πολιτισμός στη διάδοση και επιβίωση της γλώσσας;
Η ελληνική γλώσσα ομιλείται χωρίς διακοπή για περισσότερο από 40 αιώνες, με αξιοθαύμαστη συνέχεια, παρά τις μεταβολές που είναι φυσικό να υφίσταται ως ζωντανός οργανισμός.
Ανήκει σ' ένα έθνος που διαρκώς έρχεται σε επαφή με δεκάδες άλλους πολιτισμούς, εξαπλώθηκε με πολλούς αποικισμούς και κατακτήσεις μέχρι τα όρια της οικουμένης, μετέδωσε πολιτισμό, κατακτήθηκε από ξένους πολιτισμούς και επέζησε, παραμένοντας παράλληλα πάντα ανοικτό στις εξωτερικές επιρροές.
Μια συνοπτική ιστορία της ακτινοβολίας του ελληνικού πολιτισμού στην οικουμένη, μέσω της γλώσσας και παράλληλα μια σύντομη εξιστόρηση της εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, μέχρι σήμερα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.