Δινονται επιλεκτικα τα ατοκα δανεια

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος μίλησε στον ΠτΘ με αφορμή μια συζήτηση που έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ, με αντικείμενο τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής που κινδυνεύουν να κλείσουν. Σήμερα, θα λάβει χώρα στην Αθήνα η έκτακτη γενική συνέλευση που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος κι εκεί οι εκπρόσωποι του ΕΒΕ Ξάνθης θα καταθέσουν τα προβλήματα και τις προτάσεις τους μαζί με τους συναδέλφους τους από όλη τη χώρα.

ΠτΘ: κ. Ανδρικόπουλε, ποιος προκάλεσε τη σύσκεψη στο ΕΒΕ;

Π.Α.:
Το ΕΒΕ κάλεσε όλους τους φορείς που έχουν σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν παρών ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών της Ξάνθης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, καθώς κι επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Προσεγγίσαμε όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ένα έχει να κάνει με την καταβολή του 12%, το οποίο άρχισε να καταβάλλεται τώρα για το πρώτο εξάμηνο του 2007, αλλά είναι δυνατόν να καταβληθούν και τα υπόλοιπα εξάμηνα στις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ανάγκη αυτά τα χρήματα. Είναι η επιδότηση των εργαζομένων που ανακουφίζει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις.

Όλοι οι συνδαιτυμόνες ασχοληθήκαμε με τα άτοκα δάνεια τα οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση ότι θα πάρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εγγύηση του δημοσίου από τις τράπεζες. Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν τα δίνουν και σ’ αυτούς που τα δίνουν το κάνουν επιλεκτικά, γιατί είναι αυτοί που έχουν χρήματα και δεν χρειάζονται.

ΠτΘ: Πόσα δάνεια έχουν δοθεί για το νομό Ξάνθης;

Π.Α.:
Αυτό δεν λέει τίποτε. Το θέμα είναι ότι παίρνουν τα δάνεια αυτοί που δεν χρωστούν κι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Δίνουν σ’ αυτούς 50 – 100- 200 χιλιάδες ευρώ για να πάρουν τον τόκο.

Η λογική, όμως, των κυβερνώντων είναι να πάνε αυτά τα χρήματα στην αγορά κι όχι στο ταμιευτήριο. Τα χρήματα δυστυχώς δεν ανακυκλώνονται, παρόλο που το λογικό είναι να πάρουν τα χρήματα αυτοί που έχουν ανάγκη για να δοθούν στην αγορά.

Την Πέμπτη (σήμερα) έχουμε στην Αθήνα μια μεγάλη συγκέντρωση, μια έκτακτη γενική συνέλευση που την έχει προκαλέσει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα των τραπεζών.

ΠτΘ: Υποθέτω ότι οι συνάδελφοί σας σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Π.Α.:
Στην Ξάνθη όπως και στην Κομοτηνή δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε Θράκη. Εάν αυτές οι δυο πόλεις έχουν τα τελευταία χρόνια από 60.000 περίπου κατοίκους είναι γιατί λειτούργησαν κάποιοι νόμοι και αύξησαν τα κίνητρα.

Η ανεργία, όμως, καθημερινά πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εάν, όμως, ξεσπάσει η ανεργία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κλείσουμε θα ψάχνουμε να βρούμε κατοίκους στους νομούς μας και θα μείνουν μόνο τα πανεπιστήμια και η αστυνομία.

Απολύσεις εργαζομένων

ΠτΘ: Ποια είναι η καταγεγραμμένη επίσημη ανεργία στο νομό Ξάνθης;

Π.Α.:
Είναι πολύ μεγάλη. Σκεφτείτε ότι έχουν κλείσει επιχειρήσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το φασόν και οι μεγάλες βιομηχανίες απολύουν συνέχεια. Η Χαρτοποιία είχε κάποτε 500 άτομα και τώρα έχει 120. Το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις του Χατζηιωάννου. Τα Πλαστικά Θράκης άρχισαν και απολύουν. Η ΚΟΜΟΤΕΞ από 900 άτομα που είχε στο παρελθόν μετρά 50. Μια άλλη επιχείρηση που ασχολείται με αλουμίνια απολύει συνέχεια προσωπικό.

Για να κρατηθούν οι επιχειρήσεις προχωρούν διαρκώς σε απολύσεις.

Η ΣΕΠΕΚ έκλεισε, η ΣΕΒΑΘ έκλεισε… Το ένα το θέμα είναι οι εργαζόμενοι τους που χάνουν τη δουλειά τους και το άλλο ότι αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν γεωργικά προϊόντα. Επομένως, συρρικνώθηκε αυτόματα και το εισόδημα των γεωργών. Και ας μην ξεχνάμε ότι στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης το γεωργικό εισόδημα ήταν αρκετά υψηλό, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλη η τόνωση της αγοράς από τους γεωργούς που φέτος είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Από την άλλη, κατεβαίνουμε στην Αθήνα και πέφτουμε σήμερα στην απεργία της ΑΔΕΔΥ. Θα πρέπει να τους πουν ότι με δεδομένο ότι ο σερβιτόρος παίρνει 800 ευρώ θα πάρουν 900 οι δημόσιοι υπάλληλοι και αυτά είναι πολλά. Κάνουν απεργίες και πιέζουν όσοι είναι υψηλόμισθοι.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.