Μητρωο και οχι Τμημα Αγροτων στα Επιμελητηρια προτεινει ο Νικος Αγγελιδης

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ εξηγεί γιατί η ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας δεν μπορεί να ευοδωθεί

Την σύσταση Μητρώου Αγροτών αντί της δημιουργίας Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας φαίνεται πως προκρίνει η πλειοψηφία των Επιμελητηρίων της χώρας, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι του αγροτικού τομέα να κάνουν χρήση των υπηρεσιών και των πληροφοριών που τα Επιμελητήρια προσφέρουν στα μέλη τους.

Αυτό τουλάχιστον ανέφερε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 13 Μαρτίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ.Νίκος Αγγελίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του όλου εγχειρήματος, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις, πανελλαδικά και τοπικά, ο κ.Αγγελίδης, εξήγησε πως το πρόβλημα εξ αρχής δημιουργείται από το γεγονός ότι οι αγρότες εφόσον ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα αδυνατούν να εισπράξουν επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει πως αν ένα Επιμελητήριο σύστηνε ένα Αγροτικό Τμήμα που θα προσέδιδε επιχειρηματική δραστηριότητα στους αγρότες, με την εγγραφή τους στο Εμπορικό Μητρώο και άρα θα δημιουργούνταν ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δεν θα μπορούσε να επιλυθεί.

Ο κ.Αγγελίδης εξήγησε πως τα παραπάνω αφορούν τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή απασχολούμενους με την αγροτική παραγωγή, για να τονίσει πως οι αγροτικές επιχειρήσεις μπορούσαν ήδη να εγγραφούν στα Επιμελητήρια. Η προσπάθεια που έγινε από το Υπουργείο αφορούσε στην δυνατότητα οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των Επιμελητηρίων, σε επίπεδο συμβουλών, λύσεων και εργαλείων, για να εξηγήσει ωστόσο πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει με εγγραφή των αγροτών στο εμπορικό μητρώο, γιατί τότε θα έχουμε τεράστια ζημιά για τον λόγο προανέφερα».

Η λύση σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται στην δημιουργία του Μητρώου Αγροτών, με βάση το οποίο τα Επιμελητήρια θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δίχως να απαιτείται η εγγραφή στο εμπορικό μητρώο των μελών τους.

Ερωτηθείς σε σχέση με την αδυναμία πρόβλεψης των προαναφερθέντων από πλευράς της κυβέρνησης, πριν την εμφάνιση των «κωλυμάτων» αυτών ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ έσπευσε να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό για τους αγρότες. Ωστόσο όπως τόνισε «από εκεί και πέρα υπάρχουν και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες δεν μπορούν να ξεπεραστούν, όπως και διάφορα νομοθετήματα που είναι πάνω από τις δικές μας εθνικές νομοθεσίες».

«Αυτό το πάντρεμα κατά καιρούς έχει δημιουργήσει πολλές συγκρούσεις, προβλήματα, συζητήσεις και πολιτικές εν γένει, πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά νομίζω ότι εδώ θα έχουμε ένα πρόβλημα να το εφαρμόσουμε σύμφωνα τουλάχιστον με την αρχική εξαγγελία» ανέφερε ο ίδιος καταλήγοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.