Δημοσια διαβουλευση για τα αποβλητα

Τη δυνατότητα παρεμβάσεων και κατάθεσης προτάσεων σχετικά με τη μελέτη «Σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων Ν. Ροδόπης» -που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ Ν. Ροδόπης και του Δήμου Κομοτηνής- είχαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής. Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των προτάσεων της μελέτης σε δημόσια διαβούλευση ώστε να επιτευχθεί καλύτερη δυνατή λύση για το νομό μας.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων που προκύπτουν από τις κατασκευές (απόβλητα εκσκαφών – κατασκευών – κατεδαφίσεων), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Σωκράτη Φάμελο. Στους 250.000 τόνους το χρόνο ανέρχεται ο όγκος των αποβλήτων αυτών για το νομό Ροδόπης, ενώ παράλληλα έχει γίνει προσπάθεια με στόχο να διαπιστωθεί το θεσμικό πλαίσιο και οι δυνατότητες που δίνονται ώστε να σχεδιαστούν οι κατάλληλες μονάδες. «Έχουν σχεδιαστεί δύο μονάδες, εκ των οποίων μια μικρή κινητή μονάδα και μια μεγαλύτερη επένδυση. Ο εξοπλισμός της μιας ξεκινάει από 450.000 ευρώ και της άλλης φτάνει στο 1,5 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο κ. Φάμελος, ενώ εξήγησε ότι οι μονάδες αυτές έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται πάνω από 80 τόνους μπαζών την ώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα «τα απόβλητα αυτά που γεμίζουν ρεματιές και μολύνουν το περιβάλλον να γίνονται ωφέλιμα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κατασκευαστική δραστηριότητα».

Αναφορικά με τις περιοχές στο νομό Ροδόπης που ενδέχεται να φιλοξενήσουν τις προαναφερόμενες μονάδες, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν διαπιστωθεί 8 περιοχές σε όλο το μήκος του νομού μας, από τα πιο δυτικά του σημεία μέχρι τα πιο ανατολικά του Δήμου Κομοτηνής. «Οι περιοχές αυτές είναι ευρύτερα δημοσίου ενδιαφέροντος, αλλά δεν αποκλείεται η περίπτωση αυτές οι μονάδες να γίνουν σε άλλες περιοχές. Δηλαδή θα μπορούσε ένας ιδιώτης να κατασκευάσει μια μονάδα ανακύκλωσης μπαζών, εξάλλου υπάρχουν τέτοια παραδείγματα στην Ελλάδα, τα οποία είναι και επιχειρηματικά βιώσιμα».

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ροδόπης και δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης,
αναφερόμενος στην παρουσίαση της εν λόγω μελέτης, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και κατάθεσης προτάσεων «για όσους ενδιαφέρονται να μετέχουν, είτε με τη δική τους πρωτοβουλία είτε σε συνεργασία με το Δήμο, για την επεξεργασία αυτή». Ο κ. δήμαρχος θεωρεί ότι μετά τα τέλη του Ιουνίου «με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τρέξουμε πλέον στην τελική λύση ώστε να κλείσει αυτό το θέμα του να μαζεύουμε συνέχεια τα μπάζα χωρίς να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη σ’ αυτό το θέμα. Πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος μιλάμε και για οικονομία, για καινούρια διαχείριση απορριμμάτων σε όλα τα επίπεδα».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, με τη σειρά του, έκανε τρεις συγκεκριμένες επισημάνσεις που αφορούν στη μελέτη για τη διαχείριση των αδρανών αποβλήτων.


Πρώτον, το ΤΕΕ Θράκης δεν είχε τη δυνατότητα να μελετήσει τη σύμβαση του έργου ώστε «να συμμετέχουμε στην εκπόνηση της μελέτης». Δεύτερον, δεν είχε τη δυνατότητα σε λίγο χρονικό διάστημα να δει το πόσο κρίσιμη είναι η υφιστάμενη νομοθεσία για την εκπόνηση της μελέτης, αλλά και ποιες είναι οι πιθανότητες να ανατραπεί η μελέτη από μια διαφορετική νομοθετική ρύθμιση. Τρίτον, η διοίκηση του ΤΕΕ θεωρεί πολύ σημαντική την επιλογή του τόπου εναπόθεσης «αφενός υπό την έννοια να μην εγκριθούν κάποιες θέσεις, οι οποίες έπρεπε απαραίτητα να ελεγχθούν πρώτα περιβαλλοντικά και αφετέρου από πλευράς δυνατότητας απορρόφησης του όγκου, τον οποίο προσδιορίζει ο μελετητής. Επίσης, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο ερώτημα όσον αφορά στα συμπεράσματα ενός επιχειρησιακού σχεδιασμού. Δηλαδή, αν δεν ξέρουμε τη θέση, την επιφάνεια, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε και το κόστος του απαιτούμενου εγχειρήματος».

Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το ΤΕΕ Θράκης θα υποβάλει στη συνέχεια τις συγκεκριμένες συστάσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι η έγκριση του τόπου εναπόθεσης θα πρέπει να γίνει ανάλογα με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες υπάρχουν, με την επιφανειακή δυνατότητα που διαθέτουν και με την συγκριτική αξιολόγηση «όσον αφορά στην επιβάρυνση της τελικής επιχειρηματικής προσπάθειας και επομένως, οι θέσεις και οι αποστάσεις μεταφοράς είναι οι σημαντικότατες για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο».

Επίσης, υπάρχουν επιμέρους παρεμβάσεις από πλευράς του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι οποίες αφορούν στην έλλειψη κάποιων αναφορών στα επικίνδυνα υλικά «που θα υπάρχουν μέσα». Εκτός τούτου, το ΤΕΕ Θράκης έχει επιφυλάξεις όσον αφορά στην εκτίμηση του όγκου των υλικών, καθώς «μιλάμε για 250.000 κυβικά και όχι τόνους γιατί αν είναι τόνοι θα πάμε στις μισές περίπου ποσότητες». Επομένως, θεωρεί απαραίτητο να γίνει η αξιολόγηση των ποσοτήτων αυτών στο άμεσο μέλλον γιατί «σήμερα έχουμε ύφεση οικονομικής δραστηριότητας» και με προοπτική «να έχουμε σωστό επιχειρηματικό σχεδιασμό».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε «θετική» την προσπάθεια που γίνεται σχετικά στο θέμα της διαχείρισης αδρανών αποβλήτων, δεν παρέλειψε εντούτοις να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τα αποτελέσματά της.

Τέλος, να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής των προτάσεων της μελέτης σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη δυνατή λύση για το νομό μας. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει γνώση και να καταθέσει προτάσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τη μελέτη ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής (http//www.komotini.gr/deliberation.php).

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.