Δημος Κομοτηνης: Οι κατασχεσεις λογαριασμων γεμισαν τα ταμεια, αλλα προκαλεσαν αναστατωση

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή τα παράπονα πολιτών

Το θέμα της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και της κατάσχεσης χρημάτων, που αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοτών και επιχειρήσεων έναντι του δήμου Κομοτηνής, απασχόλησε έντονα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Θυμίζουμε ότι τον τελευταίο μήνα του 2015 ο δήμος Κομοτηνής άρχισε να αποστέλλει μαζικά κατασχετήρια προς τα τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα χιλιάδες καταθέτες να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων την περίοδο των γιορτών. Απόρροια της συγκεκριμένης πρακτικής σε ό,τι αφορά τα δημοτικά ταμεία ήταν να εισρεύσει ένα αξιόλογο ποσό από ληξιπρόθεσμες όφειλες, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το αντίστοιχο της περσινής περιόδου. Επιπλέον, υπό την απειλή της κατάσχεσης πολλοί οφειλέτες έσπευσαν στον δήμο, για να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό τμήμα, κοντά 4.500, των εντολών κατάσχεσης, που έστειλε ο δήμος, δεν έχει εκτελεστεί ακόμα από τα τραπεζικά ιδρύματα.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, οι τετελεσμένες κατασχέσεις είχαν ως απόρροια την εμφάνιση αρκετών «δραματικών παρατράγουδων», όπως τα είχαμε χαρακτηρίσει σε πρόσφατο δημοσίευμά μας. Και τούτο, γιατί δεν ήταν λίγοι οι καταθέτες-οφειλέτες, που είδαν να «κάνουν φτερά» οι πενιχρές οικονομίες τους, σε μία περίοδο μάλιστα όπου τα έξοδα των νοικοκυριών είναι παραδοσιακά αυξημένα. 

Φελίνα Καζάκου «Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις και τους λόγους, που έγιναν οι κατασχέσεις αλλά θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα οι πολίτες»

Αποδέκτες παραπόνων από πολίτες, που βίωσαν δύσκολες καταστάσεις μετά από τη δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών, έγιναν φυσικά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Κομοτηνής, όλων σχεδόν των παρατάξεων. Παρέμβαση για το θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Φελίνα Καζάκου. Η κ. Καζάκου αναγνώρισε μεν τη δέσμια υποχρέωση της διοίκησης να προβεί στις επίμαχες κατασχέσεις, παρατήρησε ωστόσο πως θα όφειλε η διοίκηση του δήμου ή οικονομική υπηρεσία να προβεί σε ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία, για να αποφευχθούν τα προβλήματα παραμονές των γιορτών. «Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις και τους λόγους, που έγιναν, και καλώς έπρεπε να γίνουν», υπογράμμισε η κ. Καζάκου, καταθέτοντας την παράκληση να ενημερώνονται έγκαιρα οι πολίτες, αλλά και μια ακόμα παρατήρηση, ότι η άρση της δέσμευσης των λογαριασμών καθυστερεί υπερβολικά από τις τράπεζες. 

Γιώργος Πετρίδης «Ο οφειλέτης ενημερώνεται με επιστολή κάθε χρόνο»

Απαντώντας στην επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, υπερασπίστηκε την πρακτική των κατασχέσεων, που ακολούθησε ο δήμος, όμως αναγνώρισε ότι υπήρξαν στρεβλώσεις στην εφαρμογή της. «Καταρχήν νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, αυτοί που είναι συνεπείς και αυτοί που δεν πληρώνουν», υπογράμμισε. «Το δεύτερο είναι ότι από λόγους, όχι μόνο διατήρησης της νομιμότητας, αλλά από λόγους αρχής», επισήμανε, «είναι απαράδεκτο αυτό που συνέβαινε επί χρόνια στο παρελθόν- στη λογική μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης του πράγματος, που είναι η καλόπιστη εκδοχή- να αφήνουμε να χρονίζουν οφειλές προς το δήμο, σε σημείο μάλιστα να έχουμε παραγραφές και μετά διαγραφές των απαιτήσεων αυτών».

Ακολούθως ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι η πρακτική των κατασχέσεων δεν ακολουθήθηκε μόνο φέτος, αφού «και πέρυσι, αλλά και πρόπερσι, που ήταν προεκλογική χρονιά, εμείς είχαμε προχωρήσει σε αυτήν την τακτική». Η ενημέρωση των οφειλετών γίνεται σε ετήσια βάση, όπως επισήμανε, και «είτε πρόκειται για 50 ευρώ, είτε πρόκειται για κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ- γιατί είχαν συσσωρευτεί και κάποιες τέτοιες οφειλές από επιχειρήσεις, όπως 120.000 και 140.000 ευρώ- ο οφειλέτης ενημερώνεται με επιστολή κάθε χρόνο». 

«Όπου υπήρχαν στρεβλώσεις κινηθήκαμε αυθημερόν»

«Κι εγώ έγινα μάρτυρας κάποιων στρεβλώσεων, που προέκυψαν με αφορμή τις κατασχέσεις αυτές», αναγνώρισε στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης. «Για παράδειγμα, σε συμπολίτη μας που έπαιρνε προνοιακό επίδομα», εξήγησε, «το οποίο είναι ακατάσχετο, αλλά δεν το είχε δηλώσει ως τέτοιο στην τράπεζα, του έγινε κατάσχεση». «Όμως όπου υπήρξαν τέτοιες στρεβλώσεις κινηθήκαμε άμεσα, δηλαδή αυθημερόν», προσέθεσε, «και η εμπειρία μου λέει ότι κατά κανόνα οι τράπεζες σε μία μέρα ή σε δύο το πολύ κάνουν την άρση της κατάσχεσης, εφόσον από εμάς φύγει η ειδοποίηση ότι είτε ρυθμίστηκε η οφειλή, είτε εξοφλήθηκε».
 
Όσον αφορά στον χρόνο, που επελέγη να προχωρήσουν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ο κ. Πετρίδης υποστήριξε ότι «γίνονται στο τέλος του χρόνου, γιατί μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει η δυνατότητα της εξόφλησης». «Δεν είναι ωραίο να το κάνεις μέσα στα Χριστούγεννα», συμπλήρωσε, «αλλά αν δείτε και οι κατασχέσεις που γίνονται από τους υπόλοιπους οργανισμούς του δημοσίου γίνονται στο τέλος του χρόνου». 

Ελένη Λαφτσή «Να υπάρχει μια διακριτική μεταχείριση εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς και στις αδύναμες οικονομικά ομάδες»

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή», κ. Ελένη Λαφτσή, η οποία επίσης δήλωσε ότι έγινε αποδέκτης σχετικών παραπόνων και μάλιστα από συμπολίτες μας που απώλεσαν, αλλά πολύτιμα για την επιβίωσή τους χρηματικά ποσά. Η κ. Λαφτσή επικέντρωσε στο κατά πόσον θα μπορούσε να μην ακολουθείται αδιακρίτως η πρακτική των κατασχέσεων, αλλά να υπάρχει μια διακριτική μεταχείριση εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς και στις αδύναμες οικονομικά ομάδες. 

«Δεν μπορείς να κάνεις έρευνα εκ των προτέρων για να δεις αν ο τάδε έχει την οικονομική δυνατότητα ή όχι» η απάντηση Πετρίδη

Από την πλευρά του ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι η σχετική νομοθεσία προβλέπει την ύπαρξη ακατάσχετων λογαριασμών, αλλά με την ευκαιρία αποκάλυψε μία ακόμα πτυχή του όλου προβλήματος, αυτή που αφορά στη μη κατοχύρωση των τραπεζικών λογαριασμών ως ακατάσχετων. «Όπου υπήρξαν τέτοια ζητήματα, με δική μας προτροπή και παρόλο που ήδη είχε γίνει η κατάσχεση», παρατήρησε, «έγινε ρύθμιση και εξόφληση ενός ποσού και κάναμε την άρση, ώστε ο οφειλέτης να μπορέσει να κάνει τη μετατροπή του λογαριασμού του». Καταλήγοντας, πάντως, αναγνώρισε πως σε μια μερίδα αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας ανακύπτει ανθρωπιστικό θέμα, επισήμανε εντούτοις ότι «δεν μπορείς να κάνεις έρευνα εκ των προτέρων για να δεις αν ο τάδε έχει την οικονομική δυνατότητα ή όχι». «Αυτή η περιπτωσιολογία μπορεί να δημιουργήσει άλλου είδους αδικίες, ενώ μπορεί να κατηγορηθούμε και για άλλα πράγματα μετά», κατέληξε με νόημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.