Δημητρης Τσαγκος: «Εξαρταται απο τα αντανακλαστικα της κοινωνιας και τις αποφασεις που θα ληφθουν απο την ηγεσια αν η μετα-Covid εποχη θα μας βρει καλυτερους η οχι»

Η πανδημία σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία μέσα από τον λόγο έξι ροδοπιτών

Ο Δημήτρης Τσάγκος τα τελευταία έξι χρόνια ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Έχοντας κάνει τη δική του διαδρομή σε διάφορες χώρες, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει στη Σουηδία και συγκεκριμένα στο Γκέτεμποργκ όπου εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ μίας πολυεθνικής εταιρείας. Η Σουηδία είναι από τις χώρες που αρνούνται να λάβουν αυστηρά μέτρα σε επίπεδο περιορισμών και ποινών προς τους πολίτες παρά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

«Στη Σουηδία το κράτος επενδύει το 11% του ΑΕΠ στην Υγεία»

ΠτΘ: Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα διαμονής σας σε σχέση με τον κορωνοϊό; 
Δ.Τ.:
Βασικό θέμα συζήτησης εδώ είναι «και αν εφαρμόσουμε καραντίνα, μετά τι;». Τι γίνεται αν επιστρέψουμε στην κανονικότητα που είχαμε πριν και τα κρούσματα αρχίσουν πάλι να αυξάνονται; Θα ξανακλείσουμε τους πάντες στα σπίτια τους; Νομίζω ότι σταδιακά όλες οι χώρες που επέβαλαν καραντίνα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς εφαρμόζοντας παρόμοιο μοντέλο με αυτό που έχουμε εδώ, για λόγους βιωσιμότητας.

Ποια είναι η άποψή σου σε σχέση και με το παράδειγμα της Ελλάδας που «εξυμνείται» σε διεθνές επίπεδο για την έως τώρα πορεία της;
Δ.Τ.:
Η Ελλάδα καλώς έλαβε αυστηρά μέτρα γιατί ο γερασμένος της πληθυσμός και οι οικογενειακές δομές που υπάρχουν σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε εξοπλισμό και προσωπικό θα μπορούσαν να φέρουν το ΕΣΥ γρήγορα στα όρια αντοχής του. Γενικά, δεν υπάρχει μια στρατηγική που να ταιριάζει σε όλους.
Η Σουηδία είναι πολύ αραιοκατοικημένη, μεγάλο ποσοστό κατοίκων ζουν μόνοι τους, το κράτος επενδύει το 11% του ΑΕΠ στην Υγεία και υπάρχουν εταιρίες για να παράγουν τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό που χρειάζεται (μάσκες, αναπνευστήρες κ.λπ.). Ίσως οι ιθύνοντες έκριναν λοιπόν ότι υπάρχουν αντοχές για μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση. Μόνο αφού περάσουν μερικοί μήνες θα μπορέσουμε να κρίνουμε αν η απόφαση ήταν σωστή. Ίσως στο μεταξύ αναθεωρήσουν.

«Ο τρόπος σκέψης επηρεάζεται σημαντικά από τα ΜΜΕ  τα οποία ευτυχώς στη Σουηδία δεν έχουν δείξει τρομολαγνική διάθεση»

Οι Σουηδοί έχουν εμπιστοσύνη στο Κράτος και τις δομές του. Ανασφάλεια για το άγνωστο φυσικά και υπάρχει, αλλά η ζωή δεν έχει αλλάξει δραματικά. Οι επιδημιολόγοι έχουν ορίσει κάποιους κανόνες και η τήρησή τους επαφίεται στον καθένα ατομικά. Υπάρχουν φωνές που πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα, αλλά ο διάλογος γίνεται σε ορθολογικά πλαίσια. Διάβασα τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό διαδίκτυο απίστευτες υπερβολές για την κατάσταση εδώ, μέχρι ότι απαγορεύεται στους γιατρούς να φοράνε μάσκα! Ο τρόπος σκέψης επηρεάζεται σημαντικά από τα ΜΜΕ τα οποία ειδικά τώρα έχουν κοινωνικό ρόλο να επιτελέσουν και ευτυχώς στη Σουηδία δεν έχουν δείξει τρομολαγνική διάθεση.

Πώς έχει επηρεαστεί η καθημερινότητά σου; Κυρίως σε εργασιακό επίπεδο τι έχει αλλάξει; Υπάρχει ανασφάλεια ως προς την επόμενη ημέρα της πανδημίας; 
Δ.Τ.:
Η βασική διαφορά είναι ότι δεν πηγαίνω στο γραφείο και τα διάφορα ταξίδια που είχα προγραμματίσει ακυρώθηκαν. Η τηλεργασία με συναδέλφους σε άλλες χώρες δεν ήταν καινούργια για μένα, οπότε προσαρμόστηκα γρήγορα, ωστόσο ποτέ δε θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή. Είμαι τυχερός που δουλεύω για τη μεγαλύτερη εταιρία ειδών υγιεινής στην Ευρώπη οπότε όχι μόνο δεν υπάρχει ανασφάλεια, αλλά αντίθετα η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ… Σχετικά με την οικονομία, έχοντας ζήσει το δραματικό διάστημα 2012-2014 στην Ελλάδα θεωρώ τον εαυτό μου «βετεράνο» των κρίσεων και είμαι αισιόδοξος ότι μετά την πτώση θα ακολουθήσει, νομοτελειακά, ανάκαμψη.

ΠτΘ: Ποια η πρόσβαση ενός οικονομικού μετανάστη όπως εσύ στο εκεί σύστημα υγείας και ποια η ευρύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία; Υπάρχουν μέτρα στήριξης και για εσάς;
Δ.Τ.:
Εφόσον είσαι εγγεγραμμένος στα μητρώα του Κράτους δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στην πρόσβαση που έχεις στις υπηρεσίες Πρόνοιας. Έχουν επίσης παρθεί μέτρα για όσους έχασαν προσωρινά τη δουλειά τους, υπάρχει το κοινωνικό δίχτυ προστασίας για το οποίο είναι γνωστές οι σκανδιναβικές χώρες και ισχύει για όλους.

ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζεις το γεγονός ότι είσαι σε άλλο κράτος σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης μακριά από γονείς, οικογένεια και φίλους; Υπάρχει ο φόβος και η αγωνία γι’ αυτούς; 
Δ.Τ.:
Είχαμε προγραμματίσει να γιορτάσουμε το Πάσχα οικογενειακώς στη Στοκχόλμη, αλλά η πανδημία μάς χάλασε τα σχέδια. Μιλάω με τους γονείς μου τακτικά στο τηλέφωνο και γνωρίζω ότι είναι καλά, η τεχνολογία βοηθάει. Η αδερφή μου ζει στη Βαρκελώνη που είναι στο επίκεντρο της κρίσης, οπότε ανησυχώ λίγο παραπάνω για αυτήν. Έχω επίσης φίλους στο εξωτερικό που πέρασαν οι ίδιοι τον ιό, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα. Είναι πιο εύκολο από ποτέ να επικοινωνήσεις με όσους είναι μακριά και πλέον έχεις το χρόνο, κατά έναν παράδοξο τρόπο η πανδημία μας έχει φέρει όλους πιο «κοντά». Ελπίζω να μπορέσουμε να βρεθούμε το καλοκαίρι!

«Θα υπάρξουν απόπειρες για καταπάτηση ατομικών και εργασιακών ελευθεριών στο όνομα της προστασίας από τον “αόρατο εχθρό”»

ΠτΘ: Τι πιστεύεις για την επόμενη ημέρα. Θα μας βρει καλύτερους; Υπό την έννοια ότι ενδεχομένως θα «επαναξιολογήσουμε» κάποια πράγματα στην ζωή μας; Τι ελπίζεις;
Δ.Τ.:
Θα υπάρξουν απόπειρες για καταπάτηση ατομικών και εργασιακών ελευθεριών στο όνομα της προστασίας από τον «αόρατο εχθρό». Οι επενδύσεις στη δημόσια Υγεία θα αξιολογηθούν από την αρχή, ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα βρεθεί στο πολιτικό επίκεντρο με νέους όρους. Ο τρόπος που καταναλώνουμε θα αλλάξει, οι μετακινήσεις μας επίσης. Η βιωσιμότητα και περιβαλλοντικά ζητήματα θα επανέρθουν στο προσκήνιο δριμύτερα. Εξαρτάται από τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και τις αποφάσεις που θα ληφθούν από την ηγεσία αν η μετά-Covid εποχή θα μας βρει καλύτερους ή όχι. Σε ατομικό επίπεδο, ελπίζω μετά την πανδημία όλοι να εκτιμούμε περισσότερο αυτά που προσωρινά έπαψαν να είναι αυτονόητα: μια βόλτα με φίλους στην παραλία, ένα ταξίδι με το αεροπλάνο, ένα οικογενειακό τραπέζι…

Δείτε το σύνολο των συνεντεύξεων εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.