Δημητρης Γκαρτσωνης: «Δεν αρνουμαστε την διακυβερνηση του τοπου αλλα επιθυμουμε την χαραξη του δικου μας σχεδιασμου»

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελούν ούτε ανεξάντλητη ούτε χαριστική πηγή χρηματοδότησης»

Ο κ. Δημήτρης Γκαρτσώνης, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως από πλευράς Δήμων αποφάσισε να ριχτεί στο στίβο της πολιτικής σε μία διευρυμένη μάχη, αυτή της περιφέρειας. Γνωρίζοντας όσο λίγοι τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τις γνώσεις του και την αγάπη για τον τόπο του έθεσε εαυτόν υποψήφιο στο συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον κ. Δημήτρη Παπατολίδη.

Ο κ. Γκαρτσώνης μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να ασχοληθεί με την Περιφέρεια σχολιάζοντας παράλληλα την πολιτική σκηνή του τόπου.
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

«Στόχος μας να διαμορφώσουμε σαν Κουμουνιστικό κόμμα μία διαφορετική πολιτική πρόταση για όλη την κοινωνία»

ΠτΘ: Με δεδομένο πως γνωρίζετε καλά την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία όλοι οι υποψήφιοι μιλάνε για την αξιοποίηση τους, πως αποφασίσατε να στραφείτε στην Περιφέρεια;
Δ.Γ.:
Ουσιαστικά η εργασιακή μου εμπειρία τα τελευταία 16-17 χρόνια είναι στο χώρο του σχεδιασμού, της υλοποίησης προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η απόφαση συμμετοχής στις εκλογές έχει να κάνει με τον πολιτικό αγώνα που δίνουμε ως κουμουνιστικό κόμμα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία διαφορετική πολιτική πρόταση σε αυτές τις εκλογές και όχι μόνο, ευρύτερα στην κοινωνία. Ουσιαστικά τα πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης είναι ενιαίο ουσιαστικά, λειτουργεί κάτω από τους ίδιους κανόνες ανεξάρτητα αν πρόκειται για διαφορετικούς βαθμούς και καθήκοντα.
ΠτΘ:  Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι η μόνη πηγή εσόδων αυτήν την περίοδο για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Δ.Γ.
: Οι Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην εποχή της κρίσης αποτελούν τον κύριο μοχλό χρηματοδότησης και την κύρια πηγή χρηματοδότησης με έργα που γίνονται με την Περιφέρεια να έχει συντονιστικό και στρατηγικό ρόλο. Τα χρήματα αυτά της Ε.Ε. δεν αποτελούν μια πηγή χρηματοδότησης ανεξάντλητη ούτε χαριστική.

«Τα ποσά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δικά μας χρήματα που επιστρέφουν εξυπηρετώντας ευρωπαϊκές πολιτικές»

ΠτΘ: Επειδή ακούμε κατά τους προεκλογικούς λόγους για τη χρηματοδότηση έργων που βρίσκονται και αποτελούν το όραμα και το σχέδιο, η μοναδική πηγή χρηματοδότησης είναι της Ε.Ε. Την ίδια ώρα βέβαια στην ΠΑΜΘ έχουμε τα παραδείγματα προγραμμάτων που απορροφήσεις κονδυλίων που δόθηκαν ήταν πολύ λίγες. Άρα τι γίνεται σε σχέση με τη διαχείριση και δεύτερον αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών; Τα έχουμε χρησιμοποιήσει εν προκειμένω σωστά στην ΠΑΜΘ;
Δ.Γ.:
Σε συνέχεια αυτών που έλεγα νωρίτερα, θα ήθελα να τονίσω πως η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν είναι χαριστικά χρήματα. Κάθε κράτος-μέλος σε ετήσια βάση συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό περίπου 1,2% επί του εγχώριου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος , με περίπου 2 % επί των εισπράξεων στο ΦΠΑ και από τους δασμούς που εισπράττει η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τα πρόστιμα που έχουμε ως χώρα, τα οποία μάλιστα αρκετά. Συνεπώς αυτά τα ποσά είναι δικά μας χρήματα που πηγαίνουν στην Ε.Ε. και επιστρέφουν εξυπηρετώντας ευρωπαϊκές πολιτικές. Σε ποιο βαθμό γίνεται σωστά η αξιοποίηση αυτών των πόρων από τους Δημόσιους φορείς έχει να κάνει με δύο παράγοντες. Ο ένας με το ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο τίθεται και αυτό κατά βάση δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ούτε ιεραρχεί τις ανάγκες των φορέων και των πολιτών. Πρόκειται για ανταγωνιστικά έργα. Από την άλλη σε συνέχεια αυτού του πράγματος, οι φορείς δεν έχουν το προσωπικό και την τεχνική δυνατότητα να ανταποκριθούν για να υλοποιήσουν τέτοια έργα και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες μένουν έξω. Επειδή οι Δήμοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι αυτών των έργων, μεγάλοι Δήμοι με λιγότερες ανάγκες να κάνουν εντάξεις εκατομμυρίων και δήμοι μικροί, όπως οι 3 μικρότεροι δήμοι της Ροδόπης να μην μπορούν παρά να εντάξουν ελάχιστα έργα. Αυτός είναι ο ρόλος που θεωρούμε πως θα έπρεπε να έχει η Περιφέρεια, δηλαδή να υποβοηθά μέσω της διαχειριστικής αρχής που έχει καθόλα άξια στελέχη τους φορείς που έχουν ανάγκη ανάλογα με την ιεράρχηση των αναγκών να καταθέτουν και να υλοποιούν προτάσεις.

ΠτΘ: Πιστεύετε πως  εσείς προσωπικά και κατ επέκταση ο συνδυασμός σας μπορείτε να συνδράμετε προς αυτήν την κατεύθυνση;
Δ.Γ.:
Θα τοποθετηθούμε είτε με μένα μέσα στο συμβούλιο είτε όχι προκειμένου να κάνουμε προτάσεις, γιατί μπροστά μας είναι η αναθεώρηση του τωρινού ΕΣΠΑ και ο σχεδιασμός του νέου  ΕΣΠΑ 2021-2027. Έχει σημασία μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο να τίθενται και να προτάσσονται οι λαϊκές ανάγκες με έργα σημαντικά, με βάση τις ανάγκες των πολιτών και των περιοχών. Υπάρχουν πολλοί περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει αλλάξει εντελώς η πολιτική για έργα θωράκισης σε πυρκαγιά, πλημμύρες και σεισμούς και δεν χρηματοδοτούνται πλέον ιδιαίτερα τέτοιες καταστάσεις αλλά κυρίως η ανακούφιση. Έχει πάνω από 10 χρόνια και αποφασίστηκε πως είναι πιο συμφέρουσα η χρηματοδότηση δράσεων ανακούφισης. Για αυτό στο περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ το ποσό για τέτοιου είδους έργα είναι πολύ μικρό.

«Ο σχεδιασμός μας είναι συγκεκριμένος και αφορά την πρόταξη λαϊκών αναγκών που μπορούν να εξυπηρετηθούν με την απαίτηση από την κεντρική διοίκηση για περισσότερους πόρους»

ΠτΘ: Η Λαϊκή Συσπείρωση και στο παρελθόν έχει ταχθεί κατά του έως τώρα σχεδιασμού της Περιφέρειας. Ποιος είναι ο σχεδιασμός εκείνος, ο οποίος με τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα επιθυμούσε, θα προέτρεπε και θα διακινούσε η Λαϊκή Συσπείρωση την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά την ΠΑΜΘ;
Δ.Γ.:
Θα ήθελα να επισημάνω σχετικά με την καταψήφιση στρατηγικών σχεδιασμών  πως αυτή δεν έχει να κάνει πολλές φορές με επιμέρους προτάσεις ή  έργα και δράσεις τα οποία προτάσσονται σε κάποιες περιπτώσεις αλλά κυρίως με τον πολιτικό σχεδιασμό που εξυπηρετεί, όπως είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου και αποδεικνύεται αυτό στην εξειδίκευση της στρατηγικής κυρίως από το αναπτυξιακό συνέδριο. Η κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ και στη Λαϊκή Συσπείρωση και οπουδήποτε εκφράζεται η πολιτική του ΚΚΕ είναι άδικη.  Δεν τα καταψηφίζουμε όλα αλλά την πολιτική πρόταση που περιβάλλει στρατηγικά κείμενα ή δράσεις χωρίς να σημαίνει πως ουσιαστικά ισοπεδώνουμε όλα τα επιμέρους στοιχεία. Αντίθετα αυτό γίνεται ανάμεσα στις άλλες παρατάξεις που μηδενίζουν το έργο που έχει παραχθεί τώρα ή παλιότερα και προτείνουν παράδεισο ή λένε πως κάποτε ζούσαμε σε παράδεισο. Ο σχεδιασμός μας είναι συγκεκριμένος και αφορά στην πρόταξη λαϊκών αναγκών που μπορούν να εξυπηρετηθούν με την απαίτηση από την κεντρική διοίκηση για περισσότερους τακτικούς πόρους, χρήματα και προσωπικό.  Άλλωστε μπορεί να τα επιθυμούν πολλοί αυτά, αλλά την ίδια στιγμή ταυτίζονται με τα κόμματα που έχουν μειώσει τους πόρους στην αυτοδιοίκηση, το προσωπικό, δε κάνουουν προσλήψεις με την αιτιολογία πως δεν γίνεται διαφορετικά. Το πολιτικό πλαίσιο διεκδίκησης έχει μεγάλη σημασία και είναι ενιαίο παντού. Στις 3 εκλογές του Μαΐου το συνολικό διακύβευμα είναι το ίδιο.

ΠτΘ: Η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει πως οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διοίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης  δίνονται από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση. Θα μπορούσατε να διοικήσετε και να συναποφασίσατε έχοντας ένα κράτος απέναντι σας; Θα μπορούσε να υπάρχει η απαιτούμενη συνεννόηση;
Δ.Γ.:
Η λέξη συνεννόηση είναι βαριά και ίσως να μην μπορεί να υπάρχει. Μπορούμε όμως να δώσουμε το δικό μας αγώνα από θέση ευθύνης όπως πρόσφατα το έχουν αποδείξει και  δήμαρχοι που προέρχονται από το χώρο μας. Δεν λέμε πως θα καταφέρουμε να κάνουμε από την πρώτη ημέρα σοσιαλισμό και κομμουνισμό  αποτινάσσοντας από την πρώτη ημέρα οτιδήποτε καπιταλιστικό. Ωστόσο ο τρόπος που θα πολιτευτούμε και οι προτάσεις που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε στο ασφυκτικό πλαίσιο θα είναι προς όφελος του λαού. Θα ασκήσουμε πολιτική με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών του κόσμου.  Εμείς θέλουμε να κυβερνήσουμε και δεν αποφεύγουμε καμία ευθύνη.

«Η πολιτική ευθύνη του Χρήστου Μέτιου έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις και το πώς εκφράζονται στην άσκηση πολιτικής»

ΠτΘ: Κλείνοντας την συζήτηση μας, θα θέλαμε να μας πείτε πώς κρίνετε την πορεία της ΠΑΜΘ τα τελευταία χρόνια στην περιοχή μας;
Δ.Γ.:
Τα τελευταία χρόνια με περιφερειάρχη τον Χρήστο Μέτιο, αφού διαδέχθηκε τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, σίγουρα δεν είχε την απαιτούμενη πορεία. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αλλάξει συνολικά η εικόνα του Δήμου και της Περιφέρειας με την προσωπική δουλειά. Η πολιτική ευθύνη του νυν περιφερειάρχη έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις και το πώς εκφράζονται στην άσκηση πολιτικής. Όσοι προτάσσουν έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης είτε βρίσκονταν στη διακυβέρνηση της Περιφέρειας τα προηγούμενα χρόνια είτε δεν έχουν να επιδείξουν κάποια διαφορετική πολιτική. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.