Δημητρης Αβουρης, παραμυθας, «Παραμυθι εστι παρηγορια»

Για άλλη μια φορά το κοινό της πόλης μας, μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν τον γνωστό πλέον σε όλους μας παραμυθά Δημήτρη Αβούρη. Συγκεκριμένα την Κυριακή το «’Αλφα Βήτα Συν Εργαστήρι Μελέτης για το Δημοτικό» και το «Όναρ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί» σε συνεργασία με την Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης διοργανώνουν παράσταση παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους στο χώρο της Πολιτιστική Κίνησης την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης που απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες θα ξεκινήσει στις τις 11 πμ και θα ολοκληρωθεί στις 13:00 μ.μ, και θα αφορά αφήγηση παραμυθιών για παιδιά και μεγάλους από το Δημήτρη Αβούρη και παιχνίδια ρόλων. Η τιμή εισόδου είναι 5 Ευρώ, για ένα παιδί και το συνοδό του, και τα έσοδα θα δοθούν υπέρ του συλλόγου «Όναρ» θεραπεία μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί, ενώ το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει στις 19:00 μ.μ και θα είναι δωρεάν. Κατά την διάρκειά του θα γίνει η παρουσίαση του περιοδικού «Το Παραμύθι» και θα ακολουθήσει εισήγηση από το Δημήτρη Αβούρη με θέμα «Το παραμύθι – ο ψυχικός κόσμος των παιδιών».

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην πόλη μας ο ΠτΘ μίλησε με τον Δημήτρη Αβούρη για το παραμύθι και τις ευεργετικές του επιδράσεις σε μικρούς και μεγάλους αλλά και για την παράσταση…

Το παραμύθι δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή μας

ΠτΘ: κ. Αβούρη τα τελευταία χρόνια το παραμύθι επιστρέφει δυναμικά στη ζωή μας. Είναι έτσι;
Δ.Α.:
Δεν έφυγε ποτέ από τη ζωή μας απλώς ήρθε η αφορμή να το ξαναθυμηθούμε και να του δώσουμε τη διάσταση που χρειάζεται σήμερα. Η αφορμή είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και που όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει, είναι οι ψυχικές ασθένειες που υπάρχουν, είναι οι συμπεριφορές των παιδιών και των γονιών, είναι οι δυσκολίες της ζωής, οι οποίες μας οδηγούν στο να κοιτάξουμε το παραμύθι στα μάτια.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση θα επηρεάσει, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στροφή προς αυτό;
Δ.Α.:
Βεβαίως, γιατί η οποιαδήποτε κρίση δεν είναι μόνο κοινωνική, είναι ηθική είναι πολλαπλή κρίση, οπότε όταν ο άνθρωπος ξέρει να ταξινομεί, μέσα σε αυτό που συμβαίνει, συναισθήματα, αποφάσεις, τότε μπορεί να προχωρήσει.

Το παραμύθι δίνει λύσεις

ΠτΘ: Παλιότερα καταγράφατε παραδοσιακά παραμύθια. Συνεχίζετε να ασχολείστε με την καταγραφή;
Δ.Α.:
Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω. Πριν από δύο μήνες εκδώσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα περιοδικό με τίτλο και θέμα το «Παραμύθι». Πρόκειται για ένα τριμηναίο περιοδικό το οποίο θα παρουσιάσουμε και στην πόλη σας. Φιλοξενεί αποκλειστικά παραμύθια, παραμύθια της παράδοσής μας, παραμύθια που γράφουν παιδιά, παιδιά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, παραμύθια που γράφουν οι ομάδες μας σε όλη την Ελλάδα. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε δεκαεπτά μέρη, υπάρχουν ομάδες οι οποίες ασχολούνται με την γραφή θα λέγαμε του σύγχρονου παραμυθιού, γιατί τα υλικά του παραμυθιού παραμένουν ίδια και θα παραμένουν για πάντα. Γράφουμε σήμερα παραμύθια με βάση τις ανάγκες που αντιμετωπίζουμε, παραμύθια σχόλια στην επικαιρότητα, παραμύθια που δίνουν λύσεις στο σήμερα. Το παραμύθι δίνει λύση απαραιτήτως, αρκεί να το ακολουθήσεις, γιατί σε κάνει να κατανοήσεις τα προβλήματά σου, να κατανοήσεις τη συμπεριφορά των άλλων, να καταλάβεις τα παιδιά σου για να μπορέσεις να έρθεις κοντά με τον συνάνθρωπό σου, για να μπορείς να μιλήσεις για τα θέματα που σε απασχολούν.

ΠτΘ: Στα σύγχρονα, όπως τα αποκαλέσατε παραμύθια, υπάρχει το καλό και το κακό όπως και στα παραδοσιακά;
Δ.Α.:
Στο παραμύθι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα οι ανθρώπινοι χαρακτήρες τα στοιχεία της φύσης, τα ελαττώματά μας τα προτερήματά μας αλλά και οι πληγές πού μας ανοίγει το κάθε σύστημα κάθε φορά, η καθημερινότητα που ζούμε. Αυτά μέσα στο παραμύθι καταγράφονται και ο καθένας προσπαθεί να βρει με βάση τις δυνατότητές του και τις αδυναμίες του τη λύση.

ΠτΘ: Όλα τα παραμύθια έχουν ευτυχισμένο τέλος;
Δ.Α.:
Στη δημοκρατία των παραμυθιών ο καλός πάντα προσπαθεί και πάντα δικαιώνεται, αφού περάσει έτσι και αλλιώς δυσκολίες. Ο κακός έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να επανορθώσει κι αν δεν επανορθώσει του παίρνουμε κεφάλια. Αλλά αυτά στις κανονικές δημοκρατίες των παραμυθιών.

Το παραμύθι σε μαθαίνει να έχεις μια απλή λογική

ΠτΘ: Ποιο είναι το μυστικό της καλής αφήγησης, επειδή έχετε να κάνετε και με παιδάκια;
Δ.Α.:
Σημασία δεν έχει αν μπροστά σου έχεις ενήλικες ή παιδιά, ή άρρωστο παιδί ή παιδί με ειδικές ανάγκες. Το ζητούμενο πάντα είναι να κοιτάξεις στα μάτια του άλλου να καταλάβεις, να κατανοήσεις τις ανάγκες του και μέσα στο χρόνο που είστε μαζί για να πείτε παραμύθια, να τον τέρψεις και να σε τέρψει, να ευχαριστηθείτε και να διδαχθείτε, χωρίς να πείτε απαγορεύεται ή μη ή πρέπει ή δεν πρέπει, βάσει της απλής κοινής λογικής. Αλλά αυτό που κάνει το παραμύθι είναι να σε μαθαίνει να έχεις μια απλή λογική.

ΠτΘ: Θεραπεύει τελικά το παραμύθι;
Δ.Α.:
Παραμύθι εστί παρηγορία. Οι ασθένειες είναι ψυχοσωματικές και το παραμύθι είναι ό,τι μας παρηγορεί, μας τέρπει, και μας άγει προς την ψυχή μας. Όλα τότε πάνε καλύτερα.

«Όναρ μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί»

«Το «Όναρ» είναι μια μη Κυβερνητική Οργάνωση που υφίσταται δέκα χρόνια με βάση τα ογκολογικά νοσοκομεία της Αθήνας και όπου υπάρχει πρόβλημα, ειδικά σχολεία, άλλα νοσοκομεία. Έχουμε ανοίξει πρότυπο κέντρο θεραπείας στην Πάτρα καλύπτοντας όλη τη Δυτική Ελλάδα και εκεί έρχονται παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία βεβαίως έχουν και ειδικά προτερήματα. Όλα αυτά τα κάνουμε στις ομάδες μας, όπου μπορούμε, και βεβαίως στηρίζουμε και τους γονείς, τους δασκάλους, γιατί και οι δάσκαλοι θέλουν την στήριξή τους, και τα παιδιά στο να μπορούν να αντιδρούν σωστά, λογικά, δίκαια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.