Δημιουργει προσδοκιες ο νεος αναπτυξιακος νομος

Εφτά μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, η οικονομία παραμένει χωρίς αναπτυξιακό νόμο που να καθορίζει το πλαίσιο, τα κίνητρα και το φορολογικό καθεστώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα ασκηθεί η επενδυτική δραστηριότητα σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και σε κάθε περιφέρεια ανάλογα με την ζώνη κινήτρων στην οποία είναι ενταγμένη. Ο τελευταίος αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε λίγο πριν από τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής δεν εφαρμόζεται με το αιτιολογικό ότι προσκρούει σε διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας ενώ ο υπό διαμόρφωση αναπτυξιακός νόμος είναι άγνωστο ακόμα πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρις ότου ψηφισθεί και ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Σύμφωνα με διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από ένα μήνα ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη για αποσύνδεση των επιχορηγήσεων από τις δημιουργούμενες θέσεις απασχόλησης, θα δίνει προτεραιότητα στην επιχορήγηση επενδύσεων εντάσεως κεφαλαίου, θα καταργεί τις ποινές για μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, θα καταργεί το διαχωρισμό παλαιών και νέων επιχειρήσεων, θα δίνει έμφαση σε νέες μορφές κινήτρων, όπως επιδοτήσεις επιτοκίου και φορολογικές ελαφρύνσεις και θα ισχύσει για το χρονικό διάστημα 2005-7. Μέχρι πάντως να συμβούν όλα αυτά, η επενδυτική άπνοια που τονώθηκε από τον κακό για τη Θράκη νόμο 2601/98, θα συνεχίζεται όπως θα συνεχίζονται και οι συζητήσεις για το τι πρέπει επιτέλους να αλλάξει.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε όλους τους παραγωγικούς φορείς της Θράκης, τους προέδρους των υπολοίπων επιμελητηρίων και των συνδέσμων βιομηχανιών-βιοτεχνιών, προκειμένου να ανανεώσουν τη συμφωνία τους για το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινείται όπως και για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα κατατεθεί στο τραπέζι του διάλογου και στη συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το παρόν σε αυτή τη συνάντηση έδωσαν ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματοβιοτεχνικού επιμελητηρίου κ. Κώστας Λιούρτας, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, ο αντίστοιχος πρόεδρος του Έβρου κ. Νίκος Δαστερίδης, οι πρόεδροι των συνδέσμων βιομηχάνων Ξάνθης και Έβρου κ.κ. Σκαρλάτος και Μιχαϊλίδης και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ κ. Σταμάτης Κουρούδης.

Ο κ. Αγγελίδης παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη μορφή που θα έχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δείχνει να αφουγκράζεται τα αιτήματα των φορέων της Θράκης σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Παράλληλα έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο των επιχειρήσεων της Θράκης ενώ στάθηκε στο αίτημα για κινητροδότηση της Θράκης με 15 μονάδες επιπλέον σε σύγκριση με άλλες ελληνικές περιφέρειες, ενώ σημείωσε ότι στην προσθήκη της πρότασης που θα καταθέσουν από κοινού οι φορείς προς το υπουργείο Οικονομίας θα περιλαμβάνεται και το αίτημα για μείωση της ίδιας συμμετοχής του επιχειρηματία.

Πιο απαισιόδοξος για τις εξελίξεις φάνηκε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού επιμελητηρίου ο οποίος και τόνισε ότι από το 1998 έρχονται νέοι αναπτυξιακοί νόμοι αλλά δεν έρχεται η ποθητή ανάπτυξη για τη Θράκη κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά, ζητώντας ταυτόχρονα γενναία κίνητρα για τη Θράκη που θα την καθιστούν ελκυστική για τον επενδυτή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας που είναι λιγότερο απομακρυσμένες από το κέντρο.

Νίκος Αγγελίδης: «Ο νέος νόμος θα είναι καλύτερος από τον προηγούμενο»

«Οι θέσεις μας για τον αναπτυξιακό νόμο δεν αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και την κατάσταση. Είναι στέρεες και πάγιες γιατί βασίζονται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα που αφορούν τη βεβαιότητα για την ανάπτυξη της περιοχής.

Σήμερα που ανοίγει η συζήτηση για την αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες ως Θράκη. Θέλουμε να έχουμε μια ενιαία φωνή και ένα ενιαίο ψήφισμα το οποίο ακολουθεί τις προηγούμενες ακριβώς προτάσεις.

Σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει στον τύπο και από τις συζητήσεις που γίνονται, ήδη βαίνουμε προς ένα αναπτυξιακό νόμο σαφώς καλύτερο από τον προηγούμενο που είχε φέρει επενδυτικό τέλμα στην περιοχή. Εμείς εφιστούμε την προσοχή στους κυβερνώντες σ΄ αυτά που είχαμε πει και τις προηγούμενες φορές και φαίνεται ότι γίνονται δεκτά.

Διεκδικούμε την κατάργηση του διαχωρισμού παλαιών και νέων φορέων στα κίνητρα, όπως επίσης και η αποδέσμευση κατά ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης από τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη διάθεση να ενταχθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά, να γίνει ένας σταθερός αναπτυξιακός νόμος με διαχρονικότητα αλλά και απλούστευση διαδικασιών ως προς τις εγκρίσεις και τις καταβολές των επιδοτήσεων, εκείνο που μένει να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε είναι το ποσοστό της διαφοροποίησης της Θράκης ως ενταγμένης στην Δ΄ ζώνη κινήτρων από τις άλλες περιοχές. Εμείς λοιπόν ζητούμε τη διαφοροποίηση αυτή να την έχει η Θράκη με τουλάχιστον 15 μονάδες έτσι ώστε να δημιουργούνται κίνητρα για νέες επενδύσεις εδώ αλλά και την επέκταση των υφιστάμενων.

Στην προσθήκη της πρότασής μας προς το υπουργείο Οικονομίας θα περιλαμβάνεται το αίτημα για μικρότερη ίδια συμμετοχή κατά την υποβολή της επένδυσης και κάποια μέτρα που να εντάσσουν το εμπόριο στον αναπτυξιακό νόμο όπως και κάποιες άλλες ρυθμίσεις που εμείς διαπιστώσαμε από την πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια ότι αποτελούσαν αντιαναπτυξιακές αγκυλώσεις. Γι΄ αυτό το λόγο θα ζητήσουμε και μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας τις επόμενες εβδομάδες και πιστεύω ότι θα έχουμε έναν καλύτερο αναπτυξιακό νόμο».

ΠτΘ: Πότε υπολογίζετε ότι θα ψηφιστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος;

Ν.Α.: Αυτό δεν είναι κάτι που μπορώ να προσδιορίσω. Οι συζητήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο μπορούν να κρατήσουν από τρεις εβδομάδες μέχρι και δύο μήνες…Πάντως απ΄ ό, τι ακούω, είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τον ψηφίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και πάντως σίγουρα πριν το τέλος του έτους. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σήμερα στην κυβέρνηση συζητούν ενώ στο παρελθόν πολλές φορές είχαμε βρει πόρτες κλειστές.

ΠτΘ: Οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας πιέζουν για να κατοχυρώσουν και στο νέο νόμο τα κίνητρα της Θράκης.

Ν.Α.: Εμείς δεν έχουμε κανένα σύμπλεγμα απέναντι στις δύο αυτές περιοχές. Θα θεωρούνταν τελείως κομπλεξικό να ζητούμε μια τέτοια είδους διαφοροποίηση αν μπορούσε να συμβεί. Συμπλέγματα τα έχουν μάλλον εκείνες οι περιοχές με τη Θράκη παρά εμείς και μιλώ ειδικά για την Καβάλα. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι όταν κάποια στιγμή υπάρχει πρόβλημα από την Ε.Ε. και δια στόματος των κυβερνώντων λέγεται καθαρά ότι δεν είναι δυνατόν ο χάρτης των ζωνών να αλλάξει εξαιτίας της δέσμευσης των προηγούμενων κυβερνήσεων πάνω στις ζώνες κινήτρων είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να σκύψουμε με προσοχή και ειλικρίνεια.

Δεν παραιτούμαστε από τις διεκδικήσεις μας. Αν κάποιος μπορεί να ενταχθεί στη δική μας ζώνη κινήτρων ευχαρίστως να έρθει.

ΠτΘ: Σας ικανοποιεί η επιδότηση του 45% που θα δοθεί ως κίνητρο στους επιχειρηματίες που θα έρθουν να επενδύσουν στη Θράκη;

Ν.Α.: Προσφάτως γίναμε περισσότεροι στην Ε.Ε. και οι χώρες που μπήκαν έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από εμάς. Κατά συνέπεια η διεκδίκησή μας ως προς τα ποσοστά που μπορούμε να διαφοροποιηθούμε συνεχώς φθίνει. Παλιότερα το πράξαμε, σήμερα είναι δυσκολότερο. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε διαφοροποίηση ωστόσο τις μεγάλες διαφορές των προηγούμενων χρόνων πρέπει να τις ξεχάσουμε. Αν πάρουμε τα υπόλοιπα 6-7 μέτρα που διεκδικούμε και δημιουργούν ένα καλύτερο δυνητικά κλίμα και από το ποσοστό επιχορήγησης θα πάρουμε το μεγαλύτερο που μας αναλογεί.

Κώστας Λιούρτας:«Οι κυβερνήσεις αποφάσισαν να κλείσουν τη στρόφιγγα για τη Θράκη»

«Οι τράπεζες ανακοινώνουν ότι στις 31-12 σταματά οποιαδήποτε επιχορήγηση επιτοκίου. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Από το 1998 έρχονται νέοι αναπτυξιακοί νόμοι. Νόμοι υπάρχουν, ανάπτυξη όμως δεν υπάρχει. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Λένε ότι στην Κομοτηνή έχουμε πέντε μονάδες διαφορά από άλλες περιφέρειες. Φανταστείτε αυτή τη διαφορά με την χιλιομετρική απόσταση που χωρίζει την Κομοτηνή από την υπόλοιπη Ελλάδα. Διαβλέπω ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δώσει τίποτα περισσότερο και μάλιστα στη Θράκη. Πιστεύω ότι θα είναι μια από τα ίδια, όπως συνέβη από το 1998 μέχρι που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, έτσι θα συνεχίσουμε.

Σημασία ποια θα είναι η διαφορά που θα έχουμε από την δεύτερη ζώνη κινήτρων για να πούμε σοβαρά ότι θα έρθουν εδώ επενδύσεις. Δεν είναι δυνατόν να πάρουμε εμείς 45%, η Θεσσαλονίκη 40% και να λέμε ότι έχουμε υψηλό ποσοστό. Αυτό θα είναι κοροϊδία. Αν εμείς πάρουμε 45% και όλες οι άλλες περιοχές, 20%, τότε θα είμαστε πάρα πολύ καλά».

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.