Δηλωσεις ζημιων στους ανταποκριτες του ΕΛΓΑ

Με την αστυνομική τους ταυτότητα, τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου και τον αριθμό λογαριασμό τους στην Αγροτική Τράπεζα οφείλουν να προσέρχονται μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου στο δημαρχιακό κατάστημα Κομοτηνής οι καλλιεργητές βαμβακιού, καλαμποκιού και τεύτλων για να δηλώσουν ζημιές που προκλήθηκαν στα χωράφια τους από τις βροχοπτώσεις του Οκτώβρη.

Από τις 23 Οκτωβρίου ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων ζημιών στο δημαρχιακό κατάστημα Κομοτηνής των δημοτών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις από 1 – 22 Οκτωβρίου 2006. Οι δηλώσεις αναφέρονται σε καλλιέργειες βαμβακιού, αραβόσιτου, ηλίανθου και μπορούν να υποβάλλονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ από τις 8.30 έως τις 13.30 μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου.

Οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που εξυπηρετούν τους καλλιεργητές στο δημαρχιακό κατάστημα Κομοτηνής είναι ο Γιώργος Μαυρίδης, ο Θεμιστοκλής Χανιωτάκης και ο Ντίνος Χαμαμτζόγλου. Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου και τον αριθμό λογαριασμό τους στην Αγροτική Τράπεζα. «Χωρίς την προσκόμιση των τριών παραπάνω στοιχείων δε θα μπορούν να κατατεθούν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ του δήμου Κομοτηνής οι δηλώσεις τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΛΓΑ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

«Οι δηλώσεις κατατίθενται σ’ εμάς καθημερινά και η προσέλευση του κόσμου είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Μέχρι στιγμής οι δηλώσεις αφορούν το δημοτικό διαμέρισμα Κομοτηνής, που περιλαμβάνει τους παλιούς οικισμούς Κομοτηνής και το Ανθοχώρι, το Κικίδιο, το Κόσμιο και την Ιτέα που ανήκουν στο δημοτικό διαμέρισμα Κοσμίου και τον Φύλακα, το Θρυλόριο και το Ροδίτη που είναι στο δημοτικό διαμέρισμα Θρυλορίου.

Όσοι ανήκουν στα δημοτικά διαμερίσματα Κάλχαντα και Γρατινής – που περιλαμβάνουν το Στυλάριο και τους Σιδηράδες – προσέρχονται στην εκεί ανταποκρίτρια του δήμου Κομοτηνής. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να έρθουν μέχρι την Παρασκευή για την υποβολή των δηλώσεων, έτσι ώστε τη Δευτέρα να μπορέσουμε να στείλουμε τις καταστάσεις» μετέφερε ο κ. Μαυρίδης.


Αποτιμώντας το ποσοστό ζημιάς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των αγροτών, ο κ. Μαυρίδης υπολόγισε ότι κυμαίνεται από 50 μέχρι και 100%. «Κύρια δηλώνεται ένα ποσοστό 70- 80%. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις, ένα ποσοστό γύρω στο 90% αφορά ζημιές στο βαμβάκι κι ένα 10% μόνο είναι για τα ζαχαρότευτλα» κατέληξε.

Ζημιές έως και 100%

Ο πρόεδρος του οικισμού Κικιδίου Μουσταφά Μισιρλή ήταν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής και μετέφερε στον ΠτΘ το επίπεδο της ζημιάς. «Τα βαμβάκια, τα τεύτλα και οι ντομάτες έχουν ζημιά από 70 μέχρι 100%, λόγω βροχοπτώσεων γι’ αυτό και κάνουμε τις αιτήσεις στο δήμο. Φέτος έχουμε μεγάλες ζημιές.

Η παραγωγή δεν ήταν καλή. Στα καπνά, η απόδοση είναι από 150 μέχρι 200 κιλά. Άλλες χρονιές που ήταν καλές φτάναμε τα 400 και τα 500 κιλά. Και στο βαμβάκι και τα τεύτλα οι ζημιές είναι μεγάλες.

Για τον καπνό έχουν γίνει οι δηλώσεις, οι γεωπόνοι ήρθαν κι έκαναν ελέγχους. Περιμένουμε να γίνει εκτίμηση για τα βαμβάκια και τα τεύτλα».


Στο Κικίδιο μένουν περίπου 100 οικογένειες αγροτών οι οποίες ασχολούνται με την καλλιέργεια κύρια του καπνού αλλά και του βαμβακιού σε μεγάλο βαθμό. Μιλώντας για το κλίμα που επικρατεί στο Κικίδιο, ο Μουσταφά Μισιρλή αισιοδοξεί ότι θα τους στείλουν τις αποζημιώσεις, όπως έγινε πέρυσι μετά τις καταστροφές που προκάλεσε το χαλάζι.

Απέναντι στο μέλλον των καλλιεργητών ο κ. Μουσταφά είπε «όπως πάνε τα πράγματα, η αγροτιά δεν πάει καθόλου καλά». Ο ίδιος στα 52 του χρόνια δε θα δοκίμαζε νέες καλλιέργειες που θα μπορούσαν ν’ αντικαταστήσουν το βαμβάκι ή τον καπνό, αλλά εκτιμά ότι οι νέοι θα το τολμούσαν, αλλά με προϋποθέσεις. «Θα πρέπει η κυβέρνηση να μάς προετοιμάσει. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε με τις νέες καλλιέργειες.

Συνήθως, άλλες χρονιές το σιτάρι και το κριθάρι πήγαιναν καλύτερα, αλλά τώρα η τιμή είναι χαμηλή και δεν έχουν ζήτηση»
εξήγησε, για να εκφράσει την ανησυχία των αγροτών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.