Δηλωσεις του κ. Ευριπιδη Στυλιανιδη για την καταργηση επιδοτησεων στην καλλιεργεια καπνου

Ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ε. Στυλιανίδης με αφορμή τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με την οριστική κατάργηση των επιδοτήσεων στους καπνοκαλλιεργητές έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι έντονες ανησυχίες της ΝΔ και οι συνεχείς επισημάνσεις και προειδοποιήσεις της προς την Κυβέρνηση, σχετικά με τη διαφαινόμενη σταδιακή κατάργηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους καπνοκαλλιεργητές, ύψους 120 δις δρχ. ετησίως, φαίνεται πως, τελικώς, δεν αφύπνισαν, δυστυχώς, την Κυβέρνηση.

Μετά τους πανηγυρισμούς του κ. Ανωμερίτη φέτος τον Αύγουστο, ότι εξασφαλίζεται το εισόδημα των καπνοκαλλιεργητών, σημειώνονται τις τελευταίες μέρες ραγδαίες δυσμενείς εξελίξεις στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγούν στην πλήρη κατάργηση των επιδοτήσεων αυτών, ίσως και άμεσα, με πρόφαση την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Κυβέρνηση ευθύνεται αποκλειστικά για τις κραυγαλέες αποτυχίες της – ίσως και τις συνειδητές αποφάσεις της – που δρομολόγησαν τις τελευταίες καταστροφικές εξελίξεις που πλήττουν 300.00 Έλληνες των οποίων το εισόδημα εξαρτάται από την καπνοπαραγωγή. Η Κυβέρνηση, αντί να στηρίζει την καλλιέργεια, την υπονομεύει συνειδητά.

Το κακό άρχισε από το Δεκέμβριο του 1997, με την ανεξήγητη οριακή όγδοη ψήφο, στο 15μελές Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του τότε Έλληνα υπουργού Υγείας κ. Γείτονα – με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Γεωργίας , κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη – υπέρ της αντικαπνιστικής εκστρατείας, με πρόφαση τη δημόσια υγεία, χωρίς να επιτύχουμε καμία αντιστάθμιση, όπως γίνεται συνήθως.

Ακόμη και αν δεχθούμε το επιχείρημα της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, το μέτρο της κατάργησης των επιδοτήσεων στους καπνοκαλλιεργητές δεν αποδίδει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση παράγει το 6% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι καπνοβιομηχανίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εισάγουν από τρίτες χώρες που δεν περιορίζονται. Έτσι, ο ευρωπαϊκός καπνός θεωρείται επιβλαβής, ενώ ο εισαγόμενος όχι!!!

Ήδη, χωρίς καμία μελέτη, για τις επιπτώσεις που η κατάργηση στην κατανάλωση των αντίστοιχων προϊόντων, ούτε για τις τεράστιες καταστροφικές επιπτώσεις που η κατάργηση των επιδοτήσεων αυτών θα έχει για την οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών που παράγουν καπνό – που στην πλειοψηφία τους είναι μειονεκτικές και η καπνοκαλλιέργεια εκεί είναι μονοκαλλιέργεια – η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί όχι μόνο χωρίς ελληνική αντίδραση, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή της Κυβέρνησης, δυστυχώς, στην ολοσχερή κατάργηση, χωρίς να προβλέπονται ταυτόχρονα επαρκείς πόροι για την εξασφάλιση στις περιοχές αυτές εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εισοδήματος.

Έτσι, με ευθύνη της Κυβέρνησης, ολόκληρες περιοχές κυριολεκτικά θα βουλιάξουν οικονομικά. Και θα αυξηθεί ραγδαία η ανεργία.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι τα τελευταία χρόνια, καθαρά αντικαπνική. Ο εμπαιγμός, όμως, των καπνοπαραγωγών από την Κυβέρνηση δεν θα περάσει. Και οι αγρότες μας συνειδητοποιούν, πλέον, καθημερινά τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία τους έχει οδηγήσει η πλέον αντιαγροτική ελληνική Κυβέρνηση.

Το πλήγμα, που δέχεται ιδιαίτερα η ορεινή Ροδόπη από την αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης είναι ακόμη πιο τραγικό. Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί που επιβίωναν από τον καπνό ως μονοκαλλιέργεια οδηγούνται στην ολοκληρωτική καταστροφή με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για το νομό μας.

Η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει. Η κυβέρνηση Σημίτη, είναι υπόλογη με την τραγική εξέλιξη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.