«Δικαιη Αναπτυξη»: Οι εξαγγελιες του πρωθυπουργου απο το βημα της 83ης Διεθνους Εκθεσης Θεσσαλονικης

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικών εισφορών, φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και χιλιάδες προσλήψεις

Tην πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης «για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει», μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» το βράδυ του Σαββάτου.
 
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, αφού χαιρέτησε ενθέρμως την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με την οποία όπως εξήγησε «μας συνδέει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. Αλλά και αγώνες για κοινές αξίες σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας», ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιραστώ μαζί σας το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής».
 
Να σημειωθεί πως πριν από τον πρωθυπουργό μίλησαν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ.Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ.Τάσος Τζήκας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μέρος των εισπράξεων από τη φετινή διοργάνωση θα διατεθεί για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, μέσω της Εθνικής Τράπεζας.
 
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία διαφορετική Ελλάδα, η οποία πατάει ξανά στα πόδια της και «κοιτάζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά» επισημαίνοντας πως η «ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης, σημειώνοντας θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη  κοντά στο 2,5%». 
 
«Διαμορφώνονται λοιπόν οι συνθήκες να σχεδιάσουμε και να οικοδομήσουμε με ασφάλεια την μεταμνημονιακή Ελλάδα, την Ελλάδα της νέας εποχής», είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας πως αυτό θα γίνει «εμπεδώνοντας μια νέα πρακτική δημοκρατικής διακυβέρνησης, δημιουργώντας ένα νέο οικονομικό μοντέλο, ανασυγκροτώντας την παραγωγή, επενδύοντας στη καινοτομία και τη ψηφιακή σύγκλιση, στη γνώση και στις νέες τεχνολογίες, καταπολεμώντας τις ανισότητες, δίνοντας ισότιμη πρόσβαση στη παιδεία και στο πολιτισμό σε όλους τους πολίτες». 

«Δίκαιη Ανάπτυξη» 

«Έχουμε το σχέδιο και το κάνουμε πράξη» συνέχισε ο ίδιος χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας πως «το όνομα αυτού του  σχεδίου είναι:  Δίκαιη Ανάπτυξη».
 
Πρώτος στόχος αυτού του σχεδίου είναι η ανάκτηση της εργασίας, τόνισε και πρόσθεσε ότι απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:
α)Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
β) Στην προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.
 
Παράλληλα ανέλαβε την προσωπική δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό ότι «η επιτυχημένη πορεία των δύο τελευταίων ετών θα συνεχιστεί. Για επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα και με στόχο μέσα στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα», τονίζοντας ότι «αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».
 
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία, είναι ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας όπως εξήγησε «για πρώτη φορά η χώρα μας ένα σχέδιο ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Μια αποτύπωση στόχων, προτεραιοτήτων και πολιτικών που έχουμε την βούληση να συνεχίσουμε να υλοποιούμε χωρίς ολιγωρίες».
 
Μίλησε για έξι κρίσιμους τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές  μεταρρυθμίσεις:
-Η δημόσια διοίκηση. Και η προσπάθεια αναβάθμισής της.
-Η  λειτουργία των επιχειρήσεων και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους.
-Η δικαιοσύνη και η προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της.
-Ο χωροταξικός σχεδιασμός και η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του.
-Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ενεργητικές πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της καινοτομίας και την στήριξή τους.
-Η αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.
 
Πιο συγκεκριμένα αναφερόμενος σε στοχευμένες πρωτοβουλίες στην προσπάθεια αντιστροφής του brain drain και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση προγραμμάτων για την εργασία 10.000 επιστημόνων στους κλάδους της μεταποίησης, της αγροδιατροφής και των νέων τεχνολογιών και 5.500 νέων επιστημόνων  σε φορείς του δημοσίου με μισθούς αντίστοιχους των προσόντων τους, ενώ από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγεί κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα.    

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα 

Η μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί σημαντικό μέρος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος επεσήμανε πως «μέσω των διεθνών συνεργιών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης», αναφερόμενος σε εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, τους αγωγούς ΤAP και ΙGB αλλά και τον σταθμό φυσικού αερίου LNG  στην Αλεξανδρούπουλη και δεσμευόμενος πως «εργαζόμαστε ώστε να προστεθούν και άλλα έργα, όπως η υποθαλάσσια σύνδεση για τη  μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Κρήτη στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και ο αγωγός Eastmed, μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο στην Ηπειρωτική Ευρώπη». 

Στόχος η προστασία των μισθωτών 

Η ανάκτηση της εργασίας  και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των μισθωτών αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο τον δεύτερο πυλώνα του πολιτικού σχεδίου που παρουσίασε από το βήμα της ΔΕΘ, τονίζοντας πως «σήμερα, λοιπόν, με την έξοδο από τα μνημόνια είμαστε σε θέση να θέσουμε ξανά τις δυνάμεις της εργασίας στο επίκεντρο», παρουσιάζοντας «δύο κεφαλαιώδους σημασίας μεταρρυθμίσεις σηματοδοτούν το πέρασμα σε αυτή τη νέα φάση».  
 
-Πρώτον, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που έχουν επανέλθει και εφαρμόζονται από την 21η Αυγούστου. Με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη την αύξηση του μισθού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
 
-Δεύτερον, η αύξηση του κατώτατου μισθού. Μετά από τις σαρωτικές μειώσεις του 2ου Μνημονίου, είμαστε σήμερα σε θέση να ανακοινώσουμε ότι δέσμευση της κυβέρνησης μας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Αλλάξαμε την εικόνα του ΕΣΥ 

Περνώντας στον χώρο της Δημόσιας Υγείας ο πρωθυπουργός  είπε πως «καταφέραμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε την εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που το 2014 βρισκόταν στην κυριολεξία υπό κατάρρευση, εξαιτίας και της κακοδιαχείρισης, της σπατάλης, της κακοδιοίκησης, της αδιαφορίας της πολιτικής εξουσίας, εξαιτίας του ρουσφετιού και της γενικευμένης διαφθοράς, που σήμερα πλέον αποκαλύπτεται σε όλο της το μέγεθος με τις υποθέσεις της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ».
 
«Κεντρικός πολιτικός μας στόχος να εγγυηθούμε την καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική κάλυψη των σύγχρονων υγειονομικών αναγκών», είπε ο ίδιος μιλώντας για επιπλέον «ενίσχυση του προϋπολογισμού για την υγεία ώστε σε βάθος πενταετίας να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
 
Στους κεντρικούς πολιτικούς στόχους για την μεταμνημονιακή εποχή σε αυτόν τον τομέα, ενέταξε τα εξής:
-Μείωση των επιβαρύνσεων των πολιτών
-Μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση
-Μείωση του ποσοστού ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών, μέσω των Κινητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για απομακρυσμένες περιοχές
-Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού που κενώθηκαν κατά την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
-Αύξηση των μισθών των ειδικευόμενων και η σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο
-Επαναφορά του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που σχεδόν εκλάπη από το Δημόσιο, ξανά στο πλαίσιο της Δημόσιας Περίθαλψης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο σημείο ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα Ιδρύματα Σταύρος Νιάρχος και Ίδρυμα Ωνάση, καθώς όπως επεσήμανε «με τις δωρεές τους δείχνουν την έμπρακτη στήριξη τους σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αναβαθμίσουμε του δημόσιο σύστημα Υγείας στη χώρα μας» υπενθυμίζοντας τα έργα που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος μεταξύ των οποίων και το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. 

Συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης της χώρας 

Η ολοκλήρωση περισσοτέρων από 19.000 προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αλλά και η έναρξη αυτής με όλους τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στις θέσεις τους, δείχνουν αλλά και προσδιορίζουν τις στοχεύσεις της κυβέρνησης για την συνολική αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης στη χώρα μας ανέφερε ο ίδιος, περνώντας στον χώρο της παιδείας για να τονίσει πως  «εμείς προσηλωμένοι στο στόχο της ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ανακοινώσαμε ένα συγκροτημένο και φιλόδοξο σχέδιο για την αναβάθμιση του Απολυτηρίου και το νέο τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο».  
 
«Ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ το 2015 στα 2 δισ για το 2018, ενώ έχουμε θέσει στόχο οι δαπάνες αυτές μέχρι το 2022 να αγγίξουν τα 4 δισ.», τόνισε ο ίδιος. 

Απλή αναλογική και Συνταγματική Αναθεώρηση 

 Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ επανέλαβε επίσης την εκκίνηση των διαδικασιών της Συνταγματικής Αναθεώρησης, τον προσεχή Οκτώβριο, ούτως ώστε όπως υπογράμμισε «να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες για την διεύρυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοσίων αγαθών, την κατάργηση των προστατευτικών ρυθμίσεων για Υπουργούς και Βουλευτές που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες και  τον εξορθολογισμό των σχέσεων και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Κράτους» ενώ υπεραμύνθηκε εκ νέου το σύστημα της απλής αναλογικής στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές  κάνοντας λόγο για « μια τομή που θα βαθύνει το διάλογο και  τη δημοκρατία στον τόπο μας».
 
 «Σήμερα, εδώ στη πρώτη ΔΕΘ μετά από τα 8 δύσκολα χρόνια των μνημονίων, σήμερα μετά το τέλος αυτής της περιόδου της παρατεταμένης λιτότητας, έχω την πολιτική υποχρέωση να σταθώ απέναντί σας  και να αναλάβω συγκεκριμένες και σαφείς δεσμεύσεις για το πώς ο κάθε πολίτης ξεχωριστά θα αισθανθεί στην καθημερινή ζωή ότι τελείωσαν τα μνημόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας «διευρυμένες δυνατότητες λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας ήδη από σήμερα».
 
Και συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

  • Μέχρι το τέλος του έτους καταβολή σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ
  • εντός του 2018 τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/1/20 η δεύτερη.
 
Συμπλήρωσε ότι παράλληλα σχεδιάζεται και «η πλήρης αλλαγή και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».   

  • Από 1/1/19 μείωση ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, ως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %, καθώς και αντίστοιχη μείωση ως και 35% για τους αγρότες.
  • Λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μείωση των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται, είπε, για παρέμβαση που θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.
  • Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25% αρχής γενομένης αρχής γενομένης από τη 1/1/19 .
  • Από 1/1/19 εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες».
  • 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, άμεσα ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο «να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».
  • 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.    
  • Από 1/1/19  κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις. 
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, Έως 25 ετών, και σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20».
  • Αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/21, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και κατά μία μονάδα του μικρού συντελεστή από 13% σε 12%.   

«Η Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα των Βαλκανίων» 

Οι παρεμβάσεις αυτές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως είπε, «εντάσσονται σε ένα σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος», για να προσθέσει επίσης πως στο όραμα της κυβέρνησης που παρουσίασε, «η Θεσσαλονίκη έχει ένα ξεχωριστό, πρωταγωνιστικό ρόλο, τον ρόλο της πραγματικής πρωτεύουσας των Βαλκανίων, τη θέση του ενεργειακού, διαμετακομιστικού και επικοινωνιακού κόμβου των Βαλκανίων».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.