Διημερο στη Θρακη για ΓΕΣ και ΥΦΕΘΑ

Μεσούσης της σφοδρής θυέλλης η οποία μαίνεται στις ανώτατες βαθμίδες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου μ’ αφορμή το μοιραίο Σινούκ, την ακόλουθη διαχείριση του τραγικού γεγονότος και τα παρεπόμενα της κρίσης που αυτή προκάλεσε, συνοδευόμενος από ή συνοδεύοντας τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Ντουβά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος ξεκίνησε από χθες το πρωί διήμερη περιοδεία σε Σχηματισμούς και Μονάδες ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Ο κ. Λαμπρόπουλος έφθασε λίγο νωρίτερα από τις 10:00 στο Στρατηγείο του Σώματος όπου και ενημερώθηκε για το έργο που επιτελείται από το Στρατό στην ευρύτερη περιοχή. Αμέσως μετά αναχώρησε για τα προκειμένου να παρακολουθήσει βολές οπλικών συστημάτων, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του.


Ιδιαίτερα φειδωλός στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Υφυπουργός δύσκολα έκρυψε την αμηχανία του στην προσπάθειά του να αποφύγει ερωτήσεις που απαιτούσαν απαντήσεις «χειριστού» και όχι «αυτόματου πιλότου»… Ενδεικτική της άβολης θέσης του ήταν η απάντηση που έδωσε στο δημοσιογράφο Κώστα Βλαχόπουλο όταν αυτός τον ρώτησε για τη διερεύνηση των στρατιωτικών προμηθειών και την πολιτική πρόκληση εκ μέρους του πρώην ΥΕΘΑ Άκη Τσοχατζόπουλου προς την Κυβέρνηση νωρίτερα χθες το πρωί από το ραδιόφωνο του Alpha: «…βρισκόμαστε εδώ στην Ξάνθη, στην καρδιά και την ψυχή του Δ΄ΣΣ. Εμπιστευόμαστε απόλυτα τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, κάνουνε το καθήκον τους και είναι έτοιμες να το κάνουν όποτε και όπου χρειαστεί. Θα εργαστούμε όλοι μαζί με πολύ συνέπεια, για να τις κάνουμε ακόμη καλύτερες απ’ ό,τι είναι σήμερα»…

Με παρόμοιο τρόπο απέφυγε ο Υφυπουργός να απαντήσει στην ερώτηση του ΠτΘ «γιατί δεν λειτούργησε η Διακλαδικότητα στην περίπτωση παρακολούθησης του Σινούκ».

Αντ’ αυτού, αναφερόμενος στο σκοπό της εθιμοτυπικής επίσκεψής του στη Θράκη, ο κ. Λαμπρόπουλος είπε: «σκοπός της επίσκεψής μας είναι να επιθεωρήσουμε μονάδες και φυλάκια και βέβαια να παρακολουθήσουμε και την άσκηση του πυροβολικού που θα γίνει το απόγευμα με τα σύγχρονα όπλα που έχει προμηθευτεί ο Στρατός μας».

Ερωτηθείς για τη Διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία επικρίνεται ιδιαίτερα σκληρά από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Υφυπουργός σημείωσε: «η Διακλαδικότητα είναι ο στόχος. Ο οποίος πρέπει να επιτευχθεί. Όλοι οι Στρατοί του κόσμου τη Διακλαδικότητα την έχουν κάνει πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Βαδίζουμε λοιπόν και δουλεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή. Θέλουμε ένα Στρατό πιο οργανωμένο, πιο μικρό, πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό. Θα δουλέψουμε, λοιπόν, σκληρά οι πάντες, πολιτική ηγεσία, στρατιωτική ηγεσία, αξιωματικοί, για να κάνουμε αυτό το στρατό που χρειαζόμαστε, που πρέπει να έχουμε, που θα μπορεί ν’ ανταποκρίνεται σ’ οποιοσδήποτε συνθήκες και οποτεδήποτε» συμπληρώνοντας, σ’ ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσή της «…βεβαίως υπάρχει. Για όλα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η Διακλαδικότητα και η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων που εμείς επιδιώκουμε πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του 2005 θα έχει τελειώσει και θα έχουμε έναν καινούριο και ακόμη καλύτερο στρατό».

Υφυπουργός και Αρχηγός ΓΕΣ επισκέπτονται σήμερα τη Σαμοθράκη για επιθεώρηση στρατιωτικών τμημάτων.

Μαρία Β.Μπόντη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.