Διημερο εκδηλωσεων του Συλλογου Εβριτων Ροδοπης

Χρίστος Χατζηπέμου, Πρόεδρος

Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης:

«Ως σύλλογος θα δώσουμε

έμφαση σε πλείστους όσους τομείς»

«Πρέπει να δώσουμε την γκάιντα τη θέση που της αξίζει»

ΠτΘ: Δυναμικό παρών μετά από πολλά χρόνια στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής δίνει ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης. Τι συνετέλεσε;

Χ.Χ.: Θα έλεγα ότι όλες αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές που συνέβησαν με την απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους του χορευτικού μας έδωσαν πρώτιστα την οικονομική δυνατότητα να αναδιοργανωθούμε, να ανασυνταχθούμε και να βάλουμε τις βάσεις για μια καλύτερη πορεία στο μέλλον.
Νομίζω ότι ξεφύγαμε από ένα τέλμα στο οποίο είχαμε πέσει και ξεκινήσαμε με κύριο μοχλό τη δραστηριοποίηση πλέον σε πολλούς τομείς. Το ζήτημα που είχε τεθεί ήταν της ενασχόλησης με τον παραδοσιακό χορό, ενασχόληση όμως που δεν ήταν και εξελίξιμη. Πλέον προχωρούμε ένα βήμα πιο μπροστά, με τη βοήθεια όλων των υγιών δυνάμεων του συλλόγου ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα και το τέλμα, και κάνουμε μια πορεία προς τα εμπρός. Για πρώτη φορά φέτος λειτούργησε παραδοσιακό τμήμα εκμάθησης οργάνων το οποίο έδωσε μια άλλη διάσταση και ώθηση και στον ίδιο το σύλλογο. Μαθητές κάθε ηλικίας αποφάσισαν να μάθουν γκάιντα και στήριξαν αυτό το τμήμα. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στο παρελθόν και αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά. Δώσαμε έμφαση στα παιδικά μας τμήματα, γιατί πιστεύουμε δεν αρκεί να μάθουν στο χορό τα παιδιά μας πέντε βήματα σωστά αλλά να γνωρίσουν αυτόν τον τόπο, να τον αγαπήσουν, μέσα από επισκέψεις, από ενημερώσεις, από συνολικότερες προσπάθειες, ώστε να μπορέσουν πρώτα απʼ όλα να αγαπήσουν τη Θράκη. Και αγαπώντας την Θράκη θα αγαπήσουν και την παράδοσή της.

ΠτΘ: κ. Χατζηπέμου οι περισσότεροι πολιτιστικοί σύλλογοι επικεντρώνονται στο θέμα του χορού, που αποτελεί ένα τομέα του πολιτισμού, ο οποίος είναι μια διαδικασία με συνέχεια…

Χ.Χ.:
Συμφωνώ και με αυτό δεν μειώνουμε την αξία του χορού και μάλιστα θα έλεγα και αυτήν την αναδεικνύουμε με ένα τρόπο πολύ καλύτερο με επικεφαλής το χοροδιδάσκαλο Βαγγέλη Δωρόπουλο και νομίζω ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Μέσα σε ένα χρόνο ανασυντάχθηκε ένα τμήμα παραστάσεων και σήμερα με αξιώσεις μπορεί να εμφανίζεται δίπλα σε χορευτικά συγκροτήματα με μεγαλύτερη εμπειρία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα δυναμικό και αυτό εμείς θα το αξιοποιήσουμε και θα το αναδείξουμε. Θα προχωρήσουμε πιο μπροστά και θα δώσουμε έμφαση σε πλείστους όσους τομείς. Φιλοδοξία μας είναι να λειτουργήσει το Σεπτέμβρη τμήμα ζωγραφικής για παιδιά ή να λειτουργήσει τμήμα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ήδη φροντίσαμε να διαμορφώσουμε μια μικρή υποδομή με τέσσερις υπολογιστές, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στα μέλη μας μια μορφή γνωριμίας σε αυτό που λέγεται Ηλεκτρονικός Υπολογιστής. Όλοι έχουν μια μικρή γνώση ή μεγάλη μέσα από τα σχολεία εμείς θα μπορούσαμε να δώσουμε και κάτι παραπέρα. Η συλλογική μας δηλαδή προσπάθεια θα ήθελα να επεκταθεί σε πλείστους όσους τομείς, χωρίς να μένει και να παγιδεύεται σε κλισέ ή σε τέλματα που υποπέσαμε στο παρελθόν.

ΠτΘ: Το διήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώσατε σημαίνει και συνέχεια των προσπαθειών ως προς την ανάδειξη κοινών στοιχείων που αφορούν στον ελληνικό και βουλγαρικό λαϊκό πολιτισμό;

Χ.Χ.: Υπάρχει ένας ενθουσιασμός που προέρχεται και από τη μεγάλη επιτυχία της χθεσινής εκδήλωσης η οποία ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες σε σχέση με τον κόσμο που ήρθε αλλά και με το πώς ο κόσμος την αγκάλιασε.
Για να είμαι ειλικρινής αυτό το εγχείρημα το να παίζουν δύο ορχήστρες και από κάτω να χορεύει ο κόσμος μου άρεσε και δηλώνει ότι το πέτυχε, εφόσον ανέδειξε τα κοινά στοιχεία που θέλαμε να αναδείξουμε και είχαμε θέσει ως στόχο. Ο επόμενος στόχος μας φυσιολογικό είναι να τεθεί στη βάση της επανάληψης μιας ανάλογης προσπάθειας ίσως και με μεγαλύτερη ένταση και εύρος. Είχαμε κοντά μας από την πρώτη στιγμή τη Νομαρχία Ροδόπης, τη βοήθεια του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και ευελπιστούμε ότι τις επόμενες χρονιές θα έχουμε την ενίσχυση και τη στήριξη και άλλων φορέων στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας βαλκανικής διάστασης στηριζόμενοι στα κοινά στοιχεία των λαών, των λαών και όχι μερίδα τους, όπως γινόταν παλιότερα σε κάποια πολυδάπανα φεστιβάλ που γίνονταν.

ΠτΘ: Πώς όλο αυτό μπορεί να λειτουργήσει στη λειτουργία των μουσικών τμημάτων γκάιντας;

Χ.Χ.:
Ξεκινήσαμε τη δημιουργία μουσικών τμημάτων καλώντας τον κόσμο να έρθει δίπλα μας και να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια. Η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Δωρόπουλο. Σχηματίστηκε λοιπόν το πρώτο τμήμα γκάιντας το οποίο ευδοκίμως τελείωσαν πέντε άτομα, υπήρξαν κάποιοι μαθητές που ήταν προχωρημένοι, και στη συνέχεια κάποιους εξ αυτών τους ανέλαβε ο Βαγγέλης ο Τσικόπουλος επίσης συνεργάτης μου στο σύλλογο με σπουδές πάνω στην γκάιντα. Αυτό το τμήμα έπρεπε να το στηρίξουμε και να το βοηθήσουμε και τα σεμινάρια γκάιντας έχουν και ένα τέτοιο σκοπό. Οι νέοι άνθρωποι να λάβουν την εμπειρία και τη γνώση από τους παλιότερους. Οι Βούλγαροι έχουν εξελίξει πολύ περισσότερο την γκάιντα και την έχουν αναδείξει σε μεγαλύτερη ηγετική θέση από ότι στη Θράκη. Στη Θράκη έχουμε αναδείξει το κλαρίνο και όχι την γκάιντα στο βαθμό που θα έπρεπε. Πέρα από αυτά όμως στη Θρακιώτικη παράδοση εξακολουθεί και παίζει ένα κυρίαρχο ρόλο και πιστεύω ότι εγείρει με το που την ακούς πολύ διαφορετικά συναισθήματα από οποιοδήποτε άλλο παραδοσιακό θρακιώτικο όργανο. Και αυτή η προσπάθειά μας κατατείνει, ώστε να μπορέσουμε αύριο να παρέχουμε στον κόσμο δεξιοτέχνες της γκάιντας πολύ περισσότερους. Να δώσουμε και εμείς στην γκάιντα τη θέση που της αξίζει.

ΠτΘ: Είναι γεγονός ότι η γκάιντα ως μουσικό όργανο απαξιώθηκε από τους νεότερους…

Χ.Χ.:
Ναι και κακώς το κάναμε. Ήταν το όργανο που πραγματικά με αυτό στήνονταν όλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στα χωριά της Θράκης, στα χωριά του Έβρου, της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας. Δηλαδή η γιορτή, το γλέντι στήνονταν με μία γκάιντα στη μέση και ένα κυκλικό λυτρωτικό χορό. Η γκάιντα με τη βοήθεια από ένα τουμπερλέκι και από ένα νταούλι έβγαζε όλο το μουσικό πρόγραμμα διασκέδασης των παλαιοτέρων.

ΠτΘ: κ. Χατζηπέμου σας ευχαριστούμε πολύ.

Χ.Χ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.