«Διεκδικουμε το εμπορευματικο κεντρο της Θρακης»

Ένα μεγαλόπνοο σχέδιο έχει στα σκαριά ο δήμαρχος Ιάσμου και αυτό αφορά στη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, λόγω της κομβικής γεωγραφικής του θέσης. Στα πλεονεκτήματα περιγράφεται η ύπαρξη δημοτικής έκτασης δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας, στην οποία θα μπορέσει να αναπτυχθεί σοβαρή οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Να λειτουργήσει με καλές ταχύτητες η κρατική εξουσία προσδοκά ο δήμαρχος Ιάσμου, Σταύρος Καζάκης από την κεντρική εξουσία, ώστε να μπορέσει και η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Έχουμε μια σειρά από αιτήματα και από ενέργειες που είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι ένα μέρος από αυτά θα υλοποιηθούν».

Γενικό πολεοδομικό σχέδιο

Μιλώντας για τον προγραμματισμό του δήμου Ιάσμου, ο κ. Καζάκης θέτει σε πρώτη προτεραιότητα – εδώ και πολλά χρόνια – το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου. «Είναι σημαντικό έργο, έχει ήδη ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθεί αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη και ευοίωνες προοπτικές. Έχει μπει ο ανάδοχος». Επισημαίνει ότι είναι σημαντικό γεγονός ότι έγινε το πρώτο βήμα κι εξηγεί τα της χρηματοδότησης του έργου. «Είναι εξασφαλισμένη κατά ένα μεγάλο ποσοστό, αλλά είναι δεδομένο ότι εφόσον ξεκινήσουμε και υλοποιηθεί η πρώτη φάση τα επόμενα βήματα θα χρηματοδοτηθούν».

Εμπορευματικό κέντρο

Έργο σε επίπεδο νομού που διεκδικεί ο δήμος Ιάσμου είναι το διεθνές εμπορευματικό κέντρο. «Επιδιώκουμε να λειτουργήσει στον κόμβο του Ιάσμου. Έχουμε υποβάλει προτάσεις, κάναμε επαφές με μεγάλο μελετητικό γραφείο που έχει σχεδιάσει όλο το εμπορευματικό κέντρο των Πατρών και ετοιμάζει τη μελέτη για το εμπορευματικό κέντρο της Ηγουμενίτσας. Διεκδικούμε το εμπορευματικό κέντρο της Θράκης να δημιουργηθεί στον Ίασμο». Περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο δήμος Ιάσμου και του επιτρέπουν να διεκδικεί το εμπορευματικό κέντρο, ο δήμαρχος υπογραμμίζει: «Η Εγνατία οδός ήταν το κύριο κίνητρο, αλλά όχι το μόνο. Ο Ίασμος βρίσκεται στο κέντρο των αποστάσεων μεταξύ δύο λιμανιών, της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, όπως και των δύο αεροδρομίων. Είναι στο κέντρο των δύο καθέτων αξόνων που θα δημιουργηθούν με τη Βουλγαρία. Έχει οπτική επαφή με το λιμάνι του Πόρτο Λάγος που διαθέτει ορισμένες προοπτικές ανάπτυξης, είναι δίπλα στο σιδηροδρομικό κόμβο του Ιάσμου, οπότε διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα που είναι απαραίτητα για να χρησιμοποιηθούν ως κριτήρια στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας.

Υπάρχει δημοτική έκταση δίπλα στον κόμβο της Εγνατίας, την οποία θα διαθέσουμε γι’ αυτό το σκοπό, ενώ υπάρχουν κι άλλες εκτάσεις που θα μπορέσουν ν’ αξιοποιηθούν για ν’ αλλάξουν τη μορφή και την οικονομία όλης της περιοχής. Από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τη νομαρχία Ροδόπης, την περιφέρεια ΑΜ-Θ και τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Στυλιανίδη διακρίνουμε ότι δεν πρόκειται για ένα στενά δημοτικό έργο, αλλά για ένα έργο που θ’ αφορά όλη τη Θράκη». Η έγκριση και στήριξη του έργου θα προέλθει από τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εμπορίου, Μεταφορών και από την περιφέρεια. Το έργο δεν προτάθηκε στο πρόγραμμα «Θησέας», αλλά θα περάσει μέσα από την περιφέρεια. Ο Ίασμος θα απέχει από τον κάθετο άξονα Νυμφαία – Κίρτζαλι – όταν κατασκευαστεί – 18 έως 20 χλμ. Παρόμοια θα είναι η απόσταση και από τον άξονα της Ξάνθης.

Το εμπορευματικό κέντρο περιγράφεται από τον κ. Καζάκη. «Θα είναι μια μονάδα που θα εξυπηρετεί την εμπορευματική κίνηση, η οποία και θα προκαλέσει την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων υποδομών. Θα γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες, σταθμοί εξυπηρέτησης, επομένως θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Στα όσα αναμένει ο δήμος Ιάσμου υπάγεται και η τύχη των αιτήσεων που υπέβαλαν στο ΟΠΑΑΧ. «Με το κλείσιμο του χρόνου έληξε η περίοδος της υποβολής των αιτήσεων για τη β΄ φάση του ΟΠΑΑΧ. Έχουμε υποβάλει εφτά προτάσεις, οι οποίες είναι ολοκληρωμένες και πιστεύουμε ότι θα περάσουν. Αναφέρονται σε υποδομές, όπως είναι η οδοποιία, η διαμόρφωση χώρων, απαιτήσεις που δε μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μέσα από το ‘Θησέα’». Μέσα από το «Θησέα» έχουν προτείνει τη στέγαση των υπηρεσιών του δήμου σ’ ένα ιδιόκτητο χώρο, διαμορφωμένο κατάλληλα για τις ανάγκες της περιοχής.

Μουσείο Πολιτιστικής και Αγροτικής Κληρονομιάς

Στις επιτυχίες του δήμου Ιάσμου ανήκει η έγκριση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg 800.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου στον Ίασμο. «Ήταν μια χρόνια διεκδίκηση και μάς δόθηκε η ευκαιρία να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Επιλέχθηκε από ένα μεγάλο αριθμό προτάσεων σε επίπεδο περιφέρειας. Είναι μια από τις τρεις προτάσεις που πέρασαν στη δράση του πολιτισμού». Ο δήμαρχος μεταφέρει την ικανοποίησή του, όπως και του Πολιτιστικού Συλλόγου. «Ο χώρος υπάρχει, είναι ένα κτίριο, ένα παλιό σπίτι, το οποίο χρησιμοποιεί σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος, το οποίο θα γίνει με τη μορφή της χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής των ιασμιώτικων σπιτιών κι εκεί θα στεγαστούν όλα τα παραδοσιακά αντικείμενα της αγροτικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου. Ο σύλλογος έχει ήδη αποθηκευμένα πολλά από αυτά τα αντικείμενα που θα προβληθούν, όπως και πολλοί δημότες έχουν αντικείμενα τα οποία θέλουν να διαθέσουν.

Το πρόγραμμα είναι διασυνοριακό και για να υποβάλουμε την πρότασή μας συνεργαστήκαμε με το δήμο του Σμόλιαν, που είναι βόρεια από την περιοχή του Ιάσμου στη Βουλγαρία. Στις υποχρεώσεις μας είναι το να φιλοξενούμε εκθέσεις, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, παραδοσιακές στολές, γενικότερα από το χώρο των Βαλκανίων».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.