Διευκρινισεις απο τον ΑΗΣ Κομοτηνης για ρεπορταζ του «ΠτΘ»

Αφορά στο δημοσίευμα για την συζήτηση επί της έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων του σταθμού φυσικού αερίου της ΤΕΡΝΑ στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ

Διευκρινίσεις για τα όσα συζητήθηκαν κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την εγκατάσταση Σταθμού Φυσικού Αερίου της ΤΕΡΝΑ στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής και καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ του «ΠτΘ» με τίτλο «Ναι στη μονάδα φυσικού αερίου της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνή από το Περιφερειακό Συμβούλιο» δίνει με επιστολή του ο Διευθυντής Κλάδου του ΑΗΣ Κομοτηνής κ.Π.Στρατηγόπουλος.

Να υπενθυμίσουμε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ κατά την συνεδρίασή του, την Δευτέρα 20 Ιουλίου, έδωσε κατά πλειοψηφία την έγκρισή του στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση του Σταθμού, μετά από πολλαπλές συνεδριάσεις, κατά τις οποίες αρχικά είχε εγκριθεί οριακά, ανακλήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και εισήχθη εκ νέου για συζήτηση, στην τελευταία συνεδρίαση του σώματος.

Στην επιστολή του ο Διευθυντής του Κλάδου ΑΗΣ Κομοτηνής κ.Στρατηγόπουλος, παρέχει μία σειρά διευκρινήσεων, επί των όσων συζητήθηκαν στην εν λόγω συνεδρίαση και καταγράφηκαν στο ρεπορτάζ του «ΠτΘ», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως «η προστασία του περιβάλλοντος, τόσο για τον ΑΗΣ Κομοτηνής, όσο και για την επιχείρηση γενικότερα, αποτελούν όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και δέσμευση».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αναφερόμενοι στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας σας στις 22.07.2020, θα θέλαμε να παρέμβουμε και να σας ενημερώσουμε για ορισμένα σημεία τα οποία αφορούν στον ΑΗΣ Κομοτηνής, προκειμένου να τα θέσουμε στην πραγματική τους διάσταση και προς εξάλειψη λανθασμένων εντυπώσεων και κρίσεων.

Καθώς δεν υπήρχε αντιπρόσωπος του Σταθμού στο Περιφερειακό Συμβούλιο – αν και συζητήθηκαν αρκετά θέματα τα οποία αφορούσαν τον ΑΗΣ Κομοτηνής – θα μείνουμε σε αυτά που καταγράφονται στο σχετικό δημοσίευμα:

  1. Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ Α.Ε. στην Κομοτηνή, εφαρμόζει Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και των απαιτήσεων και προβλέψεων κοινοτικών οδηγιών, με πιο πρόσφατης της Εκτελεστικής Απόφασης 2017/1442/ΕΕ. Επιπλέον, ετησίως πραγματοποιούνται τεχνολογικές και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις υψηλού κόστους, όπου και όποτε αυτό απαιτείται.
  2. Ο ΑΗΣ Κομοτηνής εφαρμόζει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το πρότυπο ISO 14001:2015 κατέχοντας το αντίστοιχο Πιστοποιητικό, το οποίο διατηρεί εν ισχύ, από το 2009.
  3. Το σημείο του δημοσιεύματος στο οποίο αναφέρεται ότι «-σημαντική αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια των ρύπων στον μοναδικό σταθμό της περιοχής» και ότι «ρωτήθηκε η ΔΕΗ για αυτό» δεν ισχύει, καθόσον αφορά το σταθμό μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας (ΣΜΠΑ), ο οποίος έχει εγκατασταθεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΝ και με μέριμνα της ΔΕΗ Α.Ε. στον οικισμό της Καλλιθέας. Τα στοιχεία του συγκεκριμένου ΣΜΠΑ κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές σε εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του Σταθμού, ενώ δεν καταδεικνύουν καμία αύξηση των μετρούμενων ρύπων. Να σημειωθεί ότι για τις μετρήσεις ΝΟx στον ΣΜΠΑ, αναφερόμαστε σε μονάδες μέτρησης μg/m³ και όχι mg/ m³.
  4. Η πρόταση του δημοσιεύματος ότι «η υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ έχει εκπομπές το 2018 στα 97 mg/ m³» δεν ισχύει, τόσο για τις σημειακές εκπομπές ρύπων (ΝΟx και CO) που αφορούν στη λειτουργία του ΑΗΣ Κομοτηνής, όσο και στις εκπομπές ΝΟx της ευρύτερης περιοχής που μετρώνται από το ΣΜΠΑ (προφανώς).
  5. Ο ΑΗΣ Κομοτηνής εφαρμόζει απαρεγκλίτως τους Περιβαλλοντικούς Όρους λειτουργίας του, με τακτική ή και έκτακτη ενημέρωση των αρχών, όπως απαιτείται.

Η προστασία του περιβάλλοντος, τόσο για τον ΑΗΣ Κομοτηνής, όσο και για την Επιχείρηση γενικότερα, αποτελούν όχι μόνο υποχρέωση, αλλά και δέσμευση.

 

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.