Ναι στην μοναδα φυσικου αεριου της ΤΕΡΝΑ στην Κομοτηνη απο το Περιφερειακο Συμβουλιο

Καθησυχαστική η εταιρία για το θέμα των ρύπων

Την έγκρισή του, κατά πλειοψηφία, έδωσε το περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την εγκατάσταση Αεροστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου (ΑΣΣΚ) με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής μικτής ισχύος 665 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε., κατά τη συνεδρίασή του την Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε για πολλοστή φορά στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μιας και είχε κατατεθεί σε συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της καραντίνας, και αρχικά εγκρίθηκε οριακά, ενώ στη συνέχεια το συμβούλιο ψήφισε να αποσυρθεί η έγκριση, πάλι οριακά, ώστε να τεθούν ερωτήματα τόσο στα στελέχη της εταιρείας, όσο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Και παρόλο που είχε εισαχθεί στο τελευταίο συμβούλιο που έγινε με τηλεδιάσκεψη, αποσύρθηκε με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ζητούν να συζητηθεί στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση, όπως και έγινε τη Δευτέρα.

Με την εισήγηση να έχει αναλυθεί διεξοδικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ερωτήσεις τόσο προς τους εκπροσώπους της εταιρείας, τον κ. Ευστάθιο Νάτση, Διευθυντή Ανάπτυξης της εταιρείας, και τον κ. Γιάννη Νούση, επικεφαλής μηχανικό του έργου, όσο και τον διευθυντή της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής κ. Βασίλη Ντάφο αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες της περιφέρειας.

Πιο σύγχρονη από της ΔΕΗ η νέα μονάδα

Αφού τέθηκαν τα ερωτήματα από τους συμβούλους, ο κ. Νούσης αναφέρθηκε στα έργα στον τομέα της ενέργειας που έχει κάνει ή υλοποιεί η εταιρεία, μεταξύ των οποίων και μονάδα φυσικού αερίου στη Θήβα συνολικής απόδοσης γύρω στα 600 MW.

Η επένδυση στην Κομοτηνή, είναι η δεύτερη επένδυση σε εργοστάσιο που θα καίει φυσικό αέριο, και όσο για ΑΠΕ, λειτουργούν 1,2 GW αιολικών μικρών υδροηλεκτρικών και άλλων μονάδων, με σχέδια για υλοποίηση ακόμα 2 GW σε βάθος χρόνου.

Σημείωσε πάντως πως οι αποφάσεις της εταιρείας για επενδύσεις, εξαρτώνται από την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς στη χώρα, που διαμορφώνεται πολυποίκιλα, τονίζοντας πως η ΡΑΕ, και ο λειτουργός του συστήματος, έχουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και βαλβίδες ασφαλείας προκειμένου να ελέγχουν και να επιτηρούν, να θέτουν προϋποθέσεις και όρους για τη λειτουργία των μονάδων, είτε της ΔΕΗ είτε ιδιωτών.

Η υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ, σημείωσε, δυστυχώς έχει ξεπεραστεί τεχνολογικά, περιβαλλοντικά αλλά και στο βαθμό απόδοσης, και κατά την άποψή του απαιτεί σοβαρές τροποποιήσεις και εργασίες για να παραμείνει ανταγωνιστική, κάτι που όμως αφορά την ίδια τη ΔΕΗ και δεν επηρεάζει, ή επηρεάζεται, από τη νέα μονάδα της ΤΕΡΝΑ.

«Η ενεργειακή αγορά είναι εκείνη που θα δρομολογήσει τη λειτουργία της δικής μας μονάδας σε σχέση με τις παλιότερες μονάδες» σημείωσε, επισημαίνοντας πως και η μονάδα στη Θήβα της εταιρείας, ήδη υπολείπεται σε πολλούς τομείς αυτής που θα δημιουργηθεί στην Κομοτηνή.

Όσο για το αίτημα της εγκατάστασης σταθμών μέτρησης, σημείωσε πως η εταιρεία συναινεί στο αίτημα να τους εγκαταστήσουν, προειδοποίησε όμως πως δεν υπάρχει το πλαίσιο για να παίρνουν τις μετρήσεις, κάτι που θα πρέπει να γίνεται από τις υπηρεσίες και όχι από τους ίδιους ως ιδιώτες, ενώ για τους ίδιους λόγους δεν μπορούν να εφαρμόσουν ένα διαχειριστικό σχέδιο για τους ρύπους, μιας και αρμόδιες για όποια εφαρμογή και μέτρα είναι οι αρχές.

Πολύ χαμηλότερο των ορίων η μέγιστη επιβάρυνση από όλες τις μονάδες

Από την πλευρά του ο κ. Νούσης αναφέρθηκε στο επίμαχο θέμα των ρύπων της νέας μονάδας, σημειώνοντας πως σε συνέργεια με τις υφιστάμενες μονάδες έχει αναλυθεί και λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη πιθανή ωριαία αύξηση του ΝΟ2, τη μέγιστη συνδυαστική επαύξηση από τους Βορειοανατολικούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή και τις δυσμενέστερες συνθήκες λειτουργίας των υπόλοιπων εγκαταστάσεων στη ΒΙΠΕ, καταλήγουν σε ένα συνολικό επίπεδο ρύπων NO2 της τάξεως των 120 mg/m3, πολύ κάτω από το όριο συναγερμού, και το όριο λήψης έκτακτων μέτρων.

Έχουν καταλήξει λοιπόν πως η μέγιστη εκπομπή ρύπων κατά τη διάρκεια λειτουργίας της νέας μονάδας, επιτρέπει την λειτουργία και νέων μονάδων στη ΒΙΠΕ, με την επιβάρυνση της ίδιας της μονάδας να είναι, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, περίπου στα 24 mg/m3.

Όσο για τη λειτουργία της μονάδας, σημείωσε πως η τάση για τις συγκεκριμένες μονάδες είναι να είναι κυκλική γιατί πολλές φορές καλούνται να υποστηρίζουν ταχείες αυξομοιώσεις από ΑΠΕ, όμως υπάρχει πρόβλεψη ανεξάρτητα από το πώς θα λειτουργούν, να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας.

Η μονάδα είναι αερόψυκτη, γιατί το νερό στην περιοχή είναι περιορισμένο, ενώ θα συνδεθεί με την γραμμή υπερυψηλής τάσης Φιλίππων-Νεάς Σάντας.

Σταθμούς μέτρησης και διαχειριστικό θέλει το Τμήμα Περιβάλλοντος

Από την πλευρά του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΠΕ Ροδόπης, η προϊστάμενη (και μοναδική υπάλληλος) κ. Ευαγγελία Αγγελίδου, σημείωσε πως όταν παρατήρησε την σημαντική αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια των ρύπων στο μοναδικό σταθμό της περιοχής, ρώτησε τη ΔΕΗ γιατί παρατηρήθηκε αυτή, παίρνοντας ανεπίσημα κάποια απάντηση για ζητήματα που υπήρχαν αλλά όχι επίσημα.

Η ΜΠΕ, σημείωσε, μιλούσε για μια επιβάρυνση συνολικά 24 mg, για αυτό και στην γνωμοδότηση ζήτησε διαχειριστικό σχέδιο, όχι τόσο για την συγκεκριμένη επένδυση, αλλά αν έρθουν και άλλες παρόμοιες επενδύσεις, τι αύξηση θα υπάρξει, και ποιος θα οφείλεται για αυτή, κάτι που δεν έθεσε στην ΤΕΡΝΑ, αλλά το απεύθυνε κυρίως στον διαχειριστή, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, που θα παρακολουθεί το θέμα και να γίνεται επικαιροποίηση του σχεδίου για τις νέες επενδύσεις.

Στη συνέχεια, ζήτησε την τοποθέτηση δύο ακόμα σταθμών, για να έχουν καλύτερη εικόνα για την περιοχή, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τσαλικίδη να προσθέτει ακόμα μία.

Επιφυλάξεις από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης

Ο κ. Ψάλτης από την Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Ροδόπης, σημείωσε πως λαμβάνοντας υπόψη ότι η υφιστάμενη μονάδα της ΔΕΗ, έχει εκπομπές το 2018 στα 97 mg/m3, προβληματίστηκαν, μην έχοντας πρόσβαση στο μοντέλο που χρησιμοποίησε η ΤΕΡΝΑ, πως η επιβάρυνση θα είναι παρόμοια με αυτή της ΔΕΗ, που σημαίνει πως οι εκπομπές θα πλησιάσουν τα ανώτερα όρια.

Έκριναν δε πως θα πρέπει να καταγραφεί σε περισσότερα σημεία η ρύπανση από τον ΑΗΣ και άλλες μονάδες της ΒΙΠΕ, για ασφαλέστερη εκτίμηση των πιθανοτήτων υπέρβασης των ορίων στην περιοχή.

Καθησυχαστική η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

Εκφράζοντας την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ο κ. Ντάφος σημείωσε πως η ΒΙΠΕ της Κομοτηνής είναι η ναυαρχίδα των βιομηχανικών περιοχών, και λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της και την ΑΕΠΟ, με την περιβαλλοντική έγκριση της ΕΤΒΑ, στην οποία υπάγονται όλες οι μονάδες, επικυρώθηκε το ’11 και το ’16, ισχύει μέχρι το 2027 και δεν απαιτείται διαχειριστικό σχέδιο.

Η ΕΤΒΑ είναι ιδιωτική εταιρεία, επισήμανε, όμως δεν μπορεί ούτε να ελέγξει τις εταιρείες, ούτε να επιβάλλει κυρώσεις, τις οποίες τις βάζει το Δημόσιο.

Τόνισε πως η ΒΙΠΕ αυτή τη στιγμή έχει ελεύθερα μόνο 200 στρέμματα (για μέτρο σύγκρισης η επένδυση της ΤΕΡΝΑ καλύπτει 190 στρέμματα), και έχει προτάσεις από αρκετές επιχειρήσεις.

Καθησύχασε πάντως πως η ΒΙΠΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα ρύπων, με συνολικές εκπομπές στο 30% του ανώτατου ορίου.

Ναι από το συμβούλιο

Η πρόταση υπερψηφίστηκε τελικά με 28 ψήφους υπέρ και 7 κατά, με τις παρατάξεις της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας και της Λαϊκής Συσπείρωσης να το καταψηφίζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.