Διατυπωθηκαν προτασεις για την δημιουργια Ομαδας Προφορικης Ιστοριας και Μουσειου πολεως στην Κομοτηνη

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Η μνήμη αφηγείται την πόλη»

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Καφέ-Μπαρ Οχτώ, στις οχτώ το βράδυ, το βιβλίο με τίτλο «Η μνήμη αφηγείται την πόλη. Προφορική ιστορία και μνήμη του αστικού χώρου», με επιμελήτριες τις Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Τασούλα Βερβενιώτη, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Μάρλεν Μούλιου και Ποθητή Χαντζαρούλα.
 
Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πλέθρον, και παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή από τον επίκουρο καθηγητή Εθνογραφίας του ελλαδικού χώρου κ. Βασίλη Δαλκαβούκη, την επίτιμη καθηγήτρια Προφορικής Ιστορίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και την φιλόλογο και επιμελήτρια εκδόσεων κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, η οποία είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
 
Η συντονίστρια παρουσίασε τους δυο συνομιλητές της, και εστίασε στην προσωπικότητα και το έργο της Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, η οποία σπούδασε  φιλολογία και ιστορία, ομιλεί και γράφει σε πέντε γλώσσες, δίδαξε Προφορική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου διηύθυνε για πολλά χρόνια το Εργαστήρι Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και το Αρχείο μαρτυριών του ΤΙΑΚΑ,  είναι από τα ιδρυτικά στελέχη της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (ΕΠΙ) στην χώρα μας και Πρόεδρός της, καθώς και μέλος της διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Oral Histrory».
 

Από τα έργα της κ. Μπούσχοτεν που προέκυψαν μετά από πολυετή έρευνα επί του πεδίου και  προσωπικές μαρτυρίες(συνεντεύξεις), αναφέρθηκαν το «Πέρασαμε πολλές μπόρες, κορίτσι μου…», που εξεδόθη το 1998 και τα «Ανάποδα Χρόνια. Συλλογική μνήμη και ιστορία στο Ζιάκα Γρεβενών», καθώς και το βιβλίο που συνέγραψε με τον Λόριγκ Ντάνφορθ «Παιδιά του ελληνικού εμφυλίου – Πρόσφυγες και πολιτική της  μνήμης», ενώ έγινε αναφορά και στη μεγάλη συμβολή της στον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας με τη μετάφραση και την επιμέλεια τίτλων της βασικής ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας στα θέματα της προφορικής ιστορίας και της πολιτικής ανθρωπολογίας.
 
Και οι τρεις ομιλητές αναφέρθηκαν, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον, στο βιβλίο «Η μνήμη αφηγείται την πόλη», η επιμέλεια του οποίου είναι των προαναφερθεισών κοινωνικών ανθρωπολόγων, ιστορικών ή μουσειολόγων:  Ρίκης Βαν Μπούσχοτεν, Τασούλας Βερβενιώτη, Δήμητρας Λαμπροπούλου, Μάρλεν Μούλιου και Ποθητής Χαντζαρούλα, οι οποίες  είναι και αυτές που εισάγουν  τις πέντε ενότητες,  στις οποίες κατανέμονται τα 18 κείμενα που φιλοξενούνται στο βιβλίο και υπογράφονται από κοινωνικούς ανθρωπολόγους, ιστορικούς, εθνομουσικολόγους, αρχιτέκτονες και ένα τουρκολόγο, συνολικά, τους ακόλουθους:
 
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Τασούλα Βερβενιώτη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ελένη Καλλιμοπούλου, Ιωάννη Καρακατσιάνη, Μαρία Καραστεργίου, Βασιλική Λάζου, Δήμητρα Λαμπροπούλου, Αικατερίνη Σ. Μάρκου, Μάρλεν Μούλιου, Κωνσταντίνα Μπάδα, Ειρήνη Νάκου, Ανδρομάχη Οικονόμου, Ιουλία Πεντάζου, Παναγιώτη Κ. Πούλο, Ελένη Σιδέρη, Αλεξάνδρα Σιώτου και Ποθητή Χαντζαρούλα          
 

Το βιβλίο, εκτός των πέντε ενοτήτων, φιλοξενεί σύντομη αλλά ιδιαίτερα περιεκτική εισαγωγή της λέκτορος του ΤΙΑ του ΕΚΠΑ, Ειρήνης Λαμπροπούλου, μέσω της οποίας ο αναγνώστης κατανοεί την αξία της «χωρικής στροφής» στις ιστορικές επιστήμες, την αξία δηλαδή της παραμέτρου του χώρου, εκτός από τις κυριαρχούσες χρονική και κοινωνική, τη λειτουργία της μνήμης, ατομικής και συλλογικής σε σχέση με τον χώρο, τον τόπο όπου ζει, βιώνει την ιστορία το αφανές υποκείμενο, καθώς και τη σχέση και την αναγκαιότητα του εργαλείου της προφορικής ιστορίας στη μελέτη της ιστορίας των πόλεων, ως εργαλείου καταγραφής της ιστορίας των καθημερινών ανθρώπων, των περιθωριοποιημένων, των κατατρεγμένων.
 
Επίσης, στο βιβλίο φιλοξενείται εκτενές επίμετρο που υπογράφει η ιστορικός Τασούλα Δερβενιώτη, στο οποίο φιλοξενούνται  τα σχετικά με τη δημιουργία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στην Αθήνα της κρίσης.     
 
Στην εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης, τόσο η κ. Μπούσχοτεν όσο και ο κ. Δαλκαβούκης αναφέρθηκαν εν ολίγοις  σε κάθε μια από τις πέντε ενότητες και τα δεκαοκτώ κείμενα του τόμου, με τον κ. Δαλκαβούκη να επισημαίνει την εργασία της κοινωνικής ανθρωπολόγου, συναδέλφου του στο Δημοκρίτειο, Αικατερίνης Μάρκου, με τίτλο «Μνημεία,  δημόσιοι και λατρευτικοί χώροι της Ξάνθης στις μνήμες μουσουλμάνων και χριστιανών και η βιωματική εμπειρία της πόλης», στην οποία αξιοποιούνται δυο συνεντεύξεις μιας χριστιανής μικρασιάτισσας και μιας τουρκογενούς μουσουλμάνας  για τον τρόπο που βιώνουν την ιστορία της πόλης τους, με εστίαση σ’ ένα μη υπάρχον σήμερα χαμάμ.
 

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσίαση από την κ. Μπούσχοτεν του αντικειμένου της προφορικής ιστορίας. Ως επιστημονικού εργαλείου, που δίνει το βήμα στους ανεπίσημους πρωταγωνιστές της, παρουσιάζοντας συγχρόνως την Ένωση Προφορικής Ιστορίας, την πορεία της στην Ελλάδα, τα συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει, τη δημιουργία Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στη χώρα, και των ομάδων προφορικής ιστορίας στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με εκτενή συζήτηση για την αναγκαιότητα και την αξία της προφορικής ιστορίας, αλλά και την εξίσου μεγαλύτερη αναγκαιότητα για τη δημιουργία Ομάδας Προφορική Ιστορίας στην Κομοτηνή, η οποία -ευχή όλων ήταν αυτό- να εργαστεί για τη δημιουργία ενός Μουσείου πόλης, στο χνάρι του Μουσείου πόλης του Βόλου, το οποίο υπήρξε και αντικείμενο μελέτης της Θεανώς Πασχάλη στο μεταπτυχιακό της, και με αφορμή το οποίο έγινε μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση, αφού είναι ένα Μουσείο που ταιριάζει απολύτως στην πόλη της Κομοτηνής και θα στηρίζεται στις μαρτυρίες των «αποσυνάγωγων» της ιστορίας, των καθημερινών ανθρώπων, θα είναι συμμετοχικό και ανοικτό για όλους.
 
Την εκδήλωση στήριξαν οι εκδόσεις Πλέθρον, το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και το καφέ μπαρ Οχτώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.