Διατηρωντας ζωντανη την παραδοση της Κρητης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Φοιτητών «Ο Ερωτόκριτος» ιδρύθηκε το 2001 από φοιτητές Κρήτες που φοιτούσαν στις σχολές της Κομοτηνής. Από τους πλέον δραστήριους συλλόγους έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της Κομοτηνής. Για εμάς τους Παρατηρητές ο Σύλλογος όμως είχε και μια άλλη σημασία, εξαιτίας της στενής σχέσης που υπήρξε με εκείνα τα παιδιά μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής «Στους 94 fm και καλωστελειωμένους» αλλά και μέσα από τα φύλλα του «Παρατηρητή της Θράκης» μέσω της στήλης «ΔιαΚρητικά». Ποιος αλήθεια δεν θυμάται τον Γιώργο Κοσκινά, το Γιάννη Αμαριωτάκη, τον Ανδρέα Μαυρομουστακάκη, το Νεκτάριο Τσιτερή που κάθε απόγευμα Τετάρτης για δύο ώρες ξεσήκωναν το κτίριο με τις μαντινάδες και τα κρητικά τραγούδια; Δύο ώρες ξενάγησης στην κουλτούρα και τον κρητικό πολιτισμό που συνοδεύονταν με τσικουδιά. Ποιος όμως ξεχνά και το Νίκο Μαθιουδάκη, -«τον φονιά της εθνικής», όπως τον αποκαλούσε ο Γιώργος Κοσκινάς γιατί σκότωσε ένα κάτη, – ένα γάτο- στην εθνική, – και τα εξαίρετα κείμενά του μέσω της στήλης «ΔιαΚρητικά»; Αυτά τα παιδιά έφυγαν όμως εμείς στον Παρατηρητή τα έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Τα χρόνια λοιπόν πέρασαν και ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής πέρασε μια κάμψη. Επανέρχεται όμως τώρα και συγκεκριμένα από πέρσι γίνεται μια προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα. Ιδιαίτερα φέτος πέντε νέα παιδιά με όρεξη και ορμή προσπαθούν να δώσουν νέα πνοή στο Σύλλογο. Ξεκίνησαν με την εκπομπή «Στους 94 Fm και καλωστελειωμένους», διοργανώνουν μαζώξεις στο στέκι τους αλλά και ετοιμάζουν την Κυριακή την ετήσια εκδήλωσή τους. Για όλα αυτά όμως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο Σφακιανός Μανόλης Νταουνάκης, τριτοετής φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ανάπτυξης και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Κουνενού τριτοετής φοιτήτρια στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου.

ΠτΘ: Ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών «Ο Ερωτόκριτος» τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε μία κάμψη. Φέτος γίνεται μια προσπάθεια επαναδραστηριοποίησής του…

Μ.Κ:
Προσπαθούμε να περάσουμε στον κόσμο ότι είμαστε τόσο πολλοί στην Κομοτηνή που είναι κρίμα να μην είμαστε δεμένοι και ενωμένοι μεταξύ μας, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση και άποψη που έχει ο καθένας. Ίσως αυτός να ήταν και ένας από τους λόγους που ο σύλλογος είχε κάμψη.

Μ.Ν: Τα τελευταία χρόνια είχαν μπει ταμπέλες κομματικές στα μέλη του Συλλόγου. Ξεκινήσαμε από πέρσι κάποια βήματα, από φέτος όμως συνεχίζουμε περισσότερο δυναμικά ώστε να βγουν εκτός συλλόγου οι παρατάξεις και τα κόμματα. Είμαστε φοιτητές και αυτά δεν ενδιαφέρουν το Σύλλογο που τον δημιούργησαν οι προηγούμενοι για να έχουμε ένα χώρο να μαζευόμαστε και να συζητάμε, γεγονός που αποτελεί ένα τρόπο σύνδεσης με την πατρίδα μας.

Μ.Κ.: Θεωρείται δεδομένο επειδή η Κρήτη στο χάρτη των εκλογών ανήκει κυρίως στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, έστω οι τρεις νομοί, ότι ανήκουμε όλοι στη φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ, γεγονός που δεν ισχύει. Ο σύλλογος είναι οικουμενικός, έχει σχέση με όλες τις παρατάξεις και δέχεται μέσα του φοιτητές από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις.

ΠτΘ: Ο σύλλογος τα πρώτα χρόνια χαρακτηρίζονταν από μία εξωστρέφεια. Είναι και δικός σας στόχος αυτός;

Μ.Ν.:
Έχουμε συζητήσει και έχουμε αποφασίσει να κάνουμε κάποια πράγματα περισσότερα από τους υπόλοιπους. Προσπαθούμε εξ αρχής να δημιουργήσουμε κάτι ώστε να προσελκύσουμε τον κόσμο και τους επόμενους για να κάνουν κάτι παραπάνω.

Μ.Κ.: Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε όσο κόσμο μπορούμε. Μας αγαπά ο κόσμος και αυτό το έχουμε διαπιστώσει και όταν παρελάσαμε την 28η Οκτωβρίου, – γιατί ο σύλλογος παραδοσιακά συμμετέχει στις παρελάσεις που γίνονται εδώ τρεις φορές το χρόνο, – από παντού ακούγαμε επευφημίες του τύπου, «Γεια σου Κρήτη λεβεντιά», «Γεια σας Κρητικοί». Το διαπιστώσαμε επίσης μπαίνοντας στα καταστήματα και ζητώντας να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε την Κυριακή με το γλέντι μας. Όταν άκουγαν ότι είμαστε Κρητικοί ήταν πάρα πολύ προσιτοί.

ΠτΘ: Ποιους στόχους έχετε θέσει;

Μ.Ν.:
Στόχος μας οι περισσότερες μαζώξεις, όπως λέμε εμείς στην Κρήτη. Φέτος αποφασίσαμε να γίνονται περισσότερες. Δεν θα περιοριστούμε μόνο στις μαζώξεις βέβαια που αφορούν γλέντια. Για παράδειγμα αυτή την Κυριακή θα κάνουμε γλέντι εμείς, την άλλη ο Σύλλογος της Ξάνθης και μετά χανόμαστε. Θέλουμε να κάνουμε μαζώξεις στο χώρο του Συλλόγου, στα μαγαζιά και να δηλώνουμε την ύπαρξή μας. Δεν είμαστε μόνο ένας σύλλογος γλεντιού.

ΠτΘ: Εξακολουθείτε να λειτουργείτε στο Στέκι σας;

Μ.Ν.:
Έχουμε μετακινηθεί σε ένα χώρο στην Παναγή Τσαλδάρη.

Μ.Κ.: Μας έχουν παραχωρήσει ένα κτίριο σε μας και στην Κοινότητα Νέων. Έχουμε αίθουσα κοινή με την Κοινότητα. Αυτό βέβαια πάντα συνέβαινε, απλά έχουμε πάει τόσο μακριά που ο κόσμος σκέφτεται το πώς θα μετακινηθεί για να έρθει.

ΠτΘ: Σκέφτεστε να κινητοποιηθείτε για το θέμα αυτό;

Μ.Ν.:
Έχουμε ήδη κάνει μία κίνηση. Αντιπροσωπεία παιδιών επισκέφθηκε τον κ. Πρύτανη για να συζητήσουμε για διάφορα θέματα. Θέλαμε να κανονίσουμε ένα ραντεβού μαζί του. Αυτό έγινε πριν δύο εβδομάδες και ακόμα περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν για να τον συναντήσουμε.

ΠτΘ: Έχετε προσέλευση στις μαζώξεις;

Μ.Κ.:
Η προσέλευση δεν είναι τόσο μεγάλη τα τελευταία χρόνια. Φέτος στις εκλογές είχαμε και πολύ μικρότερη κάλπη κατά 35 περίπου άτομα. Είναι μεγάλος αριθμός αυτός και μας στεναχωρεί. Θα θέλαμε τον κόσμο κοντύτερά μας. Προσωπικά αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο κόσμος, οι Κρητικοί δεν μπορούν να αγαπήσουν την Κρήτη και δεν μπορούν να βοηθήσουν το Σύλλογο, να συμβάλλουν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος έχει περίπου 300 εγγεγραμμένα μέλη αλλά ενεργά είναι μόνο 120. Η μεγάλη μάζα φοιτητών έχει φύγει. Υπάρχουν άτομα που δεν είναι ακόμη εγγεγραμμένα. Φανταστείτε τεταρτοετείς. Βέβαια υπάρχουν και αδιάφοροι.

ΠτΘ: Συνεργάζεστε με τους υπόλοιπους συλλόγους της περιοχής;

Μ.Ν:
Βεβαίως. Διατηρούμε τις σχέσεις μας με τους φοιτητικούς συλλόγους Ξάνθης και Καβάλας όπως και με το Σύλλογο Κρητών Ροδόπης «Ψηλορείτης». Στηρίξαμε την τελευταία εκδήλωσή του με θέμα την κρητική κουζίνα, όπως και θα στηρίξουμε την εκδήλωση που ετοιμάζει περίπου την Άνοιξη με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μία μεγάλη εκδήλωση σε συνεργασία και με τους άλλους συλλόγους Κρητών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Θράκης όπως και της Καβάλας. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κρητών «Ψηλορείτης» και όσοι ήμαστε παρόντες ανταποκριθήκαμε.

Μ.Κ.: Να τονίσω ότι γίνεται και μια προσπάθεια εκμάθησης κρητικών χορών κάθε Κυριακή από τις 7-9 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο και συμμετέχουμε σε όποια ευκαιρία μας δίνετε. Υπάρχουν διάφορες ιδέες.

«Στους 94Fm και Καλωστελειωμένοι»

ΠτΘ: Συνεχίζετε μέσω του ραδιοφώνου του «Παρατηρητή» την εκπομπή «Στους 94 Fm και καλωστελειωμένοι»;

Μ.Κ.:
Συνεχίζουμε. Η εκπομπή γίνεται κάθε Κυριακή από τις 4-6 όχι μόνο από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αλλά και από άλλα παιδιά που θέλουν να συμμετέχουν. Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα διαγωνισμό μαντινάδας, κάποια αφιερώματα, να μιλήσουμε με κάποιους σημαντικούς Κρήτες καλλιτέχνες και γενικότερα να μεταφέρουμε ό,τι ξέρουμε από την κρητική μουσική, η οποία έχει μεγάλη παράδοση.

Θα συνεχισθούν τα «Διακριτικά»

ΠτΘ: Μήπως σκέφτεστε να συνεχίσετε και τα «ΔιαΚρητικά»;

Μ.Κ.:
Το έχουμε συζητήσει και θα θέλαμε να το συνεχίσουμε. Είναι σημαντικό ο σύλλογος να δηλώνει ότι είναι παρών και αυτό να φαίνεται στην πόλη γιατί υπάρχουν κακεντρέχειες από πολλούς, που κατηγορούν το Σύλλογο ότι κάνει ένα γλέντι και μετά εξαφανίζεται. Προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και μέσω του τύπου μπορούμε να βοηθηθούμε.

Κρήτη και παράδοση

ΠτΘ: Μακριά η Κρήτη αλλά εσείς προσπαθείτε να τη διατηρείτε ζωντανή. Είναι δύσκολο αυτό;

Μ.Ν.:
Υπάρχουν δυσκολίες. Ξέρετε με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου οι υπόλοιποι θεωρούν ότι έχουν κάνει το έργο τους. Ψηφίσαμε, θα πάμε στο γλέντι και τελείωσε. Πριν τις εκλογές συγκεντρωνόμαστε για να γνωριστούμε μεταξύ μας αλλά και για να γνωρίσουμε τους νέους φοιτητές, να τους βοηθήσουμε και τους ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες και τους καλούμε να συμμετέχουν. Όλοι μένουν στο κλασικό ναι και μετά την εκλογή χάνονται. Και εγώ φοιτητής είμαι και ξέρω. Όταν περνάς στο Πανεπιστήμιο θεωρείς ότι στην πόλη που περνάς θα αράξεις. Οι πρωτοετείς δεν θέλουν να βάλουν το μυαλό τους σκοτούρες. Στα επόμενα έτη θα δουν.

Μ.Κ.: Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και δυστυχώς η παράδοση τα ήθη και τα έθιμα δεν διατηρούνται από εμάς όσο από τους παλιότερους, οπότε είναι λογικό και οι γενιές που ακολουθούν και οι φοιτητές που για πρώτη φορά φοιτούν να μην αγαπήσουν το Σύλλογο όπως εμείς που δεν έχουμε και τη μεγάλη διαφορά ηλικίας. Απλά πριν δύο χρόνια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

ΠτΘ: Οι περισσότεροι έχουμε την εντύπωση ότι οι Κρητικοί την αγαπούν την παράδοση και την διατηρούν…

Μ.Ν:
Όχι όλοι, η νεολαία πλέον έχει ξεφύγει και το βλέπω και στην Κρήτη. Ο Κρητικός δεν είναι αυτός που διαφημίζεται. Κρητικός δεν είναι ο μαυροπουκαμισάς, με τα μαύρα στιβάνια. Κρητικός δεν είναι αυτός που είναι μέσα στα μαύρα ντυμένος. Κρητικός δεν είναι αυτός με τα μούσια και το όπλο στην πλάτη που βγαίνει έξω και πίνει και κάνει διάφορα. Αυτός δεν είναι γνήσιος Κρητικός. Ο παππούς μου μού είπε μια κουβέντα. «Ο Κρητικός δεν είναι αυτός που φορά μαύρο πουκάμισο». Κρητικός είναι αυτός που έχει μέσα στην ψυχή του και αγαπά τον τόπο του και ζει και εργάζεται για τον τόπο του.

Μ.Κ.: Έχει περάσει μια λάθος εικόνα για την Κρήτη. Συναντώ ανθρώπους μη Κρητικούς και νομίζουν ότι ακόμα οι Κρητικοί κυκλοφορούν με το όπλο, ότι υπάρχουν ακόμη βεντέτες. Αυτά δεν γίνονται πλέον στην Κρήτη. Υπάρχουν ορεινά χωριά που είναι λίγο πίσω πολιτισμικά και αυτό είναι λογικό συμβαίνει παντού στην Ελλάδα αλλά έχουν περάσει μια λανθασμένη εικόνα για μας. Μέσα από την τηλεόραση ακόμη και οι μαντινάδες προβάλλουν τα ναρκωτικά και τα όπλα. Θυμάσθε τι έγινε πέρσι με τα Ζωνιανά.

ΠτΘ: Υπάρχουν βέβαια επίθετα που σας προσδιορίζουν. Όπως για παράδειγμα σας αποκαλούν περήφανο λαό. Αυτό δεν είναι κακό…

Μ.Ν.:
Είμαστε περήφανος λαός και γενναίος. Το θέμα είναι η εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι τηλεοράσεις προς τα έξω με τα διάφορα σήριαλ τα οποία ποτέ δεν έχω δει και τα κοροϊδεύω. Είναι ένα ψέμα όλη η υπόθεση. Όταν ήρθα στην Κομοτηνή συνέπεσε εκείνη τη χρονιά να προβάλλει ο ΑΝΤ1 ένα σήριαλ και όλοι είχαν επηρεασθεί τόσο που μου έλεγαν ότι όλοι έχουμε όπλα. Τα μεταφέρουν όπως θέλουν γιατί αυτό περνά στον κόσμο.

ΠτΘ: Τα έθιμα δεν τα κρατάτε;

Μ.Κ.:
Όποιοι ενδιαφερόμαστε να τα μάθουμε τα κρατάμε αλλά είναι τραγικό να βλέπει κανείς νέα παιδιά τα οποία δεν μπορούν να ακούσουν κρητική μουσική ή να μη μπορούν να χορέψουν, να μη ξέρουν πώς γίνεται ένας κρητικός παραδοσιακός γάμος.

Μ.Ν.: Για κάποιους παράδοση είναι το όπλο, να πίνεις πολύ αυτό που λέμε κούπες και ναρκωτικά. Αυτό έχουν αφήσει να φαίνεται και έχουν ξεχάσει ότι η Κρήτη είναι παράδοση. Είμαστε από τους λίγους που προσπαθούμε να διατηρήσουμε την παράδοσή μας μέσω εκδηλώσεων. Με τις μαζώξεις μας προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτή την παράδοση.

Μ.Κ.: Σκεφτόμαστε σαν σύλλογος να δραστηριοποιηθούμε όχι μόνο στην Κομοτηνή αλλά και στην Κρήτη όταν είμαστε όλοι εκεί. Ήδη κάναμε μια συζήτηση όσοι μπορούμε τα Χριστούγεννα να μαζευτούμε σε ένα κοινό σημείο στη μέση της Κρήτης και να κάνουμε ακόμη και εκεί μία συγκέντρωση.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Μ.Κ. – Μ.Ν:
Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.