Διατηρηση εθιμων και προσεγγιση νεολαιας

Βασιλόπιτα έκοψε και φέτος ο Σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», τηρώντας το καθιερωμένο έθιμο και συνδυάζοντας την εκδήλωση με την βράβευση των μαθητών που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, αλλά και των αριστευσάντων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση των εθίμων, αλλά και η προσέγγιση της νεολαίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καππαδόκων και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» κ. Χαράλαμπο Φαρασόπουλο.

«Σήμερα κόψαμε την πίτα του Συλλόγου μας, όπως κάθε χρόνο.

Η εκδήλωση αυτή είναι στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Συλλόγου Καππαδόκων. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας που είναι ο βασικός στόχος του Συλλόγου μας.
Το βασικότερο που ελπίζουμε είναι να προσεγγίσουμε τη νεολαία μας, η οποία όπως σε όλους τους Συλλόγους σ’ ένα βαθμό είναι απούσα».

Παράλληλα, στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε η βράβευση των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και των αριστευσάντων στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης και όχι μόνο.

Τα ονόματα των παιδιών των μελών του Συλλόγου που πέρασαν φέτος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας:

1.Γιαπρακτσής Ιωάννης του Μάριου (ΑΕΙ)

2.Φαρασοπούλου Σοφία του Χαράλαμπου (ΤΕΙ)

Τα ονόματα των μαθητών που αρίστευσαν:

1.Καντίρη Μαρία του Σάββα (4ο Γυμνάσιο)

2.Αντωνιάδου Μαρία του Γεωργίου (40 Γυμνάσιο)

3.Τσεκμέζογλου Μαρία του Αναργύρου (3ο Γυμνάσιο)

4.Βαφειάδης Κωνσταντίνος του Γεωργίου (3ο Γυμνάσιο)

«Η εκδήλωση αυτή σημαίνει πολλά για το Σύλλογό μας γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι από την Καππαδοκία και θα έλεγα ότι σ’ ένα βαθμό τον εκπροσωπούμε εμείς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην Κομοτηνή».

Πιστοί στις παραδόσεις και στα έθιμα των προγόνων τους είναι τα μέλη του Συλλόγου Καππαδόκων, όσον αφορά τις δραστηριότητές του γενικά, αλλά και τις δράσεις για το 2005.

«Δεν σκεφτόμαστε καινοτόμα πράγματα. Είμαστε πιστοί στις παραδόσεις και στα έθιμα των προγόνων μας και προσπαθούμε απλώς να τα διατηρήσουμε, προσθέτοντας σ’ αυτά και κάτι καινούρια από τη νέα μας πατρίδα, τη Θράκη. Δεν ξεχνάμε τη Θράκη, είμαστε και Θρακιώτες και Καππαδόκοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, ενώ είπε ότι κάθε χρόνο τα μέλη του Συλλόγου κάνουν την εκδρομή τους στην Καππαδοκία και επισκέπτονται τα χωριά τους εκεί και τις εκκλησίες τους, «στις οποίες έχουμε τελέσει και θείες λειτουργίες με παρουσία του Πατριάρχη».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.