«Διασυνοριακη συνεργασια Ελλαδας – Βουλγαριας: απο τη θεωρια στην πραξη»

«Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας: από τη θεωρία στην πράξη» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στα πλαίσια της έκθεσης «Θράκη 2008».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου «Ανάδειξη διασυνοριακών επιχειρηματικών συνεργασιών και δημιουργία δικτύων οικονομικών σχέσεων», το οποίο υλοποιήθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης με διακρατικό εταίρο το αντίστοιχο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Κίρτζαλι. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, μέτρο 1.2 Ενίσχυση Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής και η οικοδόμηση ενός υγιούς και μακρόπνοου κλίματος επιχειρηματικών και λοιπών κοινωνικό-οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν -εκτός από ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των τοπικών αρχών- μέλη της αποστολής από τη Βουλγαρία με επιχειρηματίες-μέλη του Επιμελητηρίου του Κίρτζαλι, οι οποίοι νωρίτερα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τους Έλληνες συναδέλφους φιλοξενούμενοι στους χώρους του Επιμελητηρίου Ροδόπης. «Μετά από την αποκατάσταση των σχέσεων, την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διάνοιξη των συνόρων νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μπούμε σε συγκεκριμένες συνεργασίες με βάση την επιχειρηματικότητα. Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Θράκη 2008» το Επιμελητήριό μας φιλοξενεί στην περιοχή -για να δώσει και την επισκεψιμότητα και τον χαρακτήρα μιας διεθνοποιημένης έκθεσης- ομάδα επιχειρηματιών από τη Νότια Βουλγαρία με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Κίρτζαλι», ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, τονίζοντας ότι η ημερίδα σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας συγκεκριμένης συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων των δύο πλευρών, μετά από δύο επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πέρσι στην περιοχή του Κίρτζαλι.

Έτσι, ολοκληρώνονται τέσσερις συνολικά επαφές μεταξύ που επισφραγίστηκαν με την κυκλοφορία του τρίγλωσσου οδηγού, στα ελληνικά, στα βουλγαρικά και στα αγγλικά, το οποίο αποτυπώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον στις δύο περιοχές και τις επιχειρήσεις που δρουν σε αυτό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Αγγελίδη, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που αλλάζουν κυριολεκτικά τη φυσιογνωμία της περιοχής μας, ενόψει και της διάνοιξης του πολυπόθητου κάθετου άξονα σε δύο χρόνια. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να υπάρχει διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία «βλέπει τις διασυνοριακές περιοχές ως μια οντότητα, μια ενιαία περιοχή. Αν δεν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των τομέων των δύο περιοχών -είτε είναι φορείς είτε είναι νομαρχίες είτε είναι δήμοι είτε είναι επιχειρήσεις- αν δεν προβάλλεται το πρόγραμμα ως συνεργασία δεν χρηματοδοτείται στο μέγεθος και στις ευκαιρίες που θα παρουσιάζουν. Αυτό δεν είναι εύκολο για αυτές τις δύο επαρχιακές περιοχές, οι οποίες δεν είναι και πλουσιότερες της Ευρώπης. Όμως, σε κάθε περίπτωση είναι μια πρόκληση την οποία εμείς ως φορείς, ως επιμελητήρια πρέπει να δείξουμε τον δρόμο. Τα καινοτόμα στοιχεία που διαπιστώνονται τον τελευταίο καιρό στο επιμελητήριο μ’ αυτού του είδους συνεργασίες, τη δια βίου μάθηση, τη διασυνοριακή συνεργασία και τα υπόλοιπα, κινούνται σ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης ευχαρίστησε τον Βούλγαρο ομόλογό του Νάσκο Νάστεβ για την άψογη συνεργασία που είχαν στα πλαίσια της υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κίρτζαλι Νάσκο Νάστεβ, από πλευράς του, ευχαρίστησε τον κ. Αγγελίδη για τη διασυνοριακή συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων. «Είμαστε ευτυχισμένοι που υπήρξαμε συνεργάτες σας σ’ αυτά τα σχέδια επειδή πριν από μερικά χρόνια το Επιμελητήριο Ροδόπης ήταν δικός μας συνεργάτης σε σχέδιο που υλοποιήσαμε τότε εμείς. Αφού υπάρχει μια αμοιβαία ευχαρίστηση από τα σχέδια που υλοποιήσαμε και εξακολουθούμε να υλοποιούμε, μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό για ό,τι έχουμε κάνει σ’ αυτά τα χρόνια που πέρασαν, δηλαδή πρόκειται για ορισμένες δραστηριότητες που κάναμε μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα. Μας έδωσε μια μεγάλη δυνατότητα για να αναπτύξουμε τις αμοιβαίες μας σχέσεις», είπε ο κ. Νάστεβ, ενώ τόνισε ότι αναμένεται πολλή δουλειά στα πλαίσια των αμοιβαίων σχέσεων. «Από δω και πέρα μας περιμένει πολλή εργασία και πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.