Διασυνοριακες καινοτομιες τηλειατρικης στη Ροδοπη

Μέσω του προγράμματος «Ε-Health Monitoring» θα επηρεαστούν περίπου 28.000 κάτοικοι της διασυνοριακής περιοχής

Η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος «Ε-Health Monitoring» (Improving Health care Access through a personal Health Monitoring system) του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg, με τη συμμετοχή των Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. Μέσω του προγράμματος θα αγοραστούν συστήματα παρακολούθησης υγείας για κατοίκους της διασυνοριακής περιοχής, που θα επηρεάσουν τουλάχιστον 28.000 πολίτες που ζουν σε αυτές.
 
Στο πρόγραμμα επικεφαλής εταίρος είναι το ΚΕΜΕΑ, ενώ συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσω το τμήματος Οικονομικών Επιστημών, ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης, ο Δήμος του Kirkovo και η Association EURO RADAR.
 
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 629.753,24 ευρώ. Μέσω αυτού θα γίνει η προμήθεια 100 συσκευών στη Ροδόπη, με τα αποτελέσματα να αφορούν περίπου 28.000 πολίτες σε όλη τη διακρατική περιοχή.
 
Κύριος στόχος του έργου είναι να διερευνηθεί, σχεδιαστεί και εφαρμοστεί μία καινοτόμα, εύχρηστη, ιδιαίτερα αποδοτική και διαδραστική φορητή εφαρμογή για την παρακολούθηση της υγείας ασθενών. Επίσης το έργο θα προσπαθήσει να βελτιώσει, χρησιμοποιώντας τεχνικές της τηλεϊατρικής, την πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και επείγουσα περίθαλψη, ιδιαίτερα σε δυσπρόσιτες κοινότητες στη διασυνοριακή περιοχή.
 
Το προσωπικό σύστημα παρακολούθησης υγείας, μέσω συσκευής που υποστηρίζει βίντεο, θα επιτρέψει σε ασθενείς που δεν είναι κλινήρεις να έχουν απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας τους, να έχουν συνεχή αυτοέλεγχο και να μπορούν να έχουν απευθείας επαφή από οπουδήποτε μέσω δικτύων επικοινωνίας. 

Βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής 

Toν στόχο του προγράμματος ανέλυσε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, σημειώνοντας πως πρόκειται για την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης της υγείας των πολιτών σε διακρατικό επίπεδο, το οποίο δε θα παρέχει μόνο απομακρυσμένη παρακολούθηση της υγείας των πολιτών, εκτός παραδοσιακού νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αλλά θα δημιουργεί μια μόνιμη διασύνδεση των πολιτών με το ιατρικό προσωπικό, συμβάλλοντας άμεσα στην ίση μεταχείριση και πρόσβαση όλων των πολιτών σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, στοχεύοντας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της διευρυμένης Ευρώπης.
 
Ο στρατηγικός στόχος, ανέφερε, είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής, υιοθετώντας, τεχνολογίες οι οποίες προσαρμόζονται στις προσωπικές ανάγκες και συγχρόνως είναι αυξημένης αξιοπιστίας και μειωμένου κόστους.
 
Μέσα από το πρόγραμμα, θα γίνει η μελέτη, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός καινοτόμου, φιλικού στη χρήση, προσαρμόσιμου, φορητού, προσωπικού και χαμηλού κόστους συστήματος ηλεκτρονικής υγείας για όλους, το οποίο θα αποτελείται από ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα και από προσωπικές φορητές συσκευές με αισθητήρες που θα παρέχουν απομακρυσμένη παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας του πολίτη, συνεχή παρακολούθηση της συμμόρφωσης του ασθενούς με τη θεραπευτική αγωγή και ζωντανή σύνδεση με το ιατρικό προσωπικό. 

Ενθουσιασμός από το Κίρκοβο 

Το παρόν στην εναρκτήρια εκδήλωση έδωσε ο Δήμαρχος του Κίρκοβο κ. Σινασί Σουλεϊμάν, που τόνισε πως είναι ιδιαίτερα θετικό για το Δήμο του να είναι μέρος του προγράμματος μιας και έχει κοινωνικό πρόσημο και είναι σημαντικό να εφαρμοστεί στους πολίτες του.
 
Είναι άλλωστε σημαντικό το γεγονός ότι η ομάδα στόχευσης του έργου περιλαμβάνει άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, που έχουν στον Δήμο Κίρκοβο, και ευχαρίστησε το ΚΕΜΕΑ γιατί τους δέχτηκε ως εταίρους.  

Διάχυση του αποτελέσματος μέσω της ΚΕΔΕ 

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ βρέθηκε στην Κομοτηνή η κ. Δέσποινα Χαμακιώτη, που είναι μέλος της ομάδας εργασίας Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Ένωσης, που τόνισε πως είναι χαρούμενοι που συμμετέχουν σε αυτό για δύο λόγους.
 

Ο πρώτος είναι γιατί η ΚΕΔΕ έχει επιδείξει, ως το κορυφαίο όργανο της τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, μια ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τους πολίτες και ο δεύτερος είναι ότι ο πρόεδρός της κ. Γεώργιος Πατούλης έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ιατρικά θέματα, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ελλάδας.
 
Το συγκεκριμένο έργο, σημείωσε, επιδεικνύει μια καινοτομία, παράλληλα με την πολύ σημαντική παροχή κοινωνικής παροχής στα θέματα υγείας για τους πολίτες όλης της χώρας, ιδιαίτερα δε τους πολίτες με ιδιαίτερες ανάγκες, είτε γιατί είναι πολύ απομακρυσμένοι από το κέντρο είτε επειδή έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας είτε είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
 
Η ΚΕΔΕ από την πλευρά της θα υποστηρίξει τα θέματα της διάχυσης της πληροφορίας, μέσω της διοργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ώστε να φτάσει η υπηρεσία μέχρι τον πολίτη και να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Κέρδισε η πρωτοπόρα ιδέα 

Τέλος η κ. Jenya Dinkova, εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος Interreg, που θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα βοηθάει στο έργο, σημείωσε πως αυτό επιλέχθηκε ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα ανάλογα, γιατί είναι ένα κοινωνικό αλλά και καινοτόμο έργο, μιας και ήταν το μοναδικό ανάμεσα σε 40 άλλες προτάσεις που περιλάμβανε προσωπικά συστήματα παρακολούθησης υγείας.
 
Η τεκμηρίωση αυτής της πρωτοπόρου ιδέας, εξήγησε, ήταν αρκετά ικανοποιητική ώστε να πιστεύουν πως θα βοηθήσουν ιδιαίτερα τον πληθυσμό των απομακρυσμένων περιοχών του προγράμματος.
 
Σημείωσε δε πως μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει ουσιαστικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, και το πρόγραμμα άργησε να ξεκινήσει μόνο εξαιτίας των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών διαδικασιών έγκρισης. Η ίδια εξέφρασε, κλείνοντας, την πεποίθηση πως το πρόγραμμα θα είναι μια καλή αρχή για την μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ των εταίρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.