Διαστασεις,4213

1. Ντροπή μας μήπως;

Ένα στα τρία ελληνόπουλα είναι παχύσαρκοι και οι μικροί κάτοικοι της Θράκης δεν αποτελούν εξαίρεση. Γι΄ αυτό σας λέω μην τα πιέζετε άλλο τα καημένα να φάνε όλο το φαγάκι τους! Αρκετά πια! Η παχυσαρκία αποτελεί την πιο συχνή και σοβαρή διαταραχή της θρέψης στην παιδική ηλικία. Το 30% των παιδιών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Το ποσοστό αυτό γίνεται μεγαλύτερο σε περιοχές με πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες, όπως η Θράκη, ποσοστό που ξεπερνά το 36%. Καθώς σύμφωνα με έρευνες η παχυσαρκία χτυπά κυρίως την πόρτα των οικονομικά ασθενέστερων και των ανθρώπων με χαμηλότερο μορφωτικά επίπεδο. Πρόκειται για πληθυσμιακές ομάδες που δεν μπορούν να δαπανήσουν πολλά χρήματα στην επιλογή ποιοτικού φαγητού, δεν ασχολούνται καθόλου με αθλητικές δραστηριότητες και κάνουν πάντα καθιστική ζωή. Ο «Κόσμος» προτείνει σήμερα το κολύμπι ως αθλητική δραστηριότητα (γι’ αυτό και η πρώτη φωτογραφία), μήπως γλιτώσουμε από παχυσαρκία και ρεζίλι (ρεζίλι γιατί αλλού πεθαίνουν από πείνα κι εμείς από πολύ φαγητό).

2. Ξεχάστηκαν σίγουρα…

Την προώθηση στην αγορά του Ντόπιου Κρέατος από τους κτηνοτρόφους Έβρου και Ροδόπης είχε αποφασίσει να προωθήσει η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου, τι έγινε τελικά μ΄ αυτό το σχέδιο; Τότε ακούγαμε μεταξύ άλλων ότι: «Ο κτηνοτρόφος (στη δεύτερη φωτογραφία ζωντανά ελευθέρας βοσκής) παράγει, κουράζεται και όταν έλθει η ώρα της πώλησης τελειώνουν γι’ αυτόν τα δύσκολα και αρχίζουν τα πολύ δύσκολα. Έχει περισσότερο άγχος να πουλήσει τα ζώα του παρά να τα εκθρέψει». Η συλλογική δράση στον τομέα της εμπορίας των κτηνοτροφικών προϊόντων, που είναι ευρέως διαδεδομένη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, στην Ελλάδα είναι σχεδόν άγνωστη σαν ιδέα. Με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι κτηνοτρόφοι στην πώληση των κτηνοτροφικών προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές και στην μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. «Με τον τρόπο αυτό ο κτηνοτρόφος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης μεσαζόντων και χονδρεμπόρων» ειπώθηκε, σωστά, προ καιρού, τι έγινε αλήθεια αυτό το Σχέδιο;

3. Σήμερα τρώμε σπαράγγι

Και μια που ο λόγος για παραγωγή ο «Κόσμος» σήμερα προωθεί το σπαράγγι. Το σπαράγγι στην Ευρώπη καλλιεργείται σε 23 χώρες και σε μια έκταση 626.000 στρεμμάτων, το 28% της παγκόσμιας έκτασης, στη Γερμανία καλλιεργείται το 32% της ευρωπαϊκής έκτασης, στην Ισπανία το 24%, στην Ιταλία και στη Γαλλία το 11% και στην Ελλάδα μόλις το 7% (στην τρίτη φωτογραφία γυναίκες που καθαρίζουν την παραγωγή στον Έβρο). Μελλοντικά προβλέπεται ότι περισσότερο σπαράγγι θα παράγεται σε χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής. Την δεκαετία του 80 καλλιεργούνταν στην Ελλάδα μια έκταση 5.000 στρεμμάτων με αξία παραγωγής τότε 150 εκατομμύρια δραχμές. Στο τέλος της δεκαετίας του 80 η έκταση αυξήθηκε στα 30.000 στρέμματα και η αξία της παραγωγής ανήλθε στα 4 δις δραχμές. Στο τέλος της δεκαετίας του 90 καταγράφτηκαν στη χώρα 75.000 στρέμματα (αξία παραγωγής 17 δις δρχ) και χαρακτηρίστηκε σε περιοχές, όπως ο Έβρος ως «ο λευκός χρυσός». Χαρακτηριστικό της ανθοφορίας είναι το ελληνικό σπαράγγι τη δεκαετία του 90 κατείχε την πρώτη θέση σε ποσότητα στη γερμανική αγορά σπαραγγιού με 35-56% . Η συμμετοχή του σπαραγγιού στις εξαγωγές ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών στη Γερμανία το 1996 άγγιζε σε ποσότητα το 8% και σε αξία το 42%. Τα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά νωπά οπωροκηπευτικά με βάση την αξία ήταν: Εσπεριδοειδή 31%, Σταφύλια 25%, Ροδάκινα – Νεκταρίνια 14% και σπαράγγια 9%.

4.Ώρα για γέλιο!

Αρκετά όμως δουλέψαμε σήμερα, ώρα να γελάσουμε…να πούμε και κανένα αστείο, το σημερινό προσφορά του Ιερέα της τέταρτης φωτογραφίας…Κάποτε πέθανε ο πιο κρυουλιάρης άνθρωπος του κόσμου και όταν πήγε στον παράδεισο, παραπονιόταν συνεχώς στον Άγιο Πέτρο ότι κρυώνει. Απελπίστηκε λοιπόν ο Άγιος Πέτρος και τον στέλνει στην κόλαση, για να ζεσταθεί. Τον παίρνει ο διάβολος και τον βάζει μέσα σ’ ενα καζάνι, γεμάτο καυτό λάδι!

Την τρίτη μέρα όμως ο κρυουλιάρης ζήτησε πάπλωμα, για να σκεπαστεί! Τότε ο διάβολος τον βγάζει απ’ το καζάνι και τον βάζει σ’ ένα φούρνο, με θερμοκρασία 300.000 βαθμούς Κέλσιου και τον αφήνει ένα χρόνο.

Μια μέρα τον θυμάται και μονολογεί: «Αμάν τον ξέχασα τον φουκαρά! Τώρα πια θα’ χει λιώσει! Ας δούμε τι έγινε»… Ανοίγει, λοιπόν, την πόρτα και φωνάζει: «Είναι κανείς εδώ;», και ακούει:

«Πόρταααα ρεεε!!!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.