Διαστασεις,09/08/2008

1ο Φθίνουν οι άντρες στο Χονγκ Κονγκ! (Όχι, ότι στην Ελλάδα πάνε πίσω)

Ολοένα αυξανόμενη εμφανίζεται η έλλειψη ανδρών στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν μόνο 904 άνδρες για κάθε 1.000 γυναίκες στην πόλη, αναφέρουν πληροφορίες μέσων ενημέρωσης. Το 2006 υπήρχαν 912 άνδρες για κάθε χίλιες γυναίκες ενώ το 2001 αντιστοιχούσαν 956 άνδρες για κάθε χίλιες γυναίκες.

Στην τελευταία έκδοση του “Γυναίκες και Ανδρες στο Χονγκ Κονγκ-Στατιστικά Στοιχεία κλειδιά” (αλήθεια κυκλοφορεί παρόμοια έκδοση και στην Ελλάδα ή να προβώ πάραυτα στην συγγραφή της;) αναφέρεται ότι πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ υπήρχαν 3.287.400 άνδρες και 3.638.500 γυναίκες. Στην ηλικία μεταξύ 35 και 39,πέρυσι οι άνδρες ήταν 733 για κάθε χίλιες γυναίκες, ενώ το 2006 οι άνδρες ήταν 749 για κάθε χίλιες γυναίκες. Επίσης, πέρυσι 4.315 γυναίκες παντρεύτηκαν άνδρες από την Κίνα, ενώ την ίδια χρονιά 21.888 άνδρες από το Χονγκ Κονγκ παντρεύτηκαν γυναίκες από την Κίνα. Ο ΝΕΜΟ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Χόνγκ Κόνγκ…

2ο Αφού ο Ντα Βίντσι αντέγραψε κινεζικά παιχνίδια,

τότε και το δικό σας παιδί, πού και πού επιτρέπεται να κάνει και κανένα σκονάκι… Περίεργες ομοιότητες με παλιά κινέζικα παιχνίδια βρήκε ένας ερασιτέχνης ιστορικός από τη Βρετανία στις μηχανές του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι προέρχονται από αυτά. Ο Γκάβιν Μένζις στο νέο του βιβλίο, υποστηρίζει ότι το 1434 ένας κινέζικος στόλος έφερε στην Ιταλία χάρτες και εγκυκλοπαίδειες που ανέλυαν τεχνολογικά επιτεύγματα άγνωστα έως τότε στη Δύση, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τα θαύματα της μηχανικής, όπως τις ιπτάμενες μηχανές, που σχεδίασε ο Λεονάρντο. “Υποστηρίζω στο βιβλίο ότι αυτή ήταν η σπίθα που άναψε στην πραγματικότητα την Αναγέννηση και ότι ο Λεονάρντο και ο Γαλιλαίος βασίστηκαν σε ότι έφεραν οι Κινέζοι. Ουσιαστικά ο Λεονάρντο ξανασχεδίασε τα πάντα τρισδιάστατα, κάτι που ήταν μεγάλη πρόοδος”, είπε. Ο Μένζις ισχυρίζεται ότι τα σχέδια των υδραυλικών τροχών και άλλων μηχανών που περιέχονταν στις κινέζικες εγκυκλοπαίδειες έφτασαν στον Ντα Βίντσι, αφού τα αντέγραψαν και τα τροποποίησαν νωρίτερα οι επίσης Ιταλοί, Τάκολα και Φραντσέσκο ντι Τζόρτζιο. Για να στηρίξει όσα λέει δημοσιεύει σχέδια πολιορκητικών μηχανών, μύλων και αντλιών από ένα κινέζικο εγχειρίδιο γεωργίας, το Νουνγκ Σου του 1313 και από άλλα κινέζικα βιβλία πλάι σε παρόμοια σχέδια του Λεονάρντο, του Ντι Τζόρτζιο και του Τάκολα. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξω παιχνίδια, ή να αρχίσω τα παιχνίδια;

3ο «ΤΑ ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΥΓΑ»…

Γραμμένο το 1924, στα πρώτα χρόνια της σοβιετικής εξουσίας, το μυθιστόρημα χλευάζει τον τυχοδιωκτισμό και την άγνοια πολλών στελεχών του καθεστώτος της εποχής. Πρόκειται για μια αλληγορία, μια γκροτέσκο ιστορία, όπου ο παραλογισμός του κρατικού και κομματικού μηχανισμού συνθλίβει ανθρώπινες ζωές. Ήδη έχει αρχίσει να συνθλίβεται και η ζωή του Μπουλγάκοφ, που πέθανε το 1940, στα 49 του, (τελικά πάτερ μου, ο θάνατος δεν με τρομάζει καθόλου, αν είναι να συμβεί σε μένα, αντιθέτως, με τσακίζει όταν χτυπά δίπλα μου, θα ήθελα να τον στριμώξω κάπου και να του ρίξω μερικές, να δει πώς είναι…) χωρίς να προλάβει να δει δημοσιευμένο το αριστούργημά του «Ο μαιτρ και η Μαργαρίτα», αλλά είδε το ένα μετά το άλλο τα έργα του να απαγορεύονται από το καθεστώς. «Ένα παράνομο φαινόμενο στη σοβιετική λογοτεχνία», τον είχε χαρακτηρίσει ο Παστερνάκ. (Εισαγωγή-μετάφραση: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, Εκδόσεις «Αρμός», Σελίδες: 205, Τιμή: 15 ευρώ), με τέτοια «παράνομα» φαινόμενα θα την βγάλουμε την επόμενη εβδομάδα…Τα καράβια των φωτογραφιών ήδη μας ταξιδεύουν…

4ο Εδώ γελάτε…

Δύο τύποι ψάρευαν.

Βγάζει ο πρώτος ένα ψάρι, το ρίχνει στον κουβά. Βγάζει δεύτερο, το ρίχνει στον κουβά.

Ο άλλος βγάζει ένα ψάρι, το απαγκιστρώνει, το ρίχνει όμως πίσω στη θάλασσα. Βγάζει δεύτερο, το ρίχνει στη θάλασσα. Τον βλέπει ο πρώτος και του λέει:

– Ρε φίλε, γιατί τα πετάς, δεν σου αρέσουν τα ψάρια;

– Μπα, δεν μου αρέσουν τα ψάρια, η διαδικασία μου αρέσει.

– Αφού τα πετάς, δεν τα δίνεις σε μένα, που ‘χω γυναίκα και οκτώ παιδιά;

– Σώπα ρε φίλε, οκτώ παιδιά, ε; Θα πρέπει να σου αρέσουν πολύ τα παιδιά.

– Μπα, δεν μου αρέσουν τα παιδιά. Η… διαδικασία μου αρέσει!

Υ.Γ.

Ο μήνας έχει εννέα… και η διαδικασία άρχισε να μας αρέσει…

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.