«Διαλογος για το νομο μου, Αναπτυξη στον τοπο μου»

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου συνεχίζεται και στο Νομό Ροδόπης ο παράλληλος κύκλος διαβούλευσης με θέμα «Διάλογος για το νομό μου, Ανάπτυξη στον τόπο μου». Η ομάδα εργασίας «Διάλογος για το νομό μου, Ανάπτυξη στον τόπο μου» της ΝΟΕΣ Ροδόπης έχει ξεκινήσει ένα κύκλο επαφών με τους φορείς του Νομού ώστε να συζητήσει τις προτάσεις τους για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Νομού Ροδόπης. Τα πρώτα συμπεράσματα των επαφών αυτών παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης που έγινε την Κυριακή σε ξενοδοχείο της πόλης μας ως σχέδιο για συζήτηση. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και θα αποτελέσει τη βάση για τη διαμόρφωση του αναπτυξιακού προγράμματος του Νομού Ροδόπης που θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Είναι σημαντικό επίσης να υποβληθούν προτάσεις από κάθε ενεργό πολίτη, που θέλει να συμβάλει με τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη του τόπου του. Οι προτάσεις θα αναρτούνται και στο http://rodopi-anapt.blogspot.com ώστε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς. (Αποστολή προτάσεων με fax στο 2531021919 ή με email στο [email protected]).

ΠτΘ: κ. Χουβαρδά ποιοι αποτελούν την ομάδα εργασίας;

Κ.Χ.:
Εκτός από εμένα ο Παύλος Δαμιανίδης, ο Χρήστος Αμπατζιάνης, ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος, η Νικολέτα Πετκίδου και ο Μιχάλης Βεζυργιαννίδης. Επισκεπτόμαστε φορείς και καταγράφουμε αυτά που μας λένε. Στόχος μας να επισκεφθούμε τους φορείς που έχουν να καταθέσουν άποψη. Μέχρι σήμερα επισκεφθήκαμε το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, τη Νομαρχία Ροδόπης, το ΤΕΕ Παράρτημα Θράκης και συγκεκριμένα με τρία μέλη του Δ.Σ., τον κ. Παπαθανασίου, τον κ. Γαλόπουλο και την κ. Μιχαλοπούλου. Θα προσπαθήσουμε να συναντηθούμε και με άλλους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο,

ΠτΘ: κ. Χουβαρδά, τι σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας;

Κ.Χ.:
Από την εποχή της διεκδίκησης των Μ.Ο.Π. με τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την εξασφάλιση του μεγαλύτερου αναπτυξιακού προγράμματος της χώρας με την έγκριση του Γ’ ΚΠΣ, η πορεία του ΠΑΣΟΚ είναι ταυτισμένη με την προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα ανάπτυξη για εμάς σημαίνει μείωση των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, μία νέα ισορροπία κέντρου – περιφέρειας στις αρμοδιότητες και τους πόρους, καθώς και η ανάδυση νέων πόλων ανάπτυξης με έμφαση στη γνώση και στην καινοτομία, την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων.

ΠτΘ: Κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση παρουσιάστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις για το Νομό Ροδόπης όπως αυτές καταγράφηκαν από την επαφή σας με φορείς του νομού. Ποιες ήταν αυτές και τι αντίκτυπο είχαν;

Κ.Χ.:
Οι βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του Νομού Ροδόπης που κατατέθηκαν αφορούσαν στην ένταξη της Ροδόπης στα οδικά διευρωπαϊκά δίκτυα με την ολοκλήρωση της Εγνατία Οδού, και του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Μακάζα – Κίρτζαλη. Πιστεύουμε ότι η Κομοτηνή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πολύ αξιόλογο κέντρο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τη δημιουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Μακάζα – Κίρτζαλη. Μη ξεχνάμε ότι τρεις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε απόσταση πιο μικρή από την Αθήνα, συγκεκριμένα η Σοφια 320 Khm, το Βελιγράδι 650 Kh και το Βουκουρέστι 600 Khm

Να προσθέσουμε και την Κωνσταντινούπολη που απέχει 330 Khm. Μία κατεύθυνση επίσης αφορά στη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο με τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου και για οικιακή χρήση, όπως και στη λειτουργία της Ροδόπης ως επιχειρηματικό και διακομιστικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή.

Απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του νομού μας είναι η προώθηση του τουρισμού και των εναλλακτικών μορφών του με την αξιοποίηση του οικολογικού και ιστορικού πλούτου του Νομού Ροδόπης σε συνδυασμό με αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η στροφή του πρωτογενούς τομέα με προτεραιότητα στην παραγωγή Προϊόντων Ονομασίας Προελεύσεως, και προϊόντων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας σε συνδυασμό με την τυποποίηση και μεταποίησή τους καθώς και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, κατεύθυνση που στηρίζεται στο στρατηγικό σχέδιο της Νομαρχίας Ροδόπης. Τέλος ουσιαστική για την ανάπτυξη είναι η ενίσχυση της φωνής της τοπικής κοινωνίας για την μη υλοποίηση δραστηριοτήτων που έχουν επιπτώσεις μη αναστρέψιμες στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την τοπική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι εννοούμε και το θέμα του χρυσού για το οποίο είμαστε κάθετα αντίθετοι, όπως επίσης στο θέμα του έργου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, το οποίο ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ πολλοί είναι αυτοί που διατυπώνουν αντίθετη άποψη όσον αφορά στα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκύψουν πιθανώς εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Προχθές κατά τη διάρκεια συζήτησης πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να ενταχθεί στους παράγοντες ανάπτυξης η συνέχιση της καπνοκαλλιέργειας, θέμα που θα το εξετάσει η επιτροπή, όπως και η πρόταση που κατατέθηκε που αφορά στην ανάπτυξη με τη δημιουργία βιομηχανικών μονάδων. Το σημαντικότερο είναι ότι περιμένουμε προτάσεις των μελών και φίλων στο με fax στο 2531021919 ή με email στο [email protected].

ΠτΘ: Όλα αυτά αφορούν σε μία γενικότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα ποιες είναι οι κυριότερες αναπτυξιακές ανάγκες στον τομέα που αφορά στη γνώση;

Κ.Χ.:
Οι κυριότερες αναπτυξιακές ανάγκες αφορούν στη διεύρυνση και ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η περιφέρεια θα πρέπει να στηρίξει τη στρατηγική ανάπτυξής της στην καινοτομία, τεχνολογία, παραγωγή διαφοροποιημένου προϊόντος ποιότητας, με προτεραιότητα την εκπαίδευση-επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι προτάσεις μας ως Επιτροπή αναφέρονται στην επίλυση όλων των προβλημάτων της σχολικής στέγης και επέκταση του ολοήμερου σχολείου σε όλα τα σχολεία του Νομού μέσα στην επόμενη τετραετία, στη δημιουργία Νέων τμημάτων στο Δ.Π.Θ. στην Ροδόπη και στην ευρυζωνική καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες επικοινωνίας, πληροφόρησης σε όλη την Περιφέρεια.

ΠτΘ: Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής. Πώς καταγράψατε τα προβλήματα και τι προτείνετε;

Κ.Χ.:
Τα κυριότερα προβλήματα που καταγράψαμε σε επίπεδο Νομού αφορούν στην εσωστρέφεια της οικονομίας της Α.Μ.Θ. Φυγή των επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και αποβιομηχάνιση, στην έλλειψη ουσιαστικής στήριξης των επιχειρήσεων, ειδικά των ΜΜΕ, στα προβλήματα στις μεταφορικές υποδομές και στην τηλεπικοινωνιακή, ενεργειακή, χρηματοοικονομική υποδομή.

Οι κυριότερες αναπτυξιακές ανάγκες αναφέρονται στον εκσυγχρονισμό κι ενδυνάμωση των μικρομεσαίων – μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ οι Δημόσιες Επενδύσεις και επενδύσεις Δ’ ΚΠΣ θα πρέπει να έχουν σαν στόχο πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στο νομό.

Εμείς προτείνουμε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δυναμική ανάπτυξη και οργάνωση της αγοράς υπηρεσιών με προδιαγραφές, την προώθηση επιχειρηματικότητας, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, «εμβάθυνσης» οικονομικών δραστηριοτήτων, τη στήριξη σε περιφερειακό επίπεδο της Γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας,, τη διαμόρφωση πολιτικής για Επενδύσεις που αναδιαρθρώνουν τον παραγωγικό ιστό της περιφέρειας και δημιουργούν ολοκληρωμένα παραγωγικά συμπλέγματα και την αλλαγή Αναπτυξιακού Νόμου με περισσότερα κίνητρα στη Θράκη.

ΠτΘ: Ποιες οι προτάσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος;

Κ.Χ.:
Οι κυριότερες αναπτυξιακές ανάγκες αφορούν στην προστασία – διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος από τις παραγωγικές δραστηριότητες. Είναι αναγκαία η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες προστασίας του περιβάλλοντος, η εισαγωγή της περιβαλλοντικής διάστασης σε όλες τις πολιτικές κινήτρων καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Βάσει αυτών των αναγκών εμείς προτείνουμε, σύνταξη σχεδίου «Περιφερειακής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης». Καλλιέργεια πνεύματος περιφερειακής συνείδησης στου κατοίκους της Περιφέρειας, αειφόρος διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, των παραδοσιακών οικισμών, αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στην περιοχή των Σαπών και κατασκευή του φράγματος Κομψάτου. Το φράγμα του Κομψάτου, το οποίο οριοθετείται στα 3 χλμ. νοτιότερα του οικισμού Τρίκορφο, η λίμνη που θα δημιουργηθεί θα φτάσει μέχρι την Αστραία. Το έργο αυτό εκτός από τα ευεργετικά οφέλη που θα έχει για την άρδευση της περιοχής θα γίνει κι ένας τουριστικός προορισμός απίστευτης ομορφιάς που θα συναγωνίζεται τη λίμνη Πλαστήρα και θα συνδυαστεί με την ταυτόχρονη ανάδειξη των Θρακικών Μετεώρων.

Επίσης προτείνουμε νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τους υδροβιοτόπους της περιοχής, ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, διπλασιασμό της ανακύκλωσης μέχρι το 2011. Μείωση κατά 60% των απορριμμάτων που οδηγούνται για ταφή μέχρι το 2015, χρήση Φυσικού Αερίου και για οικιακή κατανάλωση, ανάπτυξη ενός νέου χωροταξικού-πολεοδομικού μοντέλου. Εκπόνηση σε κάθε περιοχή ρυθμιστικού σχεδίου και τέλος προώθηση μηχανισμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αναπτυξιακών πόρων.

ΠτΘ: Ποια η εικόνα των προβλημάτων που έχετε από τη συζήτησή σας με φορείς σε επίπεδο κοινωνικό;

Κ.Χ.:
Τα κυριότερα προβλήματα σε επίπεδο Νομού είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η φυγή του πληθυσμού από ορεινές-ημιορεινές περιοχές, η φυγή επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, καθώς και οι συνθήκες ασυδοσίας στην αγορά εργασίας.

Επίσης, υπάρχουν έντονα φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, απουσία δομών πρόνοιας, απουσία κοινωνικών υπηρεσιών στην ύπαιθρο, απουσία ενίσχυσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για κοινωνικές δράσεις, όπως επίσης και υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας.

ΠτΘ: Από την πλευρά σας τι προτείνετε;

Κ.Χ.:
Προτείνουμε ειδική οικονομική ενίσχυση προς τους Ο.Τ.Α – Μ.Κ.Ο για ενίσχυση της κοινωνικής εργασίας, προστασίας περιβάλλοντος, με απασχόληση ειδικών κατηγοριών ανέργων, την προώθηση επιχειρηματικότητας, τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, τη δημιουργία παρατηρητηρίου απασχόλησης που θα συμβάλει στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τη ζήτηση. Επίσης, προτείνουμε σε κάθε Δήμο να ενεργοποιείται με αποτελεσματικό τρόπο η κοινωνία των πολιτών, όπως επίσης δημιουργία νέων μορφών περίθαλψης και ανάπτυξη της υποδομής του ΕΣΥ στην Α.Μ.Θ.. Ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Ημερήσιας Νοσηλείας σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Νέο σύστημα εφημεριών. Αναβάθμιση, επέκταση του ΕΚΑΒ. Τέλος, άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων υποδομής, προσωπικού, εξοπλισμού των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

ΠτΘ: κ. Χουβαρδά, η χώρα μας στερείται προνοιακής φροντίδας, όπως και η περιοχή μας. Ποια είναι η άποψή σας;

Κ.Χ.:
Μετά από τη συζήτηση που είχαμε με τους φορείς διαπιστώσαμε ότι οι κυριότερες αναπτυξιακές ανάγκες αφορούν στην ενίσχυση κινήτρων για ένταξη γυναικών στην αγορά εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα.

Εμείς προτείνουμε δίκτυο παιδικών σταθμών για να έχουν τη δυνατότητα οι μητέρες να εργαστούν. Διπλασιασμός, μέσα σε 4 χρόνια, των υφιστάμενων σήμερα βρεφονηπιακών σταθμών. Πλήρης κάλυψη αναγκών φύλαξης βρεφών-νηπίων σε μια οκταετία στο νομό, ολοήμερα σχολεία παντού και στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι». Αύξηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και νέες δράσεις στα ΚΑΠΗ, καινοτόμα προγράμματα κατ’ οίκον φύλαξης των παιδιών, με χρηματοδότηση και υποστήριξη των ΟΤΑ καθώς και δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης σε κάθε δήμο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικογένειας.

ΠτΘ: Ποια κατά την άποψή σας πρέπει να είναι η εικόνα μιας σύγχρονης πόλης, όπως έχει προκύψει από τις επαφές σας με φορείς;

Κ.Χ.:
Πρότασή μας είναι η δημιουργία μιας πόλης προσβάσιμης για όλα τα άτομα που εμποδίζονται και για τα άτομα με αναπηρία. Για το σκοπό αυτό θα συναντηθούμε τις επόμενες ημέρες με το Σύλλογο «Περπατώ» για να μας καταθέσουν τις απόψεις τους για μια πόλη βιώσιμη για όλους. Πρότασή μας είναι η δημιουργία μιας κοινωνικής πόλης με περισσότερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές αρμοδιότητες στην αρμοδιότητα της πόλης, μία πράσινη πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, καθαρότερο αέρα, περισσότερο πράσινο, μια συμμετοχική πόλη με ετήσια λογοδοσία όλων των αιρετών οργάνων διοίκησης και με δημοψηφίσματα για θέματα τοπικού χαρακτήρα.

ΠτΘ: Ποιοι οι επόμενοι φορείς που θα επισκεφθείτε;

Κ.Χ.:
Εκτός από το Σύλλογο «Περπατώ» θα επισκεφθούμε το Δήμο Κομοτηνής αλλά και όλους τους δήμους του νομού μας.

ΠτΘ: κ. Χουβαρδά, σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Χ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.