Διακοπτεται απο τις 1 Φεβρουαριου η χορηγηση φαρμακων στους ασφαλισμενους του δημοσιου

Το προηγούμενο Σάββατο στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία απησχόλησαν διάφορα θέματα, όπως του προβλήματος με τον ΟΠΑΔ, της τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων αλλά και κλαδικά θέματα.

Επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και επί των προτάσεων που κατατέθηκαν μιλά στον ΠτΘ ο Αλέξανδρος Τσαπέκος πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης

Ομόφωνα η διακοπή

φαρμάκων στους

δημοσίους υπαλλήλους το Φλεβάρη

Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε, και ήδη η απόφασή του αυτή είναι στα χέρια των κατά τόπους συλλόγων φαρμακοποιών, τον Ιανουάριο να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα σε όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους με στόχο την διακοπή από τις 1 Φεβρουαρίου διακοπή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του δημοσίου. «Ήταν μια ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης οπότε πιστεύω ότι όλες οι γενικές συνελεύσεις θα πάρουν την ίδια απόφαση και θα υπάρξει πανελλαδική κινητοποίηση, γιατί επιτέλους στην όλη αυτή κατάσταση θα πρέπει να μπει τάξη γιατί έχει δημιουργηθεί ένα χάος», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος επισημαίνοντας ότι ήδη ο ΟΠΑΔ ίσως αφουγκραζόμενος και την κατάσταση προχώρηση στην εξόφληση δύο μηνών οπότε οι φαρμακοποιοί έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο. «Φανταστείτε ότι ο Δεκέμβρης τελειώνει, τον Ιανουάριο αποκλείεται να πληρώσουν αρχή του χρόνου».

Ενστάσεις

για τη λίστα φαρμάκων

Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Το θέμα απασχόλησε και την Γενική Συνέλευση και όπως τονίζει ο κ. Τσαπέκος «παρακολουθούμε τον τρόπο επιλογής των φαρμάκων και ποια θα είναι τα κριτήρια που θα τεθούν. Υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, ακόμη βέβαια είναι νωρίς να διευκρινιστούν τα σημεία, όμως πληροφορίες λένε ότι παίρνονται κάποιες αποφάσεις που ενδεχόμενα να μην είναι σωστές. Απλά για την ώρα επιφυλασσόμαστε και το μόνο που λέμε είναι ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε κάθε φάρμακο εφόσον είναι απαραίτητο για την υγεία του και το φάρμακο αυτό να είναι αναντικατάστατο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα παρατηρείται το φαινόμενο ο πλούσιος που θα έχει λεφτά να το αγοράζει ενώ ο οικονομικά αδύνατος αν βγει από τη λίστα θα αδυνατεί να το αγοράσει.»

Κατά τον κ. Τσαπέκο η λίστα φαρμάκων θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν τεθεί με επιστημονικά και οικονομικά κριτήρια. «Αν μπει μόνο με επιστημονικά κριτήρια δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος. Πρέπει να συνδυαστούν αυτοί οι δύο παράγοντες», τονίζει.

Δελτίο τιμών φαρμάκων

Από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2010 θα ισχύσει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων. «Οι τιμές πέφτουν αρκετά και αυτό είναι καλό τόσο για τον ασφαλισμένο αλλά και για το ασφαλιστικό του ταμείο. Αποφασίσθηκε, εξ όσων ακούγονται και εξ όσων μεταφέρθηκαν από τον υπουργό στα στελέχη του Πανελληνίου, ότι πρόθεση είναι τα νοσοκομειακά φάρμακα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς όταν βγαίνουν από το νοσοκομείο για αγωγή στο σπίτι να χορηγούνται από τα φαρμακεία. Το θετικό είναι ότι δεν θα ταλαιπωρείται ο ασθενής, αλλά εμείς από την πλευρά μας έχουμε επιφυλάξεις ως προς την πληρωμή αυτών των φαρμάκων, γιατί οι εταιρείες έχουν να πληρωθούν εδώ και χρόνια από τα νοσοκομεία και φοβόμαστε μήπως θέλουν να τα ρίξουν στις πλάτες μας και για αυτό επιφυλασσόμαστε»

Από την 1η Μάη

το ΙΚΑ εφαρμόζει

μηχανοργάνωση

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο διοικητής του ΙΚΑ που είναι φαρμακοποιός ανακοίνωσε ότι από την 1η Μάη το ΙΚΑ θα εφαρμόσει μηχανοργάνωση και ήδη ο διοικητής του ΟΓΑ συμφώνησε στο θέμα αυτό και ακολουθεί και ο ΟΓΑ. «Τα δύο αυτά ταμεία είναι τα πρώτα που μπαίνουν στην διαδικασία μηχανοργάνωσης και θα ελέγχουν συνταγές από την 1η Ιανουαρίου και μετά, δηλαδή μπορεί το σύστημα να ισχύσει από το Μάη αλλά αναδρομικά θα ελεγχθούν οι συνταγές, οπότε θα ελέγχονται τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενής, τα φάρμακα που γράφει ο γιατρός και αυτά που δίνει ο φαρμακοποιός, ποσότητες και αξίες φαρμάκων.

Αρχές του έτους οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα πάρουν στα χέρια τους ατομικά βιβλιάρια και πλέον οι γιατροί δεν θα έχουν το συνταγολόγιο στα χέρια τους, όπως και στα υπόλοιπα ταμεία. Μάθαμε ακόμη ότι πλέον με τη συνένωση των ταμείων θα δημιουργηθούν τρία ταμεία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα απορροφηθούν στο ΙΚΑ δηλαδή θα απορροφηθεί ο ΟΠΑΔ, ο ΟΓΑ θα παραμείνει ως έχει και θα απορροφήσει και κάποιους άλλους που ασχολούνται με ίδιας φύσης δουλειά και ο ΟΑΕΕ που θα απορροφήσει όλα τα υπόλοιπα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών.

Απελευθέρωση

επαγγέλματος

Όσον αφορά στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ο κ. Τσαπέκος τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Γνωρίζουμε την απόφαση του δικαστηρίου που αποκλείει τις υπηρεσίες υγείας από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και έχει εκδοθεί πέρσι το Μάη. Τίποτα το νεότερο δεν γνωρίζουμε».

Η φαρμακοεπαγρύπνηση αφορά όλους τους

επαγγελματίες υγείας

«Από την Ευρώπη υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για ορισμένα θέματα και ειδικότερα το θέμα της έξαρσης των πλαστών φαρμάκων που διακινούνται μέσω διαφόρων ειδών αλλά και μέσω του Ίντερνετ. Η φαρμακοεπαγρύπνηση αφορά όλους τους επαγγελματίες υγείας, για αυτό ως προς τις παρενέργειες των φαρμάκων πρέπει να ενημερώνεται και ο ΕΟΦ και το Υπουργείο. Πρέπει δηλαδή να ενημερώνονται ότι στο τάδε φάρμακο κατά τη διαδικασία της χορήγησής του έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες. Αυτό κατοχυρώνεται πλέον με νόμο και θα είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, γιατί μέχρι σήμερα υπήρχε μια αδιαφορία. Το θέμα αφορά κοινοτική οδηγία και είμαστε αναγκασμένοι να την ακολουθήσουμε.

Υπάρχει επίσης η πρόταση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πολίτης κράτους – μέλους να καλύπτεται υγειονομικά σε οποιοδήποτε κράτος.

Επίσης ένα θέμα που τονίστηκε είναι ότι από την 1η Δεκεμβρίου ισχύει η Συνθήκη της Λισσαβόνας όπως είναι γνωστό, οπότε απαιτείται για οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση ομοφωνία και όχι απλή πλειοψηφία. Αυτό ειπώθηκε από τον γενικό γραμματέα του Πανελληνίου κ. Καραγεωργίου που ασχολείται με τα ευρωπαϊκά θέματα»

Α.Π.

Προτάσεις Γενικής Συνέλευσης

Ενεργοποίηση της επιστροφής του 3%: «Ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προτείνουμε την ενεργοποίηση της επιστροφής του 3%, που αντιστοιχεί σε μεγάλα ποσά, από τις φαρμακοβιομηχανίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δυστυχώς με κάποιο τρόπο οι βιομήχανοι κατάφεραν και αυτή η απόφαση δεν υλοποιήθηκε. Το 3% προς τα ταμεία της δαπάνης των φαρμάκων συνολικά που ξοδεύουν είναι πάρα πολλά λεφτά».

Μείωση των εξόδων προώθησης φαρμάκων: «Προτείναμε στη συνάντηση που είχαν τα προεδρεία μας με τους υπουργούς το ποσοστό των εξόδων προώθησης των φαρμάκων να μειωθεί, γιατί είναι πολύ μεγάλο. Οι εταιρείες δικαιολογούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για να προωθούν τα φάρμακα. Από τη φύση το φάρμακο, επειδή είναι κοινωνικό αγαθό, δεν πρέπει να έχει τέτοια ποσοστά προώθησης. Δεν είναι ένα απλό εμπορικό προϊόν».

Εξέταση των συσκευασιών φαρμάκων: «Προτείνουμε να εξετασθεί πάρα πολύ σοβαρά το θέμα των συσκευασιών των φαρμάκων. Σήμερα υπάρχουν φάρμακα που έχουν μεγάλες συσκευασίες χωρίς λόγο, για παράδειγμα τα αντιβιοτικά. Μια αγωγή μπορεί να κρατήσει τέσσερις μέρες, το κουτί περιέχει φάρμακα για δέκα μέρες και αυτό είναι λάθος. Εν αντιθέσει, υπάρχουν φάρμακα, τα οποία ενώ θα έπρεπε να είναι σε συσκευασία εκατό δισκίων, όπως τα υπερτασικά, δεν είναι. Με αυτό τον τρόπο πέφτει το κόστος, δηλαδή όπου η συσκευασία είναι μεγάλη χάνουμε και πετάμε τα φάρμακα στην άλλη όμως περίπτωση για παράδειγμα στην πίεση τα εκατό χάπια τα κάνουμε τρία κουτιά των τριάντα, έχουν άλλη τιμή και είναι περισσότερα τα λεφτά».

Να σταματήσει το σύστημα της αντιγραφής φαρμάκων: «Προτείνουμε τα πάρα πολλά αντίγραφα φαρμάκων που υπάρχουν στην αγορά,-είναι γνωστό ότι για μια χημική δραστική ουσία υπάρχουν σήμερα σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και εξήντα αντίγραφα ή και εβδομήντα, -να σταματήσει. Είναι κοροϊδία αυτό που γίνεται. Μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι η οικονομία μας είναι ελεύθερη αλλά δεν μπορεί να γίνεται, γιατί το σύστημα δεν μπορεί να ελεγχθεί με αυτό τον τρόπο. Ως φαρμακοποιοί έχουμε αδυναμία όταν κάποιος έρχεται το βράδυ, γιατί δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να έχουμε ένα φάρμακο από εξήντα διαφορετικές εταιρείες. Για αυτό και προτείνουμε όταν είναι βράδυ να μπορούμε να το αλλάζουμε με άλλο αν δεν έχουμε το συγκεκριμένο σκεύασμα μιας εταιρείας».

Έλεγχος των συνολικών δαπανών υγείας: «Μπορεί να έχουμε πει επανειλημμένως ότι η πολυφαρμακία πρέπει να ελεγχθεί όμως αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 18% των συνολικών δαπανών υγείας. Κανονικά θα πρέπει να ελεγχθούν και οι δαπάνες που αφορούν στα νοσήλεια των νοσοκομείων, οι δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών, που όλως περιέργως δεν διαμαρτύρονται ποτέ για κάποιο πρόβλημα, δεν βγήκαν ποτέ στο δρόμο για να πουν ότι έχουν πρόβλημα, γιατί δεν τους πληρώνουν και αυτό είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό, και τα αναλώσιμα υλικά, οι ιατρικές δαπάνες και οι εργαστηριακές, δηλαδή το 81% είναι όλα αυτά που σας είπα. Πρέπει και εκεί να γίνει ένα νοικοκύρεμα, διότι αλλιώς αν ασχολείσαι με το 20% δεν κάνεις τίποτα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.