Διαφωνια για την μη ενταξη στη Συνταγματικη Αναθεωρηση της διαταξης για την προστασια των ζωων

Ενδεχόμενη δημιουργία προβλημάτων στο κυνήγι αλλά και σε όλη την πρωτογενή παραγωγή είδαν οι κυνηγοί στη διάταξη - Χαμένη ευκαιρία να υπερασπιστούν συνταγματικά τα ζώα θεωρούν την απόρριψη οι φιλοζωικές οργανώσεις

Διαφορετικές οπτικές και απόψεις έχουν οι πλευρές που αναδείχθηκαν στο θέμα της προσθήκης διάταξης στο άρθρο 24Α του Συντάγματος, που είχε σαν στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ζώων.
 
Η πρόταση που είχε υποβληθεί στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πρότεινε την προσθήκη διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων, ενώ έφερε την υπογραφή 51 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή, 130 βουλευτές ψήφισαν κατά της συγκεκριμένης πρότασης, 92 βουλευτές την υπερψήφισαν και 40 ψήφισαν παρών.
 
Έτσι, η πρόταση απορρίφθηκε και δεν θα συμπεριληφθεί, προς συζήτηση στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή, που θα αποφασίσει το περιεχόμενοτων τροποποιήσεων και αλλαγών άρθρων του Συντάγματος. 

Παναγιώτης Καραφύλλης «Ικανοποίηση για την μη ένταξη στην συνταγματική αναθεώρηση» 

Η εξέλιξη θεωρήθηκε ιδιαίτερα θετική από τους Κυνηγούς, με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να έχει πραγματοποιήσει ενημέρωση για το ζήτημα της προσθήκης διάταξης στο άρθρο 24Α με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα προστασίας και ευζωίας των υπόλοιπων έμβιων όντων
 
Όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Παναγιώτης Καραφύλλης, αν το συγκεκριμένο άρθρο είχε περάσει, υπήρχε η ανησυχία ότι ουσιαστικά θα δημιουργούνταν προβλήματα όχι απλά για το κυνήγι, αλλά και για την πρωτογενή παραγωγή, την αλιεία, την κτηνοτροφία, την οργανωμένη ή ερασιτεχνική εκτροφή ζώων κλπ.
 
Αυτό άλλωστε σημειώνεται και σε ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, με την οποία τονίζεται πως  η Κ.Σ.Ε. ενημέρωσε και κατάφερε να πείσει τους περισσότερους από τους συνομιλητές που αναζήτησε στην πολιτική τάξη της χώρας, για όλα αυτά που θα ακολουθούσαν εάν και εφόσον περνούσε η διάταξη.
 
Και αυτό γιατί, ενώ θεωρούν πως έγινε προσπάθεια η πρόταση να παρουσιαστεί ως «αθώα», «αυτονόητη» ή επενδυμένη με «ευαισθησίες» που όλοι έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε έναντι των ζώων, ηστρατηγική επιδίωξη των «υποβολέων» της ήταν άλλη, να «θολώσει» και να γίνει δυσδιάκριτη η νομική γραμμή μεταξύ των δικαιωμάτων ζώων και ανθρώπων, αλλά και οι σχέσεις ιδιοκτησίας που σήμερα υφίστανται μεταξύ τους, στο επίπεδο των κατοικίδιων και των παραγωγικών ζώων εκτροφής.
 
Έτσι η Συνομοσπονδία πιστεύει πως αν η συγκεκριμένη πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος υπερψηφιζόταν, οργανώσεις κάθε είδους, που στο καταστατικό τους διατείνονται ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να κυνηγά, να ψαρεύει, να εκτρέφει, να διατηρεί ή να τρέφεται με ζώα, χωρίς ουδεμία εξαίρεση, θα αποκτούσαν αυτομάτως το δικαίωμα να ξεκινήσουν μία σειρά νομικών προσφυγών, όπου νόμοι και υπουργικές αποφάσεις θα προσβάλλονταν με το πρόσχημα της αντισυνταγματικότητας.
 
Για αυτό και η ΚΣΕ εξέφρασε την ικανοποίηση της για τονώριμο και συγκροτημένο τρόπο με τον οποίο θεωρεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών της χώρας μας, απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο.
 
«Το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας δικαιώνει τις προσπάθειες της» τόνισε η Συνομοσπονδία ενώ διαβεβαίωσε ότι«θα συνεχιστούν, ώστε οι σχετικοί νόμοικαι οι διατάξεις που αφορούν τη διαχείριση της άγριας ζωής και την ευζωία τωνκατοικίδιων ζώων να εκσυγχρονιστούν και να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο. 

Μάκης Σαλασίδης «Για ακόμα μία φορά επικράτησαν τα μεγάλα συμφέροντα στην καταψήφιση της ειδικής διάταξης για την κατοχύρωση της Προστασίας των ζώων» 

Την απογοήτευση του για την καταψήφιση της  ειδικής διάταξης συνταγματικής κατοχύρωσης της Προστασίας των Ζώων εξέφρασε ο κ. Μάκης Σαλασίδης, μέλος της Ομάδας «Φίλοι Αδέσποτων Κομοτηνη SOS» ισχυριζόμενος πως για ακόμα μία φορά επικράτησαν τα μεγάλα συμφέροντα.
 
«Το νομοσχέδιο αφορούσε τα δικαιώματα των ζώων και αποτελούσε μία μεγάλη ευκαιρία να υπερασπιστούν συνταγματικά τα ζώα»  είπε αρχικά ο κ. Σαλασίδης και συμπλήρωσε πως «η νομοθεσία στο θέμα της προστασίας των ζώων έχει κάνει βήματα μπροστά αλλά δυστυχώς οι νόμοι δεν εφαρμόζονται». Την άποψη του την τεκμηριώνει λέγοντας χαρακτηριστικά πως  παρότι έχουν βγει νόμοι για την κακοποίηση των ζώων και για να μην υπάρχουν αδέσποτα, οι δήμοι δεν τους εφαρμόζουν, επιρρίπτοντας ως επί το πλείστον σε αυτούς την ευθύνη.
 
Αναφορικά με την ειδική διάταξη, ο κ. Σαλασίδης εκφράζει την απογοήτευση του για το γεγονός πως χάθηκε η ευκαιρία κατοχύρωσης των δικαιωμάτων  των παραγωγικών ζώων, εξηγώντας πως «από ό,τι έχω καταλάβει, αυτό έβρισκε αντίθετους τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του κυνηγετικού συλλόγου Ελλάδος, που αναφέρει ότι  παλέψαμε για να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος».
 
«Μία ακόμα απόδειξη  πως τα μεγάλα συμφέροντα επικράτησαν» λέει ο κ. Σαλασίδης με θυμό και συμπληρώνει «δεν θέλουμε τα ζώα στις πόλεις, στην ύπαιθρο ενώ στο βουνό πάμε και τα κυνηγάμε. Πού να πάνε δηλαδή»; διερωτάται.
Ο κ.Σαλασίδης, γνωστός για τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες δεν κρύβει την στενοχώρια του για το γεγονός πως  το περιβάλλον καταστρέφεται παγκοσμίως ενώ έχουμε πάρα πολλά ζώα που είναι είδη προς εξαφάνιση και  παρόλα αυτά συνεχίζονται χωρίς να εφαρμόζονται οι νόμοι στο κυνήγι και στο ψάρεμα. 

«Οι Δήμοι και οι Αρχές αδιαφορούν έμπρακτα για την κατάσταση» 

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί ως προς το φιλοζωϊκό κίνημα ο Μάκης Σαλασίδης παρατηρεί αύξηση της ευαισθητοποίησης αλλά  παράλληλα επισημαίνει πως στη Ροδόπη είμαστε πολύ πίσω σε πολλά πράγματα σε σχέση με γειτονικές χώρες αλλά και γενικά την Ελλάδα.
 
Παράλληλα στρέφει τα βέλη του στον Δήμο και τις Αρχές για την αδιαφορία που δείχνουν σε θέματα κακοποίησης ζώων λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «το γεγονός ότι η ίδια πολιτεία δεν εφαρμόζει τους νόμους του κράτους με βασικό παράδειγμα το κυνοκομείο της Κομοτηνής, το οποίο έπρεπε να είναι δημόσιο κτηνιατρείο και έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους αυτό τα λέει όλα». Επιπλέον σημειώνει πως ο Δήμος Κομοτηνής δεν έχει καταδικάσει ποτέ τις φόλες ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν καταφέρει μία φορά να εντοπίσουν κάποιον που ρίχνει φόλες.
 
Τέλος, ο κ. Σαλασίδης, ζητά από το κράτος την εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων για την αποφυγή της κακοποίησης των ζώων και από τους πολίτες να σταματήσουν να φοβούνται, μιλώντας για όλα όσα γίνονται στην κοινωνία και βοηθώντας στην εξιχνίαση των  εγκληματιών που σκορπούν τον θάνατο με την φόλα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.