Δεν θα ξαναθεσω τον εαυτο μου στην κριση των πολιτων

Σε λίγες ημέρες οι καποδιστριακοί δήμοι θα αποτελούν παρελθόν εφόσον από τις 1 του Γενάρη αναλαμβάνουν οι νέοι δήμαρχοι που καλούνται να οδηγήσουν τους νέους Καλλικρατικούς πλέον δήμους. Στον απόηχο των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση και ενώ οι δήμοι βρίσκονται σε μια διαδικασία παράδοσης ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου κάνει ένα απολογισμό του έργου του τα τέσσερα τελευταία χρόνια στο δήμο Μαρώνειας αλλά μιλά και για το μέλλον…

Φεύγω με ήσυχη και καθαρή συνείδηση

ΠτΘ: κ. Παπανικολάου οι εκλογές τελείωσαν και βρίσκεστε σε μια διαδικασία παράδοσης. Ποια είναι τα αισθήματά σας σήμερα;
Χ.Π.:
Πραγματικά εκείνο το οποίο αισθάνομαι είναι ένα αίσθημα αποχωρισμού από ένα κομμάτι της ζωής μου το οποίο είχα βάλει στόχο και αφορούσε στην προσφορά στην περιοχή. Τα αισθήματά μου για να είμαι ειλικρινής είναι ανάμεικτα. Όταν θέτεις υποψηφιότητα έχεις ως στόχο την εκλογή. Οι δημότες είχαν άλλη γνώμη, εγώ όμως έχω την συνείδησή μου ήσυχη και καθαρή. Φεύγω κατ’ αρχήν από το δήμο χωρίς να έχω δημιουργήσει ούτε ένα πρόβλημα, δεν υπήρχε καμία καταγγελία όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεύτερον, όσον αφορά στο κομμάτι το δημιουργικό αισθάνομαι, ότι σε αυτή την τετραετία έγιναν πράγματα που πολλοί τα αναζητούσαν δεκάδες χρόνια. Και θα αναφερθώ κατ’ αρχάς στο αρχαίο θέατρο, όπου πέρα από τη συμβολή του κ. Στυλιανίδη, ήταν μεγάλη και η συμβολή της δημοτικής αρχής. Επίσης δημιουργήσαμε το θέατρο της Χελιδονόπετρας που κάθε χρόνο φέρνει στην περιοχή μεγάλο αριθμό πολιτών, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή μπορούν και να δουν θεάματα που δεν τα είχε ξαναδεί ολόκληρη η Θράκη. Επίσης δημιουργήσαμε υποδομές, στην ύδρευση, στις εργατικές κατοικίες…

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργατικών κατοικιών είναι θέμα του Οργανισμού

ΠτΘ: Πού οφείλεται η καθυστέρηση της παράδοσης των εργατικών κατοικιών;
Χ.Π.:
Υπήρξε κάποια καθυστέρηση από πλευράς Οργανισμού αλλά και εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας το τελευταίο διάστημα, που δυστυχώς είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Οι εργατικές κατοικίες είχαν φθάσει σε ένα σημείο που με ελάχιστα χρήματα, περίπου 500000 από τα τεσσεράμισι εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν, θα ολοκληρώνονταν. Ο βιολογικός καθαρισμός, που έχει κόστος 400,000 ευρώ ουσιαστικά από τις 700.000 που είναι ο προϋπολογισμός του, θα ολοκληρώνονταν και θα δεχόταν λύματα όχι μόνο από τις σαράντα εργατικές κατοικίες αλλά από όλη την περιοχή του δήμου. Αυτό το λέω γιατί από εδώ και πέρα κάθε επιχείρηση θα πρέπει να είναι βιώσιμη, αλλιώς δεν μπορεί να υφίσταται και δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν για να λειτουργεί αυτή. Δημιουργήσαμε ένα βιολογικό ο οποίος θα είχε τουλάχιστον ένα 70% των χρημάτων που απαιτούνταν για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Ο βιολογικός καθαρισμός απαιτεί περίπου 100.000 ευρώ για να είναι βιώσιμος, ώστε να μην είναι κουφάρι και να είναι λειτουργικός και θα αφορά όλο το δήμο με μεταφερόμενα λύματα. Από εκεί και πέρα ο λόγος που εντάξαμε όλους τους οικισμούς ήταν τα έσοδα. Ο Οργανισμός υπέγραψε τις συμβάσεις πριν δύο χρόνια. γιατί η λογική στηρίζονταν στα έσοδα και αν δεν ολοκληρωθεί ο βιολογικός καθαρισμός δεν είναι δυνατόν να παραδοθούν οι εργατικές κατοικίες και αυτό που σήμερα ζητούν από τη δημοτική αρχή να γίνουν κάποιοι βόθροι έξω από την Ξυλαγανή όσο είμαι στο δημοτικό συμβούλιο θα είμαι κάθετα αντίθετος, γιατί δεν μπορώ σε καμία περίπτωση το υπέδαφος της Ξυλαγανής να το μολύνω με οτιδήποτε και από οπουδήποτε έρχεται.

ΠτΘ: Οι δικαιούχοι έχουν κληρωθεί;
Χ.Π.:
Η κλήρωση έγινε αλλά δεν είχε γίνει η αξιολόγηση και είναι θέμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και δεν έχει καμία σχέση ο δήμος.

ΠτΘ: Η ΣΑΤΑ του Δεκεμβρίου δεν έχει έρθει ακόμη. Τι γίνεται;
Χ.Π.:
Δεν είναι μόνο αυτό. Έχει περικοπεί πάνω από 60% η ΣΑΤΑ για το 2010 πέρα από τα χρήματα που έχουν παρθεί από το ΘΗΣΕΑ. Είμαστε σε δύσκολη θέση απέναντι στους δημότες μας, γιατί ουσιαστικά είμαστε ψεύτες, διότι άλλα μας υποσχέθηκαν και άλλα μας έδωσαν όσον αφορά στις οικονομικές ενισχύσεις.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω το κάμπινγκ Ιμέρου

ΠτΘ: Τι θα ήταν εκείνο που θα θέλατε να ολοκληρώσετε κατά την διάρκεια της τετραετίας σας και τελικά δεν το προλάβατε;
Χ.Π.:
Κάποια αποχετευτικά που δεν τα ολοκλήρωσα και το κάμπινγκ του Ιμέρου για το οποίο πιστεύω ότι θα ήταν μια επένδυση που θα έφερνε πολύ κόσμο στην περιοχή και θα αξιοποιούσε την όμορφη παραλία και πέρα από αυτό πιστεύω ότι θα έφερνε μεγάλη ανάπτυξη, γιατί θα αποτελούσε κίνητρο για την προσέλκυση κόσμου.

ΠτΘ: Αισθάνεσθε ότι κατά την διάρκεια των τεσσάρων αυτών ετών ότι κάνατε κάποια λάθη που θα μπορούσατε να είχατε αποφύγει; Διαχωρίσατε τους δημότες σε αυτούς που σας ψήφισαν και σε αυτούς που δεν σας ψήφισαν;
Χ.Π.:
Βεβαίως και έχω κάποια λάθη. Όσον αφορά στο διαχωρισμό δεν το έκανα ποτέ. Όσον αφορά στα λάθη έγιναν από το δημοτικό συμβούλιο, τα κάναμε όλοι μαζί και τα οποία πληρώσαμε.

Έχω πικρίες από τη συμπεριφορά των πολιτών

ΠτΘ: Τελικά είναι η μοίρα του δήμου Μαρώνειας να αλλάζει δήμαρχο κάθε τετραετία;
Χ.Π.:
Θεωρώ ότι κάποιες φορές οι απαιτήσεις του κόσμου δεν συνάδουν με τη λογική και τις ανάγκες που υπάρχουν, γιατί δεν τις γνωρίζει όπως δεν γνωρίζει και τις διαμορφωθείσες καταστάσεις. Για παράδειγμα εμείς είχαμε προγραμματίσει τεράστια έργα όπως ο βιολογικός, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χωρίς να φταίμε εμείς αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν. Ο κόσμος αισθάνεται ότι η δημοτική αρχή τον κορόιδεψε. Εμείς ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι αλλά δεν μπορέσαμε να το περάσουμε αυτό στον κόσμο.

ΠτΘ: Έχετε για αυτό κάποια πικρία;
Χ.Π.:
Βεβαίως έχω πικρία. Στον οικισμό των Προσκυνητών υπάρχουν φημολογίες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Λέγεται ότι κάναμε παραχωρήσεις κάποιων οικοπέδων όπου δεν έχουμε καμία σχέση γιατί αυτές τις έκανε η Νομαρχία και η Περιφέρεια.

Εκτός από τον Στυλιανίδη όλοι οι άλλοι πολιτικοί φορείς αυτή την τετραετία ήταν ανύπαρκτοι

ΠτΘ: Πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο κ. Αμούτζας εξέφρασε μεγάλα παράπονα για τον τρόπο που λειτούργησε η Νομαρχία και οι τοπικοί άρχοντες στο δήμο Ιάσμου. Θεωρείτε ότι σας αντιμετώπισαν με όρους ισοτιμίας από τη Νομαρχία στο επίπεδο των έργων για τα οποία ήταν υπεύθυνη;
Χ.Π.:
Θέτετε μια σημαντική ερώτηση. Μπορώ να πω ότι κατά την διάρκεια της τελευταίας τετραετίας εκτός από τον κ. Στυλιανίδη όλοι ήταν ανύπαρκτοι. Και το λέω ορθά κοφτά. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην υπάρχει ένας κεντρικός άξονας προσέλευσης του κόσμου στην παραλία και να είναι στην κατάσταση που είναι ένα καθαρά νομαρχιακό έργο. Λυπάμαι ειλικρινά. Πίεσα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα και μάλιστα η πρώτη επίσκεψη στη Νομαρχία ήταν για αυτό το θέμα της παραλιακής ζώνης. Ο δρόμος που θα ενώσει την Μεσημβρία με τη Μαρώνεια, το Σπήλαιο είναι απαράδεκτο που αυτά τα έργα δεν προχώρησαν κατανοώ ότι υπήρξαν δυσκολίες αλλά δεν προχώρησαν.

ΠτΘ: Αναφέρατε τον κ. Στυλιανίδη. Προεκλογικά αλλά και προηγουμένως σας ταύτιζαν μαζί του. Μήπως αυτή η ταύτιση σας κόστισε τελικά;
Χ.Π.:
Δεν πιστεύω. Νομίζω ότι θα ήταν κάτι που δεν θα έπρεπε να συζητείται. Ανέφερα ότι ο κ. Στυλιανίδης προσέφερε στην περιοχή αυτή ένα τεράστιο έργο. Κατασκηνώσεις Μαρώνειας 450000, σχολεία πάνω από 2,5 εκατομμύρια, μόνο το σχολείο της Μαρώνειας, που είναι ένα πραγματικό μνημείο χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 500.000 ευρώ, γυμνάσιο λύκειο Ξυλαγανής 450.000 ευρώ, δημοτικό Ξυλαγανής 150.000, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι στη τελευταία φάση και δεν ξέρω γιατί δεν ολοκληρώνεται 1.100.000, γήπεδα πάνω από 250.000, κερκίδες, θέατρο 650.000 σε πρώτη φάση, 450.000 σε δεύτερη νταμάρι 200.000 ευρώ. Αυτό είναι τεράστια προσφορά και δεν πρέπει να τον αδικούμαι. Προσωπικά μπορεί να έχω παράπονα σε άλλο επίπεδο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσω το τεράστιο έργο που προσέφερε στην περιοχή.

ΠτΘ: Αυτά ήταν άμεσης κοινωνικής ανταποδοτικότητας;
Χ.Π.:
Ο πολίτης τα αισθάνεται αλλά δυστυχώς δεν τα λαμβάνει υπόψη, γιατί σκέφτεται πώς θα βάλει το παιδί του στη δουλειά.

Θα είμαι αρωγός στη νέα δημοτική αρχή

ΠτΘ: Πόσο λειτουργικό είναι το σχήμα Μαρώνειας – Σαπών;
Χ.Π.:
Είναι δύσκολη περίπτωση γιατί δεν έχουμε υποδομές που θα φέρουν έσοδα στην περιοχή και θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές. Βέβαια και οι υπάρχουσες θα πρέπει να αξιοποιηθούν.

ΠτΘ: Θεωρείτε de facto υποβάθμιση για την Ξυλαγανή την μεταφορά της έδρας του δήμου στις Σάπες;
Χ.Π.:
Θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα πάρει η νέα δημοτική αρχή, βέβαια σε αυτή την κατεύθυνση θα είμαι αρωγός, γιατί θεωρώ ότι αυτή η περιοχή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, γιατί είναι μια περιοχή που έχει στην χωροταξική της εμβέλεια τεράστιες υποδομές αλλά διαθέτει και υποδομές που όσον αφορά στον αγροτικό τομέα απαιτούν αξιοποίηση. Στην περιοχή αξιοποιήθηκαν τα αγροκτήματα και θα πρέπει να γίνει η χρησιμοποίησή της κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η παραγωγή να φέρει έσοδα στην περιοχή.

ΠτΘ: Και βέβαια δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση Δήμου Μαρώνειας με δήμο Σαπών;
Χ.Π.:
Αυτό το έχω πει και προεκλογικά και ο πρώτος στόχος από τη νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι οι υποδομές και η σύνδεση των δύο δήμων.

Οι λόγοι που έχασα κομματικοί αλλά πλήρωσα και τις προσλήψεις στη ΔΕΗ

ΠτΘ: Κατά την άποψή σας ποιοι ήταν οι λόγοι που χάσατε τις εκλογές;
Χ.Π.:
Νομίζω, και θα το πω απλά, ο πολιτικός χώρος στον οποίο ανήκω, επειδή ο κόσμος έτσι το εκλαμβάνει θεωρεί ότι σήμερα επειδή κυβερνά το ΠΑΣΟΚ και όχι η Νέα Δημοκρατία θα έχει περισσότερα οφέλη. Βέβαια ποτέ δεν είχα χρίσμα και ποτέ δεν σκέφθηκα κομματικά όπως και ποτέ δεν έκρινα κομματικά αλλά όλους τους πολίτες τους έβλεπα το ίδιο και ποτέ δεν ρώτησα κάποιο τι ψηφίζει. Έλαχε επίσης στην θητεία μου να γίνουν οι προσλήψεις στη ΔΕΗ, όπου ό,τι και να έκανα όλοι ήταν δυσαρεστημένοι. Όταν εφαρμόζεις κατά γράμμα το νόμο δυστυχώς δεν σε επαινούν αλλά σε κατηγορούν. Ότι θίγει το προσωπικό συμφέρον πολιτών γυρίζει εναντίον σου.

ΠτΘ Θέλετε να πείτε ότι δηλαδή δεν ήταν δημότες του δήμου σας αυτοί που προσλήφθηκαν εκεί;
Χ.Π.:
Το αν ήταν δημότες ή όχι δεν παίζει τόσο ρόλο όσο αν είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να αποδεικνύουν αυτό που ζητούν. Αυτό με κόστισε χωρίς να φταίω.

Δούλευα και θα δουλεύω για το καλό του τόπου

ΠτΘ: Για ελάχιστες ψήφους δεν περάσατε στο δεύτερο γύρο. Κάνοντας μια εκτίμηση τώρα πιστεύετε ότι αν συμμετείχατε στο δεύτερο γύρο θα υπήρχαν άλλες προοπτικές για το εκλογικό αποτέλεσμα;
Χ.Π.:
Δεν θα ήθελα να γίνω μάντης. Ήλπιζα ότι αν ήμουν στο δεύτερο γύρο θα κέρδιζα τις εκλογές.

ΠτΘ: Εσείς πώς θα πολιτευτείτε από εδώ και πέρα ποια είναι η θέση που θα πάρετε έναντι των πρωτοβουλιών του κ. Ιωαννάκη;
Χ.Π.:
Πάντοτε στα είκοσι τέσσερα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά δούλευα και θα δουλεύω για το καλό του τόπου και το συμφέρον της περιοχής, δεν θα σκεφθώ καμία στιγμή αντιπολιτευτικά και οι αποφάσεις θα έχουν γνώμονα τη βοήθεια προς την περιοχή και μόνο αυτό τίποτα άλλο ούτε και σε προσωπικό επίπεδο. Όλα τελείωσαν. Όσον αφορά προσωπικά εμένα μετά από αυτή την τετραετία δεν θα ξανασχοληθώ με την πολιτική ποτέ.

ΠτΘ: Αυτό το ποτέ είναι βαρύ. Γιατί το λέτε με τόση βεβαιότητα;
Χ.Π.:
Ποτέ δεν θα ασχοληθώ ξανά με την πολιτική. Θα είμαι ένας απλός πολίτης, θα ασχολούμαι όσο με παίρνει ως πολίτη και δεν θα ξαναθέσω υποψηφιότητα και τον εαυτό μου στην κρίση του πολίτη.

ΠτΘ: Αυτό γιατί δεν αισθάνεσθε επαγγελματίας ή γιατί αισθάνεσθε πίκρα για ότι συνέβη;
Χ.Π.:
Δεν θέλω να το συγκεκριμενοποιήσω. Νομίζω για όλα μαζί. Για παράδειγμα εκεί που δεν μπόρεσα να κάνω πέντε πράγματα γιατί δεν υπήρχαν χρήματα ή για άλλους λόγους δέχομαι να με επικρίνουν αλλά να δέχεσαι πίκρα από ανθρώπους και περιοχές που έδωσες όλο σου το είναι αυτό είναι ότι χειρότερο για μένα. Η αχαριστία είναι το χειρότερο και αυτός είναι ένας λόγος. Και στο κάτω -κάτω τα χρόνια περνάνε θα πρέπει και οι νέοι να μπουν στην πολιτική γιατί θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορεί να τους πικραίνει τις περισσότερες φορές αλλά θα υπάρχουν στιγμές που θα τους ικανοποιεί και θα λένε ότι κάτι έκαναν για τον τόπο τους.

Είμαι περήφανος γιατί επί των ημερών μου προβλήθηκε η περιοχή πανελλαδικά

ΠτΘ: Η Μαρώνεια έχει ένα μεγάλο πλούτο αρχαιολογικό και βυζαντινό και μεταβυζαντινό. Θεωρείτε ότι επαρκώς αξιοποιήθηκε αυτός ο πλούτος κατά τη διάρκεια της θητείας σας και δεύτερον αισθάνεσθε και εσείς ότι βρήκατε προσκόμματα γραφειοκρατικά ή συγκρουστήκατε με τις εφορείες πού είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες όλων αυτών των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στα όρια του δήμου σας;
Χ.Π.:
Υπάρχει γραφειοκρατία αλλά εγώ συνεργάστηκε με όλους και για αυτό φθάσαμε και σε αυτό το σημείο το ζηλευτό. Είχα θέσει ένα στόχο από την αρχή, αλλά στη Μαρώνεια για να κάνεις έργο είναι δύσκολο. Μέσα στον οικισμό ό,τι και να κάνεις θα βρεις μπροστά σου εμπόδια, τα οποία δεν είναι εύκολο να τα ξεπεράσεις. Σε γενικό επίπεδο αυτό που προσέφερα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος είναι η προβολή αυτής της ιστορίας σε όλη την Ελλάδα γιατί συμμετείχαμε σε δύο εκθέσεις μια παγκόσμια και μια ευρωπαϊκή με έξοδα επενδυτών και φορέων, όχι με χρήματα του δήμου. Διοργανώσαμε ημερίδες και διημερίδες με αναφορά στην ελιά και στο κρασί, αλλά και στο Σπήλαιο στην ιστορία της Μαρώνειας. Θεωρώ ότι όλα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι εύκολο να κάνεις μια εκδήλωση, γιατί πέρα από τα χρήματα χρειάζεται δουλειά και τα καταφέραμε. Προβάλλαμε τον τόπο που ήταν ό πρώτος μου στόχος και είμαι περήφανος για αυτό. Επί των ημερών μας αναδείχθηκαν το Θέατρο, το θέατρο της Χελιδονόπετρας δέχθηκε πάνω από πενήντα χιλιάδες κόσμου και αυτό ήταν προσωπική επιτυχία βέβαια με τη συμβολή του κ., Στυλιανίδη που μας έφερε το Φεστιβάλ Διονύσου Λόγος και έγιναν οι εκδηλώσεις. Πέρα όμως από αυτό έγιναν και άλλες εκδηλώσεις. Άφησα τελευταίο το αρχαίο θέατρο αυτό δεν αμφισβητείται ότι επί των ημερών μας έγινε η επανάχρηση του αρχαίου θεάτρου. Είναι κάτι ιστορικό και σημαντικό.

ΠτΘ: Συμφωνώ αλλά αυτό αντί να γίνει αιτία χαράς για τους πολίτες τελικά προκάλεσε ένα διχασμό μέσα στο νομό Ροδόπης για τον τρόπο χρήσης του θεάτρου. Κάνατε εχθρούς και θα έλεγα ότι αυτό εξεφράσθη και στις εκλογές…
Χ.Π.:
Δεν νομίζω. Όταν ξεκινάς να κάνεις μια εκδήλωση και χρειάζεσαι μέσα σε αυτή την οικονομική συγκυρία πάνω από πενήντα χιλιάδες πώς θα το κάναμε; Δεν θα μπορούσα να φέρω μια παράσταση Βάκχες ή Αριστοφάνη; Το ξέρω ότι θα ήταν καλύτερα αλλά ποιος θα μου έδινε τα χρήματα; Δεν θα μπορούσα να φορολογήσω τον κόσμο για μια βραδιά. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Πέρσι φέραμε την Κονιόρδου και αν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας ήταν καλύτεροι να είναι βέβαιοι όλοι αυτοί που δυσανασχέτησαν ότι θα κάναμε το καλύτερο. Κάναμε κάτι που μπορούσαμε.

Προεκλογικό τερτίπι για να με χτυπήσουν τα όσα γράφτηκαν για το θέατρο της Χελιδονόπετρας

ΠτΘ: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το θέατρο στο νταμάρι;
Χ.Π.:
Σε άριστη κατάσταση, είναι ένα πλήρες θέατρο, απλά μεταφέραμε την κερκίδα λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί. Υπήρξαν σχόλια και αυτοί που τα έκαναν πρέπει να ντρέπονται. Αυτό το έκαναν μόνο για προεκλογικό χτύπημα. Μεταφέραμε την κερκίδα σε μια αποθήκη για να την προστατεύσουμε από τις καιρικές συνθήκες. Όλα τα υπόλοιπα βρίσκονται μέσα στα καμαρίνια. Ήταν ένα καθαρό τερτίπι προεκλογικό για να με κάψουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.