«Δεν θα τα προδωσουμε εμεις οι εργαζομενοι τα ΚΕΠ»

Η Σοφία Τριανταφυλλίδου εργάζεται στο ορεινότερο ΚΕΠ της Ροδόπης από το Σεπτέμβριο του 2002. Ο «Κόσμος» διάνυσε μια απόσταση 50 khm, δρόμος με συνεχείς στροφές και «παγίδες» παγετού, για να τη συναντήσει σε υψόμετρο 1000 μέτρων στο ΚΕΠ της Οργάνης. Αφορμή το πρώτο λουκέτο που μπήκε στην πιο αγαπημένη υπηρεσία των Ελλήνων. Τι οδηγεί τους υπαλλήλους των ΚΕΠ να αντιδρούν έτσι; Πώς τους αντιμετωπίζουν οι ορεσίβιοι κάτοικοι της Οργάνης; Ελλοχεύουν κίνδυνοι να αποκτήσουν και τα ΚΕΠ «κακές συνήθειες» των δημοσίων υπηρεσιών…

Αρχίσατε κι εσείς τις απεργίες…Νομίζω ότι αποκτάτε «συνήθειες» άλλων υπαλλήλων…

Έπρεπε, είμαστε πενήντα εργαζόμενοι στα ΚΕΠ της Ροδόπης και μονιμοποιούνται οι σαράντα. Οι δέκα μένουν εκτός. Θέλουμε να πιέσουμε τους υπευθύνους κι όχι να ταλαιπωρήσουμε τους πολίτες.

Μα βάλατε λουκέτο σ’ έναν χώρο που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί πάντα τους ταλαιπωρημένους από τη γραφειοκρατία και τα κακώς κείμενα πολίτες…

Δεν γινόταν διαφορετικά. Απαιτούμε άμεση τροποποίηση της Κ.Υ.Α. και ο συνολικός αριθμός των συσταθεισών θέσεων να φτάνει στον αριθμό των 3026 θέσεων, συν 5% για την κατηγορία των προστατευομένων από το ν.2643 ειδικών κατηγοριών. Δεν είχαμε άλλα μέσα.

Ένα ΚΕΠ σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, το πιο απομακρυσμένο της Ροδόπης, έχει σίγουρα ξεχωριστό χρώμα…

Σίγουρα ναι! Είναι όλα πολύ διαφορετικά. Στην κορυφή της Ροδόπης με «πελάτες» – «κοινό» ορεσίβιους κατοίκους που θέλουν να εξυπηρετηθούν και να αποφύγουν την κάθοδο στην Κομοτηνή, που σημαίνει ότι πάση θυσία θα πρέπει να φύγουν από το ΚΕΠ έχοντας διεκπεραιώσει την υπόθεσή τους.

Γιατί επιλέξατε να εργαστείτε σε ΚΕΠ;

Εργαζόμουν πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Θεώρησα τότε ότι ήταν κάτι διαφορετικό και ήθελα να το δοκιμάσω.

Συνήθως ποιες υπηρεσίες παρέχετε;

Η πιο δημοφιλής μέχρι τώρα ήταν η έκδοση διαβατηρίων. Παράλληλα παρέχουμε όλα τα πιστοποιητικά, συμπληρώνουμε αιτήσεις. Κάνουμε ό,τι προσφέρει και το ΚΕΠ μια μεγάλης πόλης.

Πώς σας αντιμετωπίζουν;

Με αγάπη. Βλέπουν στα πρόσωπά μας τους ανθρώπους που τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια τους απάλλαξαν από την ταλαιπωρία. Για οποιαδήποτε συναλλαγή τους με το δημόσιο, έρχονται πρώτα στο ΚΕΠ, μας ρωτούν και μετά φεύγουν.

Άνδρες ή γυναίκες οι περισσότεροι που διαβαίνουν το κατώφλι του ΚΕΠ;

Άνδρες, μόνο άνδρες.

Αυτό κάτι δείχνει…

Ναι, τη θέση της γυναίκας στη δική τους κοινωνία. Η γυναίκα στις περισσότερες περιπτώσεις εκπροσωπείται, από τον πατέρα, τον αδερφό, τον σύζυγο και μετά το γιο.

Την ελληνική γλώσσα την γνωρίζουν; Μπορείτε άνετα να συνεννοηθείτε με τους κατοίκους της περιοχής;

Αρκετά καλά. Υπάρχουν μερικοί που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, τότε χρειαζόμαστε μεταφραστή για να συνεννοηθούμε. Με τους περισσότερους συνεννοούμαστε άνετα.

Κάθε μέρα κάνετε μια διαδρομή εκατό χιλιομέτρων πήγαινε – έλα, δεν κουραστήκατε;

Όχι, έχει δυσκολίες κυρίως το Χειμώνα, αλλά δεν κουράστηκα καθόλου. Ακόμη και με τον παγετό και τα χιόνια, οι άνθρωποι ανοίγουν πρώτα τον κεντρικό δρόμο για να πάμε. Ξέρουμε ότι μας περιμένουν και θέλουμε να πάμε, να μην τους απογοητεύσουμε.

Είναι αλήθεια αυτό που ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Οργάνης, ότι δηλαδή οι υπάλληλοι του ΚΕΠ της Κοινότητας είναι οι πλέον δημοφιλείς;

Είμαστε πια δικοί τους άνθρωποι. Μας χαιρετούν, ρωτούν αν είμαστε καλά. Αν λείψουμε καμία μέρα θέλουν να μάθουν τι έγινε. Αν είναι όλα καλά. Οι ορεσίβιοι κάτοικοι μας βλέπουν σαν τους δικούς τους ανθρώπους. Το ΚΕΠ της Οργάνης δεν είναι μια συνηθισμένη υπηρεσία, είναι το σπίτι τους.

Υποστηρίζουν πολλοί ότι η μονιμοποίηση θα σας οδηγήσει πολύ γρήγορα να αποκτήσετε τις «κακές συνήθειες» των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων, τι λέτε;

Δεν ισχύει. Να απολαμβάνουμε θέλουμε τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Εισπράττουμε 600 ευρώ μηνιαίως και κόβουμε απόδειξη ΤΕΒΕ, δεν είναι όροι αυτοί. Ύστερα τα ΚΕΠ στη δική μας δουλειά στηρίχτηκαν και πέτυχαν ως θεσμός. Δεν θα τα προδώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι τα ΚΕΠ. Θα συνεχίσουμε πάντα να προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στους συμπολίτες μας.

Τι κρατάτε από την Ορεινή Οργάνη;

Την φιλοξενία και την απλότητα των κατοίκων…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.