«Δεν θα επιτρεψουμε να περασει»

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Ν.Δ. και η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει το κοινό για την αντίθετη θέση του για τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το επίμαχο νομοσχέδιο που τέθηκε χθες υπό συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δημήτρης Χαρίτος,γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν»

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτος, αναφερόμενος στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, υποστήριξε ότι αυτές αφορούν τη ζωή πάνω από 1 εκατ. εργαζομένων.

Πριν δώσει το λόγο στους επόμενους ομιλητές, ο κ. Χαρίτος διατύπωσε σύντομα ορισμένες παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό της σημερινής κυβέρνησης που βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, με τις οποίες «θέλει να στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα, να το σώσει από την κατάρρευση στην οποία βρίσκεται. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα απ’ αυτό τον ισχυρισμό, γιατί ακόμα κι αν θυσιαστούν τα εργασιακά δικαιώματα γυναικών, ανηλίκων μητέρων, εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά, πολλών εργαζομένων 40-50 χρόνων που είναι για πολλές δεκαετίες ασφαλισμένοι, ακόμα κι αν γίνουν αυτές οι θυσίες, το συνολικό ποσό που θα εξασφαλιστεί ετησίως είναι μόνο 310 εκατ. ευρώ τη στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες για ένα χρόνο συνολικά του ασφαλιστικού συστήματος είναι 47-48 δις. ευρώ». Ο κ. Χαρίτος υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη κοροϊδία αν μαζί σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η εισφοροδιαφυγή που κάθε χρόνο προσεγγίζει τα 4-5 δις. ευρώ, όταν υπάρχει η μεγάλη μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού συστήματος με 1 εκατ. 100 χιλ. εργαζόμενους ανασφάλιστους, όταν μια στις έξι επιχειρήσεις δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ κι όταν τα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και δεκαετίες έχουν λεηλατηθεί, «με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα δομημένα ομόλογα της σημερινής κυβέρνησης που δυστυχώς το σκάνδαλο αυτό μπήκε στο αρχείο». Όπως τόνισε ο ίδιος, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν στόχο να ανοίξει ο δρόμος για την υπονόμευση του δημόσιου κοινωνικού αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, «να ανοίξει ο δρόμος για την υποβάθμισή του, για την κατάρρευσή του και βεβαίως να χαίρονται γι’ αυτό οι μεγάλες ασφαλιστικές ιδιωτικές εταιρείες».

Επίσης, αναφέρθηκε στα ασφαλιστικά δικαιώματα υπενθυμίζοντας τα 3 ΔΕΝ του κ. Πρωθυπουργού, τα οποία είπε και προεκλογικά, αλλά και δεσμεύθηκε πριν λίγους μήνες στις προγραμματικές δηλώσεις του. Ειδικότερα, ότι ΔΕΝ θα ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης, ΔΕΝ θα μειωθούν οι συντάξεις και ΔΕΝ θα ανέβουν οι εισφορές των εργαζομένων. «Όπως καταλαβαίνετε, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν υπάρχει πιο χονδροειδής απάτη απ’ αυτή την οποία ζουν σήμερα εκατομμύρια εργαζόμενοι, γιατί το νομοσχέδιο το οποίο ήδη συζητιέται στη Βουλή, ανεβάζει τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια γενικά και ταυτόχρονα μειώνει δραστικά τις συντάξεις, κυρίως, μέσα από τη δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων και τη δραματική μείωση των πρόωρων συντάξεων κυρίως στις γυναίκες».

Τέλος, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση πέρασε την κόκκινη γραμμή με τις ρυθμίσεις που έφερε στη Βουλή, με αποτέλεσμα να έχει απέναντί της πια εκατομμύρια ανθρώπους. «Σε αυτά τα μέτρα φαίνεται το αληθινό πρόσωπο, το νεοφιλελεύθερο σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης χωρίς φτιασιδώματα που κάλυπταν μέχρι τώρα τα ωραία φιλολαϊκά λόγια. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή δεν διδάχτηκε τίποτα απ’ το παρελθόν, όπου το ασφαλιστικό ήταν η αρχή του τέλους των κυβερνήσεων Σημίτη».

«Βατερλό» της σημερινής κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Καραμανλή χαρακτήρισε ο κ. Χαρίτος το ασφαλιστικό τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, αντίθετα, «μπορούν να αποτρέψουν τις ρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση», αρκεί με μια μεγάλη κινητοποίησή τους να εναντιωθούν και να ματαιώσουν αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης, να διεκδικήσουν δημόσια κοινωνική ασφάλιση, αξιοπρεπείς συντάξεις και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι αλλαγές που θα στηρίζουν συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα.

Απόστολος Κουτάβας, υπεύθυνος για τα εργασιακά ζητήματα στη Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το νομοσχέδιο-έκτρωμα»

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπεύθυνος για τα εργασιακά ζητήματα στη Ν.Ε. Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολος Κουτάβας, ο οποίος αναφέρθηκε στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα, με την κατάθεση του οποίου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να συγκρουστεί με την κοινωνία. «Οι μάσκες πέσανε, οι Αποκριές περάσανε. Το αντιλαϊκό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο της κυβέρνησης φάνηκε για ακόμη μια φορά. Με το νομοσχέδιο-έκτρωμα επέλεξε να κάνει δώρο στις 8 Μάρτη στις εργαζόμενες γυναίκες, στις εργαζόμενες μητέρες, στις νέες, στους νέους ένα νομοσχέδιο που αφαιρεί όλα σχεδόν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ιδιαίτερα, των γυναικών αλλά και παραπέρα όλων των εργαζομένων, ακόμη και συνταξιούχων», είπε ο κ. Κουτάβας ενώ συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επέλεξε μ’ αυτό το νομοσχέδιο όχι να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, αλλά να λύσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά πράγματα στη χώρα μας. «Η κυβέρνηση επέλεξε να απαξιώσει ακόμα παραπέρα το ήδη υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα που βασίζεται στους νόμους Σιούφα, αλλά και τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το νόμο Ρέππα, που θέλει να υποβαθμίσει παραπέρα και τις συντάξεις, και τις υπηρεσίες του κλάδου υγείας έτσι ώστε να στρέψει τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση, στα ιδιωτικά συστήματα υγείας».

Εξέφρασε χαρακτηριστικά την αντίθετη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτό το νομοσχέδιο της σημερινής κυβέρνησης τονίζοντας ότι «δεν θα το επιτρέψουμε». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι απ’ αυτό το νομοσχέδιο άμεσα πλήττονται 300.000 γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων είναι μητέρες ανηλίκων, «καλούνται να επιλέξουν άμεσα μεταξύ δραστικής μείωσης της σύνταξής τους και αύξησης των ορίων ηλικίας κατά 5 χρόνια». Αυξάνεται διαδοχικά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων από το 2010 και των άλλων κατηγοριών γυναικών από το 2009 και το 2013. Πάνω από ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα υποστούν μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους 30% μέσο όρο. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 2 έως 5 χρόνια για περίπου ένα εκατομμύριο παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Ακόμη κι ασφαλισμένους από το 1977 πιάνει αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα. Περιορίζεται δραστικά η δυνατότητα συνταξιοδότησης μεταξύ των ετών 2009 και 2017. «Απ’ το 2009 ξεκινάει ο καταλογισμός ποινής κατά 6% το χρόνο στην περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, ενώ από το 2013 αρχίζουν να προστίθενται τα περίφημα εξάμηνα παραμονής στην εργασία. Διαμορφώνεται ενιαίο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης απ’ το 2017 για τους άντρες στα 65 και για τις γυναίκες στα 60, οι οποίοι ωστόσο όταν θα συνταξιοδοτηθούν θα χάσουν από 20 έως 50% των τελικών συντάξιμων αποδοχών τους, καθώς από το 2013 και τα επόμενα 8 χρόνια ολοκληρώνεται η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα αντιστοιχούν πλέον αυστηρά στο 20% της κύριας σύνταξής τους. Μειώνονται οι πρόωρες συντάξεις από το 2009, 10 χρόνια περισσότερα για τις γυναίκες και 5 για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα».

Ειδικότερα, για τις γυναίκες προβλέπεται: Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 με την προσθήκη ενός χρόνου κάθε έτους με αρχή το 2013. «Με άλλα λόγια, απ’ το 2013 οι γυναίκες για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε 55 χρονών. Επομένως, η αύξηση αυτή θα φθάσει για αρκετές κατηγορίες ασφαλισμένων γυναικών μέχρι και 10 χρόνια. Το μέτρο αυτό αφορά τις ασφαλισμένες από τη 1/01/1983 στα ταμεία αυτοαπασχολουμένων, στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, τράπεζες και στα ταμεία Τύπου. Ακόμη οι γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ, που συνταξιοδοτούνται με 10.000 ένσημα σε ηλικία 57 ετών, θα έχουν σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 57ο έτος στο 60ο με την προσθήκη ενός εξαμήνου κάθε χρόνο απ’ το 2013. Για τις μητέρες με ανήλικο παιδί προβλέπεται: Αύξηση κατά 5 χρόνια των ορίων συνταξιοδότησης».

Ο κ. Κουτάβας
δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι προωθούμενες αλλαγές αφαιρούν ουσιαστικά το δικαίωμα 250.000 γυναικών να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 50 ετών με μειωμένη σύνταξη. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ σε τρεις δόσεις: απ’ το 2009, το 2010 και το 2013. «Εδώ δείχνει πραγματικά το πιο ανάλγητο πρόσωπο της κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα χρειαζόταν 50 ένσημα για να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τον ασφαλισμένο και για την οικογένειά του. Σήμερα η κυβέρνηση το πάει στα 100 ένσημα. Πού θα τα μαζέψουν οι κατηγορίες εργαζομένων που είναι με 4ωρα σε ζώνες μεγάλης φτώχεια και ανεργίας;».

Επίσης, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων και στο Ταμείο Αλληλεγγύης που εξήγγειλε η κυβέρνηση. «Δυστυχώς, από την πλευρά της αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, η οποία συμφώνησε και μάλωναν μέσα στη Βουλή για τίνος είναι αυτή η πρόταση. Μ’ αυτή την πρόταση προσπαθούν να μιζάρουν όλους τους εργαζόμενους, γιατί απ’ το ξεπούλημα των δημοσίων οργανισμών το 10% θα πηγαίνει σ’ αυτό το ταμείο. Ακόμη το 10% των κοινωνικών πόρων με την ενοποίηση των ταμείων θα πηγαίνει σ’ αυτό το ταμείο, όπως και το 4% του Φ.Π.Α.».

Πατρίκιος Πατρικουνάκος, υπεύθυνος της Νεολαίας Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Μιλάμε για μια κυβέρνηση, η οποία χάνει την κοινωνική της νομιμοποίηση

μέρα με τη μέρα»

Τελευταίος μίλησε ο υπεύθυνος της Νεολαίας Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Πατρίκιος Πατρικουνάκος, ο οποίος σχολιάζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο, έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου» απέναντι στη νεολαία και απέναντι στην κοινωνία, γενικότερα. «Υποθηκεύουν το μέλλον των νέων εργαζομένων με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και με μια ενοποίηση ταμείων, η οποία θα φέρει εξίσου προς τα κάτω όσον αφορά και τις εισφορές και τα αποθεματικά. Μιλάμε για μια κυβέρνηση, η οποία χάνει την κοινωνική της νομιμοποίηση μέρα με τη μέρα. Μιλάμε για έναν ξεσηκωμό, ο οποίος έχει ξεκινήσει από πλευράς των εργαζομένων στη ΔΕΗ, από πλευράς των εργαζομένων στα λιμάνια και από τους εργαζόμενους στις τράπεζες αλλά και στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων».

Γι’ αυτό η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενη προς τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους καλεί στο συνολικό και συλλογικό αγώνα απέναντι σ’ αυτά τα μέτρα τα οποία υποθηκεύουν το στοιχειώδες δικαίωμά τους στην εργασία.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.