Δεν παλεψαν αυτη τη φορα για τις βιζες…

Το ιστορικό πανηγύρι του Αλάν Τεπέ γιορτάστηκε κατά τα καθιερωμένα και φέτος στο ομώνυμο ύψωμα στα όρια της κοινότητας Οργάνης και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών, κυρίως από τη μειονότητα, οι οποίοι κατέκλυσαν από την Παρασκευή όλους τους χώρους γύρω από την παλαίστρα όπου διεξάγονται οι αγώνες που αποτελούν την κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων,αψηφώντας ταυτόχρονα τον δύσβατο δρόμο που για αρκετά χιλιόμετρα από τον οικισμό της Σκιάδας μέχρι και τα υψώματα του Αλάν Τεπέ δεν είναι ασφαλτοστρωμένος.

«Αγάς» του πανηγυριού για φέτος ορίστηκε ο κ. Παπουτσή Χουσείν, ενώ το γενικό πρόσταγμα των εκδηλώσεων είχε ο πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης κ. Μεχμέτ Εμίνογλου ο οποίος απένειμε μάλιστα τιμητικές πλακέτες στον αποχωρούντα Τούρκο Πρόξενο κ. Χουσεΐν Αβνί Μπότσαλι, στον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αχμέτ Ιλχάν καθώς και σε εκπροσώπους και προέδρους διαφόρων συλλόγων της μειονότητας.

Το παρόν στις εκδηλώσεις έδωσε και ο νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης ο οποίος στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι στον προγραμματισμό της νομαρχίας έχει ενταχθεί η ασφαλτόστρωση του δρόμου μέχρι τον οικισμό της Σμιγάδας, ενώ τόνισε και το άνοιγμα του ιδιαίτερα δυσπρόσιτου δρόμου που οδηγούσε στον ορεινό οικισμό της Κύμης.

Ο κ. Γιαννακίδης έκανε για μια ακόμη φορά μνεία στην «πλούτο» της περιοχής «που απορρέει από την πολυπολιτισμικότητά της» και σημείωσε με έμφαση ότι η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοιχτή για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους φρονήματα, την καταγωγή τους ή τις θρησκευτικές τους προτιμήσεις.

Από την πλευρά του μιλώντας στον ΠτΘ, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αχμέτ Ιλχάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επειδή είναι σήμερα η τελευταία μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμό, με διαφορετική καταγωγή, με διαφορετική θρησκεία βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο και θέλουν να δώσουν το μήνυμα της ειρήνης και της συμφιλίωσης. Αλλά εκτός από αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της χώρας Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Εξωτερικών, τον γενικό γραμματέα και όλους τους εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι βοήθησαν προκειμένου να παρακάμψουμε αυτό το εμπόδιο που είχε δημιουργηθεί με τις θεωρήσεις εισόδων προς τους παλαιστές (Visa), καθώς και με την πολιτιστική ομάδα που θα ερχόταν εδώ πέρα. Εμείς σαν Ελλάδα δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είμαστε μια χώρα που φιλοξενούμε αυτούς τους αθλητές μέσα στην διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, δεν υπήρχε άρα λόγος να μη δοθεί visa. Οι εντυπώσεις που προκλήθηκαν στο πανηγύρι του «Χίλια» γι’ αυτό το θέμα δεν ήταν σωστές. Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια τεχνητή ένταση ότι η κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες αλλά αυτό έχει διαψευστεί. Και σήμερα είμαστε όλοι μαζί και γιορτάζουμε αυτό το αθλητικό γεγονός, την πάλη, που είναι ένα τοπικό και μόνο έθιμο».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Οργάνης κ. Μεχμέτ Εμίνογλου τόνισε: « Αισθάνομαι χαρά και είμαστε όλοι πολύ ευτυχισμένοι διότι οι προσδοκίες μας γι΄ αυτό το πανηγύρι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Υπάρχει πλήθος κόσμου που με τη συμμετοχή του δίνει αίγλη σ΄ αυτό τον πανηγύρι που αντλεί την ιστορία του από τα βάθη των αιώνων με τη συμμετοχή παλαιστών και από γειτονικές χώρες. Η εκδήλωση έχει αναβαθμιστεί τελευταία με την έλευση αθλητών και καλλιτεχνών από τις γειτονικές χώρες. Ο κόσμος αυτό το πανηγύρι το περιμένει όλη τη χρονιά και ετοιμάζεται γι΄ αυτό μήνες πιο μπροστά. Άλλωστε είναι η μοναδική εκδήλωση όλης της χρονιάς, είναι το αντάμωμα των ανθρώπων από τον ορεινό όγκο. Ο κόσμος θέλει να περάσει ένα ευχάριστο τριήμερο για να ξεφύγει από τα καθημερινά του προβλήματα».

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το αν αντιμετώπισαν προβλήματα σχετικά με την έλευση των παλαιστών και των συγκροτημάτων από την Τουρκία ο πρόεδρος της Οργάνης ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε «με την παρέμβαση βουλευτών και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη». «Νομίζω ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει άλλο τέτοιο πρόβλημα. Δεν ήταν άλλωστε και λογικό να συμβαίνουν αυτά τα προβλήματα. Φέτος όσοι είχαν προσκληθεί μπόρεσαν και ήρθαν».

Στο αγώνισμα της πάλης πήραν μέρος παλαιστές από την Τουρκία, την Βουλγαρία και από την Θεσσαλονίκη και τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν δύο Tούρκοι παλαιστές από την περιοχή της Αδριανούπολης (Edirne).

Παρουσιάστηκαν επίσης παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα καθώς και γνωστοί Τούρκοι τραγουδιστές στο κοινό της μειονότητας που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων.

Να σημειωθεί τέλος ότι γύρω από τον χώρο των εκδηλώσεων αλλά και από τα αντίσκηνα των κατασκηνωτών στήθηκε μια τεράστια αγορά κάθε είδους προϊόντων από υπαίθριους λιανοπωλητές και στην πρώτη θέση της προτίμησης των επισκεπτών βρέθηκε το παραδοσιακό μέλι του βουνού αλλά και τα κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής από τον ορεινό όγκο της Οργάνης.

Μεταξύ των δεκάδων επισκεπτών που πέρασαν το εορταστικό τριήμερο από το πανηγύρι διακρίναμε την Κυριακή το απόγευμα, τον βοηθό νομάρχη κ. Χατζηοσμάν, το Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Κομοτηνής Ταξίαρχο κ. Βενέτη, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Ροδόπης, τους νομαρχιακούς συμβούλους κ.κ. Αθανασιάδη και Δεβετζίογλου.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.