«Δεν μας αφηνει κερδος ο εμπορος»

Ο Δημήτριος Μπεχλιβανής είναι από το Κουφόβουνο Διδυμοτείχου, καλλιεργεί σκόρδα για να ζήσει. Στο χωριό του έχουν απομείνει όλο κι όλο πέντε καλλιεργητές σκόρδων. Παλιότερα, όπως θυμάται κι εκείνος, κάθε σπίτι είχε και τη δική του παραγωγή σκόρδων. «Δεν έχουμε κοντά μας μεγάλα αστικά κέντρα για να τα προωθήσουμε. Αυτό είναι το πρόβλημά μας, παράγουμε, αλλά δεν έχουμε πού να διαθέσουμε την παραγωγή μας», δηλώνει και σημειώνει για τη στάση των εμπόρων: «Ό,τι θέλουν δίνουν. Πουλάμε, για παράδειγμα 25 λεπτά τα μεγάλα κεφάλια και εκείνοι θέλουν να τα πάρουν 12 λεπτά, ούτε καν μισή τιμή. Έτσι πήραμε τους δρόμους και τα πουλάμε μόνοι μας».

Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

Γεννήθηκα μέσα στα σκόρδα. Καλλιεργώ σκόρδα μια ζωή. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Είστε πολλοί οι παραγωγοί που ασχολείστε με την καλλιέργεια των σκόρδων;

Πέντε έξι παραγωγοί έχουμε μείνει τώρα στο χωριό. Παλιότερα καλλιεργούσαν όλοι σκόρδα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

Οι έμποροι, τώρα με τους εμπόρους δεν έχουμε καμία συνεργασία, τα πουλάμε μόνοί μας. Οι έμποροι θέλουν να μας τα πάρουν τζάμπα. Δεν μας αφήνει ο έμπορος κέρδος.

Και πόσο δίνουν;

Ό,τι θέλουν δίνουν. Πουλάμε, για παράδειγμα, 25 λεπτά τα μεγάλα κεφάλια και εκείνοι θέλουν να τα πάρουν 12 λεπτά, ούτε καν μισή τιμή. Έτσι πήραμε τους δρόμους και τα πουλάμε μόνοι μας 22 και 25λεπτά το κιλό. Τι να κάνουμε; Άλλη λύση δεν έχουμε, μένει να τα χαρίσουμε στους εμπόρους.

Είναι δύσκολη καλλιέργεια;

Είναι πολύ δύσκολη καλλιέργεια. Είναι μια δουλειά που γίνεται μόνο με τα χέρια. Αυτοί που τα καλλιεργούσαν γέρασαν. Η νεολαία μας έφυγε από την παραγωγή, εγκατέλειψε το χωριό και τη γεωργία. Παλιότερα κάθε σπίτι είχε και τα σκόρδα του.

Πόσοι μένουν στο χωριό σας;

Είμαστε 400 ψηφοφόροι. Μικροί μεγάλοι 700 άτομα, το Κουφόβουνο αντέχει ακόμη.

Τι δυσκολεύει τη ζωή των παραγωγών στο Βόρειο Έβρο;

Δεν έχουμε κοντά μας μεγάλα αστικά κέντρα για να τα προωθήσουμε. Αυτό είναι το πρόβλημά μας, παράγουμε, αλλά δεν έχουμε πού να διαθέσουμε την παραγωγή μας.

Εισάγουν και από άλλες χώρες;

Από παντού! Φέρνουν από παντού. Από όλο τον κόσμο εισάγουν σκόρδα. Οπότε τι τύχη να έχουν τα δικά μας, όταν τα άλλα προωθούνται φθηνότερα;

Εσείς πώς και δεν μεταναστεύσατε, όπως πολλοί στον Έβρο την δεκαετία του ‘60;

Πήγα κι εγώ στη Γερμανία για επτά χρόνια, πήρα ένα σκαπτικό μηχάνημα με τα χρήματα που έβγαλα, αλλά δεν πήγε καλά η δουλειά. Με τα χρήματα που έπιασα από την επτάχρονη δουλειά μου στη Γερμανία, κάτι έκανα, αλλά στην καλλιέργεια της γης επέστρεψα πάλι.

Μετανιώσατε που επιστρέψατε στην Ελλάδα τόσο γρήγορα;

Που εγκατέλειψα την Γερμανία τότε, το μετάνιωσα. Ήταν καλύτερα τα πράγματα στη Γερμανία τότε, τώρα δεν είναι καλά. Με είχε πιάσει μια νοσταλγία να γυρίσω, την αγαπούσα την Ελλάδα.

Τώρα υπάρχει κίνδυνος να μεταναστεύσουν και οι νέοι του Έβρου;

Η νεολαία δεν μπορεί να πάει πολύ –πολύ μακριά γιατί τώρα παντού τα ίδια είναι. Βλέπω ότι, όπου και να πάει η νεολαία, τα ίδια προβλήματα την περιμένουν, οπότε η μετανάστευση δεν είναι λύση.

Για την προεκλογική περίοδο που διανύουμε τι λέτε;

Με την πολιτική μην με μπερδεύεις, δεν γνωρίζω τίποτα, δεν ανακατεύομαι.

Γιατί έτσι; Οι Έλληνες πάντα αρέσκονται να μιλούν για την πολιτική…

Ο κόσμος και καλά να περνάει, αν πας και τον ρωτήσεις, θα ακούσεις παράπονα. Και καλά να πηγαίνει, «δεν είμαστε καλά» λέει. Όλο «δεν είμαστε καλά» λένε. Άντε βγάλε συμπέρασμα, οπότε μην με ρωτάς.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.