«Δεν εχουμε μαγικες συνταγες. Η Αμερικανικη Γεωργικη Σχολη εχει μεγαλη εμπειρια»

Συζήτηση με τον Αμερικανό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη κ. Χοτ Γι με αφορμή την επίσκεψή του στην Κομοτηνή και τη συζήτηση που ξεκίνησε με τη Νομαρχία και αφορά στη συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με την περιοχή, φιλοξενεί σήμερα η εφημερίδα. Ο κ. Γι μεταφέρει το πλαίσιο της σχολής και τις δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να προκύψουν υποσημειώνοντας όμως ότι δεν καταθέτουν μαγικές λύσεις αλλά σιγά – σιγά και με απλό τρόπο με βάση τις εμπειρίες άλλων περιοχών με τα ίδια δεδομένα, μπορούν να γίνουν βήματα για τη γεωργία της περιοχής μας.

ΠτΘ: Συζητώντας μαζί σας τελευταίως μεταξύ των ενδιαφερόντων σας, αναφερθήκατε στην συνεργασία της Ροδόπης με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μία σχολή με μεγάλη παράδοση και προσφορά. Είναι ένα ζήτημα που συζητάτε με το νομάρχη Ροδόπης. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η υπόθεση;

Χ.Γ.:
Είμαστε στην αρχή της συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε από μια ιδέα που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με το Νομάρχη κατά την επίσκεψή μου το Σεπτέμβριο, με αφορμή το Φεστιβάλ Νεολαίας που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής. Τότε μιλήσαμε για τις δυνατότητες που υπάρχουν για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της Θράκης και της Αμερικής. Ο νομάρχης μου μίλησε για τα προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν στους αγρότες. Τότε σκέφτηκα την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η οποία, όπως είπατε, έχει μεγάλη ιστορία και εμπειρία εκατό χρόνων στο να βοηθά αγρότες. Υπάρχουν project για να βοηθήσουν τους αγρότες να στραφούν προς εναλλακτικές καλλιέργειες θέμα, που όπως έμαθα, αποτελεί πρόκληση για τους αγρότες της Θράκης. Στη σχολή γίνονται έρευνες και μελέτες για να την εύρεση των καλύτερων αγροτικών καλλιεργειών. Σήμερα συναντηθήκαμε με το νομάρχη και τους συνεργάτες του και είχαμε μία συζήτηση που αφορούσε στις ιδέες της Σχολής για τη Θράκη. Για μας σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση για συνεργασία και πιστεύουμε ότι υπάρχει. Επίσης μας ενδιαφέρει να υπάρχει ενδιαφέρον για πρακτική συνεργασία που δεν θα περιορίζεται σε λόγια αλλά σε κάτι συγκεκριμένο που πραγματικά θα βοηθήσει τους αγρότες. Σήμερα οι συνάδελφοί μου από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή μίλησαν για εναλλακτικές καλλιέργειες, για τις νέες σύγχρονες ιδέες που αφορούν στην κτηνοτροφία, αλλά και για άλλες επιχειρήσεις που μπορούν να κάνουν οι αγρότες για να έχουν περισσότερη επιτυχία στη δουλειά τους. Δεν έχουμε μαγικές συνταγές, αλλά η Σχολή έχει μεγάλη εμπειρία και πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία στη Θράκη για να συνεισφέρουμε στην βελτίωση αγροτικής οικονομίας.

ΠτΘ: Πόσους επιστήμονες έχει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή;

Χ.Γ.:
Περίπου πενήντα. Η Σχολή περιλαμβάνει Λύκειο με 250 μαθητές, κολέγιο, ενώ σε συνεργασία με πανεπιστήμιο της Αγγλίας υλοποιεί πρόγραμμα για φοιτητές που θέλουν να έχουν πανεπιστημιακό δίπλωμα από ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Η Σχολή απευθύνεται κυρίως σε νέους που θέλουν να μάθουν για την αγρονομία, τις τελευταίες εξελίξεις και μεθόδους που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Γενικότερα τα παιδιά που έρχονται στην Σχολή δεν έχουν ως στόχο να γίνουν αγρότες. Μπορούν να γίνουν και επιστήμονες που ασχολούνται με τα αγροτικά, όπως γεωπόνοι.

ΠτΘ: Φοιτούν Έλληνες μόνο στη Σχολή;

Χ.Γ.:
Είναι Έλληνες αυτοί που φοιτούν στη Σχολή. Υπάρχουν καθηγητές γενικότερα από την Αμερική που διδάσκουν ίσως για έξι μήνες ή ένα χρόνο αλλά γενικά οι καθηγητές είναι Έλληνες και μάλιστα πολλοί ήταν μαθητές της Σχολής. Για παράδειγμα γνωρίζω έναν καθηγητή που όταν ήταν μικρός ήταν μαθητής της Σχολής και μετά έφυγε στην Αμερική, όπου δούλεψε και μετά από δέκα χρόνια γύρισε στην Ελλάδα και σήμερα δουλεύει σ’αυτή.

ΠτΘ: Ξέρουμε ότι και στην ΕΕ οι αγρότες σπουδάζουν το ίδιο γίνεται και στην Αμερική;

Χ.Γ.:
Έχουμε και πανεπιστήμια και σχολές όπου οι μαθητές μαθαίνουν για την αγρονομία και τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες. Αυτό που ίσως είναι διαφορετικό και αφορά στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ότι είναι ένας οργανισμός ταυτόχρονα και φιλανθρωπικός και εκπαιδευτικός. Οι μαθητές δεν πληρώνουν τίποτα, όλα είναι με υποτροφίες από την Αμερική. Τα παιδιά που φοιτούν στη Σχολή προέρχονται τις περισσότερες φορές από οικογένειες που δεν έχουν πολλά χρήματα. Είναι ειδικότερα από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια.

ΠτΘ: Έχει και ερευνητικό ινστιτούτο η Σχολή για την ελληνική γεωργία;

Χ.Γ.;
Έχει.

ΠτΘ: Επομένως και για τη Ροδόπη οι επιστήμονες που φέρατε σήμερα θα μελετήσουν και θα καταθέσουν την άποψή τους…

Χ.Γ.:
Ήδη νομίζω ότι έχει γίνει ανάλυση για την Θράκη και υπάρχουν προτάσεις. Δεν είναι μοναδικές λύσεις, είναι απλές αλλά βασίζονται στις εμπειρίες από όλο τον κόσμο. Στην Σχολή έχουμε συνεργασία με πολλές χώρες και ειδικά με την Αμερική, με σχολές που έχουν αντικείμενο την γεωργία, αλλά και με πανεπιστήμια που κάνουν έρευνες στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Ασία και έχουν μεγάλη εμπειρία. Το μοναδικό της αμερικανικής σχολής είναι η μεγάλη ιστορία συνεργασίας με την Ελλάδα ακόμη από το Σχέδιο Μάρσαλ για την εφαρμογή του οποίου η σχολή έπαιξε μεγάλο ρόλο και συνεχίζει ακόμη και σήμερα με την ίδια θέληση. Το πνεύμα συνεργασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια ελπίζω να έχει την ίδια ευκαιρία και στη Θράκη.

ΠτΘ: Για την αμερικανική γεωργία έχουμε δύο εικόνες. Από τη μια ο αγρότης ο εκπαιδευμένος που χρησιμοποιεί κομπιούτερ, συσκευάζει τα προϊόντα του και από την άλλη έχουμε την εικόνα του αμερικανού της άγριας δύσης, του κτηνοτρόφου που είναι αγράμματος. Τι συμβαίνει τελικά;

Χ.Γ.:
Στην Αμερική, παρόλο που δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω για την γεωργία της χώρας, γνωρίζω ότι η αγορά και η βιομηχανία της αλλάζουν. Σήμερα δεν υπάρχουν μικροί παραγωγοί, συχνότερα οι αγρότες δημιουργούν μεγάλες εταιρείες με τεράστια γη και παραγωγή, με μοντέρνα τεχνολογία και τεχνογνωσία Δεν είναι κάτι που μπορεί να το καταφέρει εύκολα η Ελλάδα, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις μεγάλες χώρες. Για την Ελλάδα αυτό που έφτιαξε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι να καταθέσει προτάσεις που ενδείκνυνται για τη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θράκη έκαναν έρευνα, μίλησαν με τις τοπικές αρχές για να φτιάξουν τέσσερις, πέντε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν. Σας ευχαριστώ για την ερώτηση αυτή. Το project, η πρωτοβουλία μας δεν είναι για να μεταφέρουμε από την Αμερική πρακτικές και λύσεις. Αντίθετα αυτό που κάνει η Σχολή είναι να μελετήσει και στην Αμερική, αλλά κυρίως στην Ευρώπη και Ασία όπου υπάρχουν ίσως παρόμοιες καταστάσεις, για να αρχίσουμε να υλοποιούμε όχι μεγάλες λύσεις και προτάσεις αλλά μικρές προτάσεις και να προχωρούμε βήμα – βήμα για να αρχίσουμε αργά και σταθερά να προχωράμε. Δεν δίνουμε εμείς από τη σχολή την ελπίδα ότι όλα θα λυθούν σε μια μέρα. Βήμα- βήμα με την τεχνολογία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και ίσως των άλλων γεωργικών σχολών της Ευρώπης μπορούμε να βρούμε κατάλληλες λύσεις.

ΠτΘ: κ. Γι, σας ευχαριστούμε πολύ.

Χ.Γ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Τ.Β.-Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.