Χωρις αρνι το Πασχαλινο τραπεζι;

Απεργία – αποχή ξεκινούν από τη Δευτέρα οι γεωτεχνικοί δημόσιοι Υπάλληλοι ζητώντας ίση μεταχείριση και αναγνώριση του ρόλου τους

Η κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα σφαγεία, όσο και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων

Ενημέρωση για την απεργία – αποχή των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) από τη Δευτέρα 15 Απριλίου, και αφορά αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα επισήμων ελέγχων, μεταξύ των οποίων εισαγωγές – εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, κρεοσκοπικό έλεγχο στα σφαγεία, προγράμματα εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και άλλα, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Πέμπτη 11 Απριλίου.

Η αποχή, που αφορά τους γεωπόνους, κτηνιάτρους, δασολόγους και ιχθυολόγους που εργάζονται στο Δημόσιο, θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουνίου, θέτοντας σημαντική τροχοπέδη στη λειτουργία του αγροτοδιατροφικού τομέα ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα, μιας και δεν θα γίνονται έλεγχοι σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ιδιαίτερα όσο αφορά εισαγωγές και εξαγωγές, δεν θα εξετάζονται τα θέματα των δασικών χαρτών, παραλαβές έργων, επιτροπές για τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, κτηνίατροι θα απέχουν από τα σφαγεία και άλλα, κάτι που θέτει υπό αίρεση ακόμα και την παρουσία του παραδοσιακού αρνιού στο Πασχαλιάτικο τραπέζι.

Η συμμετοχή αναμένεται να είναι καθολική, με τους γεωτεχνικούς να ζητούν μεταξύ άλλων άμεση στελέχωση των υπηρεσιών και την κάλυψη των λειτουργικών κενών, την υλοποίηση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους Γεωτεχνικούς που απασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες, αύξηση των εκτός έδρας κινήσεων για την υλοποίηση των ελέγχων των προγραμμάτων του αγροτικού τομέα, ουσιαστική αξιοποίηση και αναβάθμιση του ρόλου των γεωτεχνικών κ.α.

Σημαντικές αδικίες για τους γεωτεχνικούς του Δημοσίου

Την ενημέρωση στους συμμετέχοντες στην απεργία στην Κομοτηνή πραγματοποίησε ο κ. Δημήτριος Βαφειάδης, Γεωπόνος, προϊστάμενος Σταθμού Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος των τμημάτων ΠΕΓΔΥ Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής και μέλος του ΔΣ της ΠΕΓΔΥ ( που αποτελεί πρωτοβάθμιο σωματείο της ΠΟΓΕΔΥ).

Τα αιτήματα της αποχής αυτής, τόνισε, αφορούν τόσο τις ίδιες τις υπηρεσίες και την ύπαιθρο, αλλά περιλαμβάνουν και διεκδικήσεις που αφορούν που δικαιούνται στις απολαβές τους, που αδίκως μέχρι τώρα δεν καταβάλλονται. Για παράδειγμα, ένα από τα αιτήματά τους αφορά την αύξηση των ημερών ελέγχων, που αυτή την στιγμή περιορίζονται στις 60, που δεν φτάνουν για να διεκπεραιώσουν σωστά τα καθήκοντά τους.

Όσο για τις μισθολογικές τους διεκδικήσεις, κυρίως εστιάζουν σε θέματα που άλλοι συνάδερφοί τους λαμβάνουν ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά. Ένα παράδειγμα είναι το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, μιας και δουλεύουν σε εργαστήρια, επισκέπτονται μια σειρά από επιβαρυμένα περιβάλλοντα, όμως δεν λαμβάνουν το επίδομα που παίρνουν συνάδερφοί τους, άλλων ειδικοτήτων, που δουλεύουν δίπλα τους.

Την ίδια ώρα ζητούν επίδομα ελέγχων, που έχουν το δικό τους επίπεδο επικινδυνότητας, που δόθηκε σε εργαζόμενους που υπάγονται σε άλλα υπουργεία, όχι όμως σε αυτούς του ΥΠΑΑΤ, που έχουν ελεγκτές γεωπόνους, κτηνιάτρους, δασολόγους.

Πέρα αυτών υπάρχουν και άλλα σημεία τριβής, όπως η απόδοση τελών που πληρώνουν οι ιδιώτες για ελέγχους εκτός ωραρίου, καθώς και το θέμα των εκτός έδρας μετακινήσεων. «Θεωρούμε σαν Γεωτεχνικοί πως πολλοί άλλοι Δημόσιοι υπάλληλοι, με τα ίδια έτη σπουδών, πτυχία, και θέσεις εργασίας λαμβάνουν κάποια επιδόματα, και καλά κάνουν, απλώς θεωρούμε ότι τα δικαιούμαστε και εμείς» ανέφερε, μιας και δεν έχει επανέλθει καμία από τις παροχές που κόπηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Ελπίδα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση

Η αποχή γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο, μιας και πέφτει εντός της περιόδου του Πάσχα, όμως γίνεται γιατί από την πλευρά της κυβέρνησης, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση.

Άλλωστε, όπως τόνισε και ο κ. Βαφειάδης, η συγκεκριμένη κίνηση θα επηρέαζε την παραγωγή, και τις εισαγωγές-εξαγωγές, όποτε και αν λάμβανε χώρα, μιας και οι γεωτεχνικοί διασφαλίζουν την παραγωγή ασφαλών τροφίμων, κάτι που τρέχει όλες τις εποχές.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην αγορά, είμαστε πάντα δίπλα στους συνεταιρισμούς και τις επιχειρήσεις, κάναμε πάρα πολύ καιρό υπομονή», σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρχει διαπραγμάτευση και να μην ξεκινήσει, ή έστω να λήξει σύντομα αυτή η αποχή, που όμως δεν μπορεί να λήξει χωρίς κάποια ανταπόδοση.

Το κρίσιμο υπουργείο για αυτές τις παροχές, τόνισε, είναι πλέον το Υπουργείο Οικονομικών, που θα πρέπει να εγκρίνει την όποια ενσωμάτωση επιδόματος, και ελπίζουν πως θα βρεθεί η χρυσή τομή για να μπορέσουν να προχωρήσουν.

«Να αφήνεις μια κατάσταση να διαιωνίζεται όπου οι άνθρωποι στις καίριες θέσεις δεν είναι ικανοποιημένοι, δεν είναι παραγωγικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από ποια καθήκοντα θα απέχουν οι γεωτεχνικοί

Σύμφωνα με το Εξώδικο που απέστειλαν τόσο στα συναρμόδια Υπουργεία όσο και στις Περιφέρειες οι Γεωτεχνικοί θα απέχουν από τα παρακάτω καθήκοντα:

Εισαγωγές-Εξαγωγές Φυτικών-Ζωικών προϊόντων – ζώντων ζώων, Ζωικών Υποπροϊόντων παράγωγων Προϊόντων και εισροών

Προγράμματα Επισκοπήσεων Φυτοϋγείας, Εθνικό Πρόγραμμα Ζωοτροφών-Δακοκτονία

Επίσημο έλεγχο σε σφαγεία οπληφόρων και πτηνών

Καθήκοντα ελέγχου Επίσημου Κτηνιάτρου

Προγράμματα Εξυγίανσης Ζωικού Κεφαλαίου

Κλιμάκια Ελέγχου Αλιευτικών Προϊόντων

Μεικτά Κλιμάκια με ελέγχους με συναρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης

Δειγματοληψίες, εξέταση, ανάλυση δειγμάτων και έκδοση αποτελεσμάτων κατά την εφαρμογή των επίσημων προγραμμάτων

Ελέγχους εκτός ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών και κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες, Σάββατο, Κυριακή και αργίες

Διενέργεια εξετάσεων για τη χορήγηση πτυχίων χειριστών και αδειών οδήγησης γεωργικών μηχανημάτων

Συμμετοχή στις Αξιολογήσεις-Ενστάσεις σε Επιτροπές Παρακολούθησης στα Μέτρα, Υπομέτρα και δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και της μεταβατικής περιόδου 2021-2022, καθώς και των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023-2027 και τις Επιτροπές παρακολούθησης και παραλαβής των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας (από την υπερωριακή απασχόληση για την εφαρμογή του Προγράμματος Δασοπροστασίας)

Τις Εξετάσεις Αντιρρήσεων Δασικών Χαρτών

Την υποστηρικτική Ομάδα Διαχείρισης Δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023

Επιβλέψεις και παραλαβές έργων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.