«Δεν εχω υπαρξιακο προβλημα με την εξουσια»

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη δημοσιεύεται σήμερα στον ΠτΘ. Σε αυτό το κομμάτι της συνέντευξης ο κ. Γιαννακίδης αναπτύσσει τις θέσεις του για την τουριστική ανάπτυξη του νομού, για τον πολιτισμό, για τα μεγάλα έργα, για τη διαφάνεια, για τις υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και για τα προσωπικά πολιτικά του σχέδια για το μέλλον.

ΠτΘ: Εκτιμάτε ότι υπάρχει εφικτή λύση στο πρόβλημα της υφαλμήρωσης του υδροφόρου ορίζοντα;

Α.Γ.: Από τους πρώτους μήνες της αυτοδιοικητικής μου παρουσίας, δηλαδή περίπου πριν από 9 χρόνια, η αγωνία μου και η ενασχόληση μου ήταν με το γεγονός αυτό που είναι πραγματικά τραγικό. Τότε είχα έρθει σε επικοινωνία με τον καθηγητή της πολυτεχνικής σχολής κ. Γιάννη Διαμαντή, ο οποίος έχει αποκτήσει μια εξειδίκευση για τα νερά της Ροδόπης. Αρχίσαμε λοιπόν να μιλάμε για τις πρώτες λιμνο-δεξαμενές, για τα πρώτα φράγματα, με στόχο να εμπλουτίσουμε τον υπόγειο υδροφορέα.
Επίσης μέσα από κανονιστική πράξη του Νομάρχη που βγαίνει ετησίως προσδιορίσαμε και τα αναγκαία μέτρα για τις γεωτρήσεις στοχεύοντας όσο το δυνατόν να τις περιορίσουμε. Έχουμε εκπονήσει μια μελέτη υδρογεωλογίας, το πρόβλημα όμως υπάρχει, και το πρόβλημα στην νοτιοανατολική περιοχή του νομού μας που είναι γύρω στα 150.000 στρέμματα θα επιλυθεί με την κατασκευή του φράγματος του Ιάσμου όταν θέλουμε να μιλάμε για οριστική λύση του. Ό, τι κάναμε μέχρι τώρα είναι να ελαχιστοποιούμε, να περιορίσουμε το πρόβλημα, το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό, και εάν δεν κάνουμε κάποιες μεγάλες παρεμβάσεις νομίζω θα οξύνεται κάθε χρόνο και θα το βρούμε μπροστά μας.

ΠτΘ: Υπάρχουν ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι οι διάφορες συνθήκες για την προστασία του περιβάλλοντος δρουν ανασχετικά στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στην Ροδόπη. Ποια είναι η άποψή σας;

Α.Γ.: Ανάλογα πως προσεγγίζεις το θέμα, βλέπετε υπάρχουν περιοχές ολόκληρες οι οποίες ζουν μέσα από τον οικολογικό τουρισμό. Πρώτο θέμα λοιπόν θέμα θα πρέπει να είναι η ανάδειξη του οικολογικού τουρισμού. Υπάρχει μια περιοχή η οποία είναι προστατευόμενη και δεν την ξέρει η τοπική κοινωνία γιατί δεν έγινε η ανάλογη προβολή όπως γίνεται με την Δαδιά. Εμείς πριν από 2 χρόνια προβήκαμε στην εκπόνηση μιας μελέτης όπου θα αναδεικνύουμε αυτά τα οικοσυστήματα.

ΠτΘ: Εννοείτε τις λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα;

Α.Γ.: Όλο το σύμπλεγμα των λιμνοθαλασσών, και μάλιστα έχουμε κάνει μια πρόταση να διασυνδέσουμε περιφερειακά με ό,τι έχει να παρουσιάσει η κάθε περιοχή και μέσα από τον χωροταξικό σχεδιασμό αποφασίσαμε όλοι οι νομάρχες και αυτοί που συγκροτούν το περιφερειακό συμβούλιο, να αναδείξουμε τουριστικά τις αναπτυξιακές τουριστικές ιδιαιτερότητες και να προσπαθήσουμε να τις συγκεράσουμε. Για πρώτη φορά έχουμε ετοιμάσει μια τουριστική πρόταση. Ήδη έχει εκπονηθεί, είναι στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, νομίζω ότι σε ορατό χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στους φορείς, πιθανά να χρειαστεί και άλλο εμπλουτισμό, να έρθει στο νομαρχιακό συμβούλιο για την επικύρωσή του. Για πρώτη φορά προσπαθούμε να αναδείξουμε και αυτό που λέμε σπήλαιο της Μαρώνειας. Ήδη το Σάββατο θα έρθουν οι μελετητές όπου θα μας παρουσιάσουν τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το σπήλαιο της Μαρώνειας. Είμαστε στην διαδικασία ανάδειξης αναδόχου του παραλιακού δρόμου που διασύνδεει τον Ίμερο με την Γλυφάδα, είμαστε ο μοναδικός νομός που δεν έχει οριζόντια παραλιακή διασύνδεση, και παράλληλα έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη για την διασύνδεση της Μαρώνειας με τα όρια νομού του Έβρου για να έχουμε την οριζόντια παραλιακή διασύνδεση. Έχω πει ότι στόχος μου είναι να εγγράψω στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων του 2004 μια πίστωση για ένα σύγχρονο θέατρο στην Μαρώνεια. Όλα αυτά δεν είναι αποσπασματικά έργα. Έχει γίνει το αγροτουριστικό της Μαρώνειας όπου εκεί θα μπορούμε να παρουσιάζουμε την τουριστική ταυτότητα της περιοχής μας μέσα από έναν σύγχρονο εξοπλισμό. Και είμαστε σε συνεργασία με τον δήμο αφού φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του όλου προγράμματος είναι ο δήμος Κομοτηνής που έχει δείξει μια πολύ σημαντική πρόθεση να αναλάβει αυτό το εγχείρημα, σε συνεργασία φυσικά και με την νομαρχία και με την Αναπτυξιακή Ροδόπης.

Πριν από 2-3 μέρες είχαμε μια συνάντηση και μια σύσκεψη με όλους τους δημάρχους σχετικά με την επανοριοθέτηση της συνθήκης Ραμσάρ. Είναι ένα θέμα που θα έρθει στο επόμενο νομαρχιακό συμβούλιο, όχι τόσο πολύ όσον αφορά τον γεωγραφικό περιορισμό της συνθήκης Ραμσάρ, όσο στις αλλαγές χρήσης.

Οι αλλαγές χρήσης θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Δεν είναι δυνατόν στην Β΄ Ζώνη να επιτρέπεται να λειτουργεί ένα ξηραντήριο ή ένα εκκοκκιστήριο βάμβακος και να μην επιτρέπεται να λειτουργήσει ένα σιδηρουργείο, αυτά είναι αντιφατικά πράγματα. Εμείς θα αποτυπώσουμε τις ανάγκες και την βούληση της τοπικής κοινωνίας. Σε αρκετά σημεία είμαστε σε πλήρη δυσαρμονία με την υφισταμένη πρόταση και την μελέτη που έχει υποβάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Νομίζω ότι δεν ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα, πιθανά να ήταν έκφραση της προηγούμενης 10ετίας και να δούμε τελικά τι θα περπατήσει.

ΠτΘ: Πάντως θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι εγώ τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχω διαπιστώσει συγκροτημένη πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, για το τι είδους ανάπτυξη επιτέλους πρέπει να επιδιώξουμε. Εδώ οι ξενοδοχειακές μονάδες που έγιναν στην Μαρώνεια, κινδυνεύουν με οικονομικό μαρασμό, πώς μπορούμε λοιπόν να μιλούμε για τουριστική πολιτική;

Α.Γ.: Υπάρχει πρόβλημα και εγώ το είχα αποτυπώσει και αν θέλετε και το είχα γνωστοποιήσει και στα επικοινωνιακά μέσα από την πρώτη στιγμή της θεσμικής μου παρουσίας ως νομάρχης. Πρόταση υπήρχε, μιλούσαμε για ήπιες μορφές τουρισμού και αυτό το είχαμε συναποφασίσει και το είχαμε συγκεκριμενοποιήσει όλοι μας. Το θέμα είναι ποιες είναι οι κοινωνικές ανάγκες και σ΄ εκείνη την δεκαετία πως προσεγγίζαμε τα προβλήματα, ποια ήταν τα προβλήματα, πως τα είχαμε ιεραρχήσει και ποια επιλύσαμε. Τότε λοιπόν ασχοληθήκαμε με τις υποδομές, τότε διεκδικήσαμε και φέραμε στην Κομοτηνή την μονάδα φυσικού αερίου, ολοκληρώσαμε την Εγνατία, προχωρήσαμε την μελέτη για την διασύνδεση της Ροδόπης με την Βουλγαρία, φτιάξαμε το Αστυνομικό Μέγαρο, το Δικαστικό Μέγαρο, ολοκληρώνουμε και εκσυγχρονίζουμε το Πανεπιστήμιο, την Σχολή Αστυφυλάκων που αν τα απαριθμήσω είναι διαχρονικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Τότε είχαμε ιεραρχήσει ότι θα ασχοληθούμε με τον τουρισμό την επόμενη 4ετία, την επόμενη 8ετία. Υπήρχε ένα σοβαρό έλλειμμα, το γνωρίζουμε όλοι μας, πολύ πιθανά με μια αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής και μια προβολή τουριστική, θα μπορούν οι δήμοι Αιγείρου και Μαρώνειας να έχουν ένα σοβαρό επιπρόσθετο εισόδημα από τον τουρισμό και γι΄ αυτό πρέπει καταρχήν να προχωρήσουμε σε μελέτες. Επαναλαμβάνω, πριν από 2 χρόνια είχαμε μια ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής και τώρα με την αναθεώρηση του Γ΄ ΚΠΣ θα διεκδικήσουμε να εντάξουμε και την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου όπου θα αναδεικνύουμε λοιπόν αυτό το οικοσύστημα που έχουμε.

ΠτΘ: Την άλλη εβδομάδα δικάζεστε για την «απείθεια» που έχετε επιδείξει έναντι των εταιρειών χρυσού. Έχετε κάνει ποτέ δεύτερες σκέψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;

Α.Γ. : Είδατε λοιπόν την αντιφατικότητα. Λέμε αναπτυξιακά και τουριστικά η Ροδόπη θα πρέπει να προσανατολιστεί στις ήπιες μορφές τουρισμού, στον οικολογικό θρησκευτικό, στον αρχαιολογικό τουρισμό. Και η συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα δεν συνάδει με τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τις εταιρείες, έχουν πάψει όμως οι γηγενείς κοινωνικοοικονομικοί φορείς να είμαστε αδιαφοροποίητη μάζα. Έχουμε άποψη για την ζωή μας. Και σ΄ αυτή την ποιότητα ζωής που οραματιζόμαστε για μας και τα παιδιά μας, η συγκεκριμένη δράση δεν έχει καμία θέση, και αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Νομίζω ότι η κοινωνία έχει εκφραστεί ομόθυμα και ομόφωνα. Και αυτό που με εντυπωσίασε στην Αλεξανδρούπολη ήταν η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας και μάλιστα ένας νεολαίος μου είπε «νομάρχη εμείς δεν κωλώνουμε, προχώρα»! Θέλω να δηλώσω δημόσια ότι θα πράξω το θεσμικό μου καθήκον και ότι θα εκφράσω την ομόθυμη και ομόφωνη άποψη της τοπικής κοινωνίας ότι δεν θέλουμε χρυσό.

ΠτΘ: Πέρυσι στη αρχή της θητείας σας, δείξατε μια διάθεση να ασχοληθείτε με τον πολιτισμό. Εκτιμάτε ότι ευοδώθηκε αυτή σας η προσπάθεια;

Α.Γ.: Νομίζω ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και αυτός είναι ο ρόλος της, θα πρέπει να έχει έναν προγραμματικό ρόλο. Και θέλω να πω ότι σε θέματα πολιτισμού βλέπω ότι υπάρχει μια πολύ καλή διαχείριση από τους δήμους αλλά και από τον Μητροπολιτικό Δήμο. Νομίζω ότι ιδίως αυτή την χρονιά που περάσαμε παρήχθη ένα πολύ υψηλό πολιτισμικό προϊόν που αξιολογήθηκε από την τοπική κοινωνία μέσα από την μεγάλη συμμετοχή και μεγάλη μαζικότητα. Πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες και εγώ αλλά και ο κ. Γρηγορόπουλος που έχει την ευθύνη του πολιτισμού, κύρια για να προσδιορίσουμε κατευθυντήριες γραμμές και προσανατολισμούς. Όχι για να υποκαταστήσουμε αυτό που κάνουν οι δήμοι. Στην διετή θητεία θα πρέπει να κάνουμε και εμείς κάποια γεγονότα πολιτισμικά που να αναδεικνύουν την πολιτιστική διαφορετικότητα της περιοχής μας. Έχω πει ότι εδώ συνυπάρχει ο δυτικός ορθολογισμός με την ανατολική κουλτούρα και για μας αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Θα πρέπει λοιπόν να το αναδείξουμε, να το κάνουμε ένα πολιτισμικό γεγονός. Μια πρώτη προσέγγιση που έκανα με κάποιους δημοσιογράφους είναι αν μπορέσουμε να προσκαλέσουμε δημοσιογράφους που έχουν καταγωγή από την Θράκη. Για ένα διήμερο η Ροδόπη να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν αξιόλογοι δημοσιογράφοι σε εφημερίδες, σε μεγάλα κανάλια, που έχουν την καταγωγή τους από εδώ. Εγώ προσπαθώ να προσανατολιστώ σε τέτοιες ιδέες, δεν μπορώ να υποκαταστήσω ούτε τον πολιτιστικό σύλλογο κάποιου χωριού που αναπαραγάγει την δική του πολιτισμική σημειολογία στον χώρο του.

ΠτΘ: Όταν αναλάβατε ως νομάρχης υποσχεθήκατε ότι θα βελτιώσετε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για να βελτιώσετε την καθημερινότητα του πολίτη. Αισθάνεστε ότι μέχρι στιγμής, πετυχαίνετε τον στόχο σας;

Α.Γ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισα ως νομάρχης Ροδόπης ήταν η έλλειψη προσωπικού και μάλιστα είχα αποτυπώσει εγγράφως στον απερχόμενο υπουργό ότι η νομαρχία Ροδόπης εκπέμπει σήμα κινδύνου, και θα την κλείσω σημειολογικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Έχουμε προσωπικό 2433 άτομα, όταν οι όμοροι νομοί έχουν διπλάσιους. Και στις τελευταίες προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού ο Έβρος παίρνει 40, η Ξάνθη 25 και η Ροδόπη 4 με 5.

ΠτΘ: Και τι κάνατε εσείς γι΄ αυτό;

Α.Γ.: Κατήγγειλα το συγκεκριμένο γεγονός και στις επαφές και τις επικοινωνίες που είχα με τον κ. Σκανδαλίδη, μου είπε ότι είναι μια διαδικασία από το ΑΣΕΠ που ξεκίνησε από πέρσι, όταν δεν ήταν ούτε εκείνος υπουργός Εσωτερικών αλλά δεν ήμουν και εγώ νομάρχης και προσπάθησα εμβόλιμα να πάρω ό,τι μπορέσω. Έχω εγγράφως την διαβεβαίωση του ότι θα έχω επιπρόσθετα άλλους 13, αλλά σίγουρα οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Σκέφτηκα όμως ότι αυτό το προσωπικό κατόρθωσε να αντεπεξέλθει στις συμβατικές υποχρεώσεις για τα καπνά δουλεύοντας και την ημέρα του Πάσχα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για μια άλλη φορά δημόσια.

Τώρα, με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τις αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις, θέλουμε να παραδώσουμε τα αγροτεμάχια στους αγρότες στις περιοχές όπου κάναμε τους αναδασμούς. Οι υπάλληλοί φεύγανε 11 και 12 η ώρα το βράδυ. Παρά λοιπόν τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, προσπαθούμε μέσα από την εθελούσια συμμετοχή γιατί δεν μπορεί να είναι επιβαλλόμενο το ωράριο. Μέσα από μια ανθρώπινη διαπροσωπική σχέση του νομάρχη με τους υπαλλήλους προσπαθούμε να τους ευαισθητοποιήσουμε, να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Προβλήματα υπάρχουν, σκεφτείτε ότι προσέλαβα σύμβουλο και την έχω βάλει να δουλέψει στην πολεοδομία γιατί δεν υπάρχει τοπογράφος. Πραγματικά υπάρχει σοβαρό έλλειμμα κρίσιμης μάζας. Υπήρχε πολεοδομία χωρίς αρχιτέκτονα και υπήρχε διεύθυνση προγραμματισμού με «1,5» άνθρωπο, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών δουλεύει με 3 ανθρώπους. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υπερβάλλουν τις βιολογικές τους αντοχές γιατί η απώλεια ανθρώπων θα πρέπει να αναπληρωθεί μέσα από την δουλειά και θέλω σ΄ αυτό τον χρόνο που μας παρήλθε να τους πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

Θέλω να πω στο συναλλασσόμενο πολίτη ότι σαφέστατα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, και προς αυτή την κατεύθυνση θα στραφούμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση αν την εποχή του ΄70 είχε εστιάσει στην παραγωγή πιστοποιητικών, στην εποχή του ΄80 στην διαδικασία της παγιοποίησης του δημοκρατικού προγραμματισμού, τώρα θα πρέπει να δει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη.

ΠτΘ: Στους πολίτες υπάρχει μια πάγια αμφισβήτηση όσον αφορά την διαφάνεια στην λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών όπως επίσης και στο σύστημα διανομής των έργων. Με ποιους τρόπους προασπίζετε εσείς αυτή τη διαφάνεια;

Α.Γ.: Αυτή την διάχυτη αίσθηση ότι υπάρχει σύνδεση συμφερόντων μ΄ αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική, νομίζω ότι την γνωρίζουμε όλοι μας. Το θέμα είναι η πολιτεία να έρθει να διασφαλίζει μέσα από ασφαλιστικές δικλίδες την διαφάνεια και την αντικειμενικότητα. Να εξαλείψει δηλαδή και την παραμικρή υπόνοια.

Αυτός που έχει την ευθύνη όσον αφορά τα έργα, είναι ένα διακομματικό όργανο, η νομαρχιακή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν δύο σύμβουλοι της συμπολίτευσης δύο της αντιπολίτευσης και ο προεδρεύων ο οποίος είναι από την συμπολίτευση. Και υπάρχει και το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διασφαλίζει τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας και την διαφάνεια. Είμαστε ένα κράτος με συντεταγμένα όργανα, δεν είμαστε μπακάλικο, έχει προσδιοριστεί ο μαθηματικός τύπος, ο οποίος πλέον σού βγάζει και σού λέει ποιος θα είναι ο ανάδοχος του συγκεκριμένου έργου. Δεν εισέρχεται ούτε χέρι ούτε πόδι. Και κάποια φαινόμενα, εγώ θα τα έλεγα διαστροφής, μέσα από παραινέσεις, μέσα από συζητήσεις με τους διευθυντές ή με τους συνεργάτες που έχω, προσπαθούμε τουλάχιστον να μην υπάρχουν στο εργασιακό χώρο που ζούμε. Είναι ένα πρόβλημα πάντως, και το έχω πει πολλές φορές, ότι θα πρέπει να επανεισαγάγουμε την ξεχασμένη δημόσια ηθική στην πολιτική, και αυτό είναι το ζητούμενο.

ΠτΘ: Είσθε συγκεντρωτικός στη λειτουργίας σας ως νομάρχης ή αντιθέτως δίνετε χώρο για πρωτοβουλίες στους συνεργάτες σας;

Α.Γ.: Μ΄ αρέσει να υπάρχει συνέχεια, γι΄ αυτό έχω αποκεντρώσει αρμοδιότητες, γι΄ αυτό έχω επιδείξει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου, και θα το ξαναπώ, δεν αντιμετωπίζω υπαρξιακό πρόβλημα, εγώ δεν γεννήθηκα νομάρχης και για όσο καιρό θα είμαι νομάρχης, θέλω να έχω συνεργάτες και μια σχέση εμπιστοσύνης. Είμαστε μια καλή ομάδα, μια καλή παρέα ανθρώπων με διάθεση για προσφορά, και πιστεύω όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική την έχουν αυτή την διάθεση. Προσπαθώ να αναδείξω τα νέα παιδιά που σύντομα θα κληθούν να επωμιστούν θεσμικές ιδιότητες. Είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους.

ΠτΘ: Πώς απαντάτε σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι δεν κάνατε ικανή ανανέωση σε πρόσωπα όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας; Θα προβείτε σε αλλαγές με το πέρας της διετίας και τι εύρος θα έχουν αυτές;

Α.Γ.: Αυτό θα το αποφασίσω εγώ, εγώ θα αξιολογηθώ για τις επιλογές μου, εξάλλου όταν πήγα να προσδιορίσω ρόλους έγινε με πολύ δημοκρατική διαδικασία παρουσία όλων των συνεργατών μου, όπου πράγματι εκεί αποφασίσαμε τα πάντα. Αποφασίσαμε για ολόκληρη την 4ετία, και έτσι όλοι σχεδόν γνωρίζουν ποιοι ρόλοι θα αλλάξουν και ποια πρόσωπα μαζί. Αυτό είναι γνωστό και προσπάθησα να εμπεδώσω μια τέτοια δημοκρατικότητα στην λήψη της απόφασης θέλοντας να τους δείξω ότι θα έχουν συμμετοχή σε όλη μου την αυτοδιοικητική διαδρομή. Και την επόμενη χρονιά θα δείτε τα νέα πρόσωπα.

ΠτΘ: Πόσες ώρες την ημέρα εργάζεσθε;

Α.Γ.: Δεν είναι υπερβολή, αλλά νομίζω είναι σχεδόν όλη την ημέρα. Γιατί είμαι σχεδόν από τις 6 μέχρι τις 11 το βράδυ στη νομαρχία, εκτός αν υπάρχουν εκδηλώσεις, υποχρεώσεις όπου πρέπει να παραστώ.

ΠτΘ: Και αυτό δεν έχει επίπτωση στην προσωπική σας ζωή;

Α.Γ.: Δεν μας πίεσε κανένας, ήταν επιλογή δική μας. Νομίζω ο κάθε ένας άνθρωπος ο οποίος επωμίζεται τέτοιους ρόλους θα πρέπει να κάνει και τις ανάλογες υποχωρήσεις, θα πρέπει να κάνει και τις ανάλογες αξιολογήσεις, να προσδιορίσει και τις προτεραιότητες και της προσωπικής του ζωής. Σίγουρα όμως έχει μια πολύ σημαντική αντανάκλαση και στην οικογένεια μου, στο παιδί μου, στην γυναίκα μου και τους ευχαριστώ που στέκονται δίπλα μου σε όλη μου αυτή την παρουσία και σε όλη μου αυτή την διαδρομή που είναι περίπου 9 χρόνια.

ΠτΘ: Περαιτέρω πολιτικές φιλοδοξίες έχετε;

Α.Γ.: Έχω δηλώσει αυτοδιοικητικός, δεν μπορώ να κάνω χρήση του κομματικού πλέον λόγου, νομίζω ότι, και έχω επίγνωση αυτού που λέω, θέλω να έχω αυτοδιοικητική διαδρομή, τουλάχιστον προς το παρών. Αν και θα έλεγα και διαχρονικά, δεν μ΄ ενδιαφέρουν αυτά που λέγονται και διαδίδονται στην τοπική κοινωνία.

ΠτΘ: Δεν πάτε με άλλα λόγια για βουλευτής, τώρα που φαίνεται πιο ανοιχτό το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ.

Α.Γ.: Δεν συνάδει και με την χαρακτηριοδομή μου.

ΠτΘ: Ποιο είναι το πιο μεγάλο όνειρο που έχετε γι΄ αυτόν τον τόπο;

Α.Γ.: Το να μάθουμε να μιλάμε, το να μάθουμε να ακούμε, το να μάθουμε να αγγίζουμε ο ένας τον άλλον. Δεν ξέρω πως έχω κριθεί και πως έχω αξιολογηθεί μέχρι τώρα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να εμπεδώσω αυτόν το επικοινωνιακό διάλογο με όλους, και με τους αριστερούς και με τους δεξιούς, και με τους νεοπρόσφυγες και με τη μειονότητα και με την πλειονότητα και με όλους. Είναι πολύ σημαντικό να βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι του επικοινωνιακού διαλόγου και να βάζουμε στόχους, και όταν είμαστε συμπορευόμενοι και έχουμε ενιαία και δυνατή φωνή, τότε υλοποιούμε και τους στόχους. Έτσι προσεγγίσαμε τους στόχους που βάλαμε την προηγούμενη 10ετία και πράγματι το έργο ήταν πολύ σημαντικό. Και δεν είναι υπερβολή να πω, και το είπα και στους δημάρχους προχτές, ότι σ΄ αυτή την δεδομένη χρονική συγκυρία θα σταθεί ο ιστορικός του μέλλοντος με πολύ εμβρίθεια και περισυλλογή.

Έχω στοιχεία του 1990, μερικά τα έχω πει, υπάρχουν και άλλα που είναι πολύ αποκαλυπτικά για το εύρος της κοινωνικοοικονομικής ευπραγίας ή δυσπραγίας αυτής της περιοχής. Ήμασταν η χειρότερη και η πιο παραμελημένη περιοχή στην χώρα και στην Ε.Ε. Δείτε τώρα ποια είναι η περιοχή μας. Είμαστε ο πιο αναπτυσσόμενος νόμος στην Ελλάδα. Και θα το επαναλάβω ότι έχουν συμμετοχή όλοι οι πολίτες, δεν είναι αποκλεισμένος ο μισός πληθυσμός, όπως ήταν πριν από μερικά χρόνια, τώρα συμμετέχουν όλοι.

ΠτΘ: Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι παρά τις προόδους που υπήρξαν οι δείκτες ευημερίας παραμένουν χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Α.Γ.: Τα συσσωρευμένα προβλήματα, τα λίγα χρόνια του κρατικού ενδιαφέροντος δεν είναι δυνατόν να συμψηφιστούν με την διαχρονική εγκατάλειψη της περιοχής μου απ΄ όλες τις κυβερνήσεις. Είναι σοβαρό πρόβλημα γι΄ αυτό λοιπόν θα πρέπει να τρέξουμε ακόμη περισσότερο για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Προβλήματα υπάρχουν και τα προβλήματα είναι πολλά και τα γνωρίζω. Είναι προβλήματα με την ανεργία, με την ολοκλήρωση των υποδομών, γι΄ αυτό επαναλαμβάνω δεν έχουμε την πολυτέλεια του διαχωρισμού, δεν έχουμε δηλαδή την πολυτέλεια ο νομάρχης να χαίρεται να αποτύχει η κυβέρνηση. Αυτό είναι αδιανόητο, εγώ θέλω συνεργασία και αυτή η συνεργασία θα έχει αποτύπωση και στην ανάπτυξη της περιοχής μου.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ γι΄ αυτήν την ουσιαστική συζήτηση.

Α.Γ.: Και εγώ σας ευχαριστώ

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.