Δεκα χρονια διχως τον Ανδρεα

Δίχως τον άνθρωπο που άλλαξε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της εποχής του.

Αυτόν που έβγαλε μια ολόκληρη παράταξη από το περιθώριο, ένα κομμάτι του λαού από τη γωνιά που είχε στριμωχθεί για δεκαετίες. Αυτόν που μίλησε πρώτος για κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα. Αυτόν που προσπάθησε ν’ ασκήσει περήφανη εξωτερική πολιτική στο μέτρο που οι συνθήκες το επέτρεπαν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε όραμα για τον τόπο, πίστη σε αρχές και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ελλήνων. Ο λαός τον αγάπησε όσο κανέναν, του συγχώρεσε λάθη και παραλείψεις γιατί με το αλάθητο αισθητήριό του κατάλαβε την ανθρωπιά του, τον ευαίσθητο χαρακτήρα του, τις ανθρώπινες αδυναμίες του, την αληθινή μαγκιά του.

Τον αποκαλούσε με το μικρό του όνομα “Ο Ανδρέας”. Τέτοια οικειότητα μ΄ έναν Πρωθυπουργό.

Σήμερα η ζωή και προσωπικότητά του γίνονται αντικείμενο μιμητισμού και μελέτης, για “επικοινωνιακούς” λόγους, από τους αντιπάλους του. Ομως το αυθεντικό παραμένει πάντα μοναδικό και πρωτότυπο.

Δέκα χρόνια χωρίς τον ιστορικό ηγέτη της κοινωνικής αριστεράς και του σοσιαλισμού.

Δέκα χρόνια χωρίς τον άνθρωπο που δήλωσε το αυτονόητο, που όμως κανείς μέχρι τότε δεν τολμούσε, ότι δηλαδή “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”.

Μέγιστο το κενό, όπως και η προσφορά του για τη χώρα και το λαό. Πιστεύω ότι η Ιστορία και τον δικαίωσε και τον κατέταξε ήδη στο Πάνθεο των μεγάλων ηγετών.

ΟΛΓΑ Δ. ΤΣΕΤΙΝΕ

Μέλος Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ

Τομέας Επιχειρησιακού Σχεδιασμού

και Συντονισμού Δράσεων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.