Δεδουλευμενα και μονιμοποιηση διεκδικουν οι καθαριστριες των σχολειων της Κομοτηνης

Έλαβαν μέρος στη χθεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία του κλάδου

Από τον Ιούνιο του 2015 έχουν να πληρωθούν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων όλης της χώρας, οι οποίες απασχολούνται με συμβάσεις έργου 10μηνης διάρκειας, που συνεχώς ανανεώνονται. Την ευθύνη για τις πληρωμές έχει το Υπουργείο Παιδείας, που επιχορηγεί με αντίστοιχα κονδύλια τις κατά τόπους σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των δήμων. Η πιο πρόσφατη χρηματοδότηση, που έλαβαν οι δήμοι για την πληρωμή των σχολικών καθαριστριών ήταν στα μέσα του μήνα Οκτωβρίου και αφορούσε στην καταβολή μισθοδοσιών μέχρι τον Μάιο του 2015.
 
Οι καθαρίστριες που απασχολούνται στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κομοτηνής έχουν πληρωθεί ένα επιπλέον μηνιάτικο, μετά από σχετική πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Μάλιστα, σε πρόσφατη δήλωσή του στον «ΠτΘ», ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Μανώλης Ταπατζάς, είχε δηλώσει την πρόθεση της διοίκησης να καταβάλει ένα ακόμα μηνιάτικο στις απλήρωτες εργαζόμενες, στην περίπτωση που η ασυνέπεια της κεντρικής διοίκησης συνεχιζόταν έως τα Χριστούγεννα.
 
Σε κάθε περίπτωση, μπορεί τέτοιες πρωτοβουλίες να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, όμως σίγουρα δε λύνουν τα προβλήματα που δημιουργούνται στα νοικοκυριά των παραπάνω εργαζομένων. Για το λόγο αυτό οι καθαρίστριες των σχολείων του δήμου Κομοτηνής συμμετείχαν χθες στην πανελλαδική απεργία του κλάδου τους, απείχαν από τις εργασίες τους και συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, για να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο. Στον χώρο της συγκέντρωσης βρέθηκε και ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις καθαρίστριες και δήλωσε τη βούληση της διοίκησης του δήμου να συνδράμει για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Γεωργία Ευαγγελοπούλου

«Αν αρρωστήσουμε θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο άτομο και να το πληρώσουμε»

Υπενθυμίζεται ότι στα δημόσια σχολεία του δήμου Κομοτηνής απασχολούνται συνολικά περίπου 70 καθαρίστριες. Κάποιες εξ αυτών «κουβαλούν» στις πλάτες τους 10, 15 έως και 17 χρόνια εργασίας, πάντοτε όμως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται. Ένα από τα αιτήματα, που προβάλει ο κλάδος με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων, είναι αυτό της μονιμοποίησης. Υπό το υφιστάμενο καθεστώς, πέρα από το κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει για το μέλλον, οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων στερούνται και βασικών εργασιακών δικαιωμάτων. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αρρωστήσουμε», μας δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος των καθαριστριών της Κομοτηνής, κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου. «Αν αρρωστήσουμε θα πρέπει να πάρουμε κάποιο άλλο άτομο και να το πληρώσουμε», εξήγησε, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να επιβαρυνθεί η ίδια η εργαζόμενη με επιπλέον χρήματα. «Πιστεύω ο πρωθυπουργός να ακούσει τα αιτήματά μας και να μας κάνουν κι εμάς αορίστου χρόνου», συνέχισε η κ. Ευαγγελοπούλου, «και να μονιμοποιηθούμε και να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε, δηλαδή να υπάρχει μια αξιοπρέπεια και σε εμάς».

Να μη μειωθούν κατά 10% οι πενιχρές αμοιβές των καθαριστριών

Ένα ακόμα αίτημα των καθαριστριών των σχολικών μονάδων είναι η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται επίσης η αξίωση να μην μειωθούν κατά 10% οι αμοιβές τους, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγους μήνες από το Υπουργείο. Εξάλλου, το ύψος των αμοιβών τους κάθε άλλο παρά  υπερβολικό κρίνεται, αφού κινείται μεταξύ 150 και 500 ευρώ κατά περίπτωση, ανάλογά με την έκταση της σχολικής μονάδας, στην οποία εργάζεται κάθε καθαρίστρια.

«Τα σχολικά κτίρια είναι πάρα πολύ βρώμικα, θέλουν πάρα πολύ δουλειά και τα χρήματα που παίρνουμε είναι πολύ ασήμαντα»

 
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των καθαριστριών των σχολείων, που παραμένουν απλήρωτες για την εργασία που προσέφεραν τους τελευταίους 5 μήνες, έλαβαν μέρος και οι καθαρίστριες των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κομοτηνής. «Τα σχολικά κτίρια είναι πάρα πολύ βρώμικα, θέλουν πάρα πολύ δουλειά και τα χρήματα που παίρνουμε είναι πολύ ασήμαντα», σημείωσε σχετικά η κ. Ευαγγελοπούλου. Επισήμανε δε πως παρότι στις συμβάσεις τους προβλέπεται η υποχρέωση καθαρισμού μόνο των αιθουσών των σχολείων- έναντι 33,77 ευρώ μηνιαίως για κάθε μία αίθουσα- οι ίδιες προσφέρουν την εργασία τους και για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων των σχολικών μονάδων, όπως των διαδρόμων, των σκαλών, των τουαλετών, των προαυλίων, των γυμναστηρίων κ.λπ.
 
Κλείνοντας η κ. Ευαγγελοπούλου ζήτησε τη συμπαράσταση των πολιτικών παραγόντων του τόπου, όπως των δημάρχων και των βουλευτών, αλλά και της ίδιας της σχολικής κοινότητας, των δασκάλων, των καθηγητών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, δεν παρέλειψε να ζητήσει συγγνώμη από τους μαθητές των σχολείων της περιοχής μας για τη χθεσινή αποχή των καθαριστριών από την εργασία τους, εκτιμώντας πάντως ότι τα παιδιά κατανοούν και συμμερίζονται το δίκαιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεών τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.