«Δε μ’ ενδιαφερει το Κοινοβουλιο»
Συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη Μιχάλη Κογιομτζή – ένα από τα παλαιά και πετυχημένα στελέχη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και το νέο αντινομάρχη Ιορδάνη Ντόλα, ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης παρέθεσε γεύμα στους δημοσιογράφους της Ροδόπης σε μια απόπειρα για δια ζώσης επικοινωνία, αλλά και γνωριμία με όσους δε γνώριζε. Αν και το κλίμα ήταν φιλικό – μεταξύ κρασιού και φαγητού – οι δηλώσεις του κ. Ζαμπουνίδη ήταν καθαρά πολιτικές και έδειξαν την πρόθεσή του ν’ ανακοινώσει έγκαιρα ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος νομάρχης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά έδρανο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δίπλα του ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης με τον οποίο συμμετείχαν στο συνδυασμό «Δημιουργία, Ενότητα και Προοπτική».
Τα πλεονεκτήματα
Θεωρώντας πρόκληση τη θέση του νομάρχη ο κ. Ζαμπουνίδης σχολίασε τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανάπτυξη της Θράκης. «Οι τρεις νομοί έχουν φοβερά συγκριτικά πλεονεκτήματα και το πρώτο μεγάλο είναι η διασυνοριακότητα, που πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Στον Έβρο, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι φορείς και τα κόμματα (πλην του ΚΚΕ), με πρωτοβουλία της Ν.Α. και διαμορφώσαμε το στρατηγικό σχέδιο «Έβρος 2010» με 7 πυλώνες και ανάλογες δράσεις, συνολικά 150 προτάσεις, οι οποίες ξεδιπλώνονται αυτή τη στιγμή. Σε κάθε προκήρυξη δραστηριοποιούμε τον ανάλογο τομέα από το στρατηγικό σχέδιο.
Ταυτόχρονα θελήσαμε να πάρουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θ’ αξιοποιήσουν ή θα πολλαπλασιάσουν τις δομές που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια».
Στις μεγάλες πρωτοβουλίες κατέταξε ο νομάρχης το Δίκτυο των Νομαρχιών Ελλάδας, Τουρκίας, Βουλγαρίας που απλώνεται – σε ελληνικό έδαφος – από τις Σέρρες μέχρι τον Έβρο. Στόχος του δικτύου των 11 είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, όπως είναι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ζωονόσοι, οι λαθρομετανάστες. «Στις 17 Ιανουαρίου διοργανώνουμε την ημερίδα για τα θέματα πολιτικής προστασίας, όπου πανεπιστήμια, πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες θ’ αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας. Έδρα του δικτύου είναι η Ορεστιάδα, όπου διαμορφώθηκε γραφείο από τη νομαρχία Έβρου. Από σήμερα το πρωί υπάρχει εκπρόσωπος από τη Βουλγαρία και από την Τουρκία, τεχνοκράτες, που είναι εκεί για ν’ αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα».
Στα σχέδια της νομαρχίας μετέφερε το νησί της ειρήνης, πρωτοβουλία που πήρε ο κ. Ζαμπουνίδης πριν τρία χρόνια, διαφωνώντας τότε με διπλωμάτες. «Η πρόταση έχει μεγάλη δύναμη μέσα της. Είναι ένα νησί στον Έβρο ποταμό, όπου τα 2/4 ανήκουν στην Τουρκία, το 1/4 στην Βουλγαρία και το 1/4 στην Ελλάδα. Η πρόταση που έγινε το 2001 στους Παπανδρέου, Τζεμ και Μιχαήλοβα, όταν επισκέφθηκαν την Ορεστιάδα, την Αδριανούπολη και το Σβίλιγκραντ, υιοθετήθηκε και από τους τρεις. Είναι πρωτοβουλίες που γκρεμίζουν τείχη, που φέρνουν κοντά τους λαούς, πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών». Ο κ. Ζαμπουνίδης υποστήριξε ότι οι πολίτες πρέπει να ‘ναι πιο μπροστά από τις κυβερνήσεις τους και σχολίασε ότι οι πολιτικοί της αυτοδιοίκησης επιχειρούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη από τις υποδομές που έγιναν, στην οικονομία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Αν και αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε κρίσιμη φάση ο νομάρχης Έβρου υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα της περιοχής, αρκεί όλοι να παλέψουν προς την ίδια κατεύθυνση. Στην προσπάθεια για ανάπτυξη τόνισε ότι ο καθένας έχει ρόλο να διαδραματίσει, δίνοντας έμφαση στα ΜΜΕ και ζητώντας την κριτική.
Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου τη νομαρχία Έβρου. «Δε μ’ ενδιαφέρει το Κοινοβούλιο. Αυτό που κάνω εδώ είναι πολύ ουσιαστικό για μένα. Όλη αυτή η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική για μένα και πιστεύω ότι ο λαός του Έβρου και της Ροδόπης θα μάς τιμήσουν την επόμενη τετραετία. Σε λίγες μέρες θα κάνουμε τον απολογισμό της διετίας». Ο κ. Ζαμπουνίδης θέλησε να τονίσει ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. «Ο Έβρος και η Ροδόπη είναι στη σωστή κατεύθυνση, έχουν πρόσωπα που ξέρουν να διεκδικούν, που ξέρουν να κερδίζουν, που δεν τρέμουν μπροστά στην κεντρική εξουσία. Η ωριμότητα, η γνώση, η εμπειρία, η τεχνογνωσία μας δίνουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Η ετοιμότητα που έχουμε οι δύο νομαρχίες είναι μοναδική για την Ελλάδα. Η όλη προσπάθεια των δύο χρόνων θα ξεδιπλωθεί και την επόμενη διετία».
Μετά τις δηλώσεις ο κ. Ζαμπουνίδης συζήτησε με τους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τις θέσεις του για νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Γνώμη του είναι ότι ο θεσμός των νομαρχών θα πρέπει να μείνει ως έχει και επιπλέον να περάσουμε σε αιρετό πρόεδρο της περιφέρειας με προγραμματικό, καθοριστικό ρόλο.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
