Δανειο 35 εκατ. ευρω

Κινητοποιήσεις εργαζομένων και τοπικών φορέων, ερωτήσεις από βουλευτές, ενδιαφέρον κομμάτων. Θερμός συνδικαλιστικά ήταν ο Ιούλιος για τους 1.200 περίπου εργαζόμενους στα εναπομείναντα επτά από τα 15 εργοστάσια του πρώην Ομίλου Λαναρά σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Έβρο και Ροδόπη μετά την παραίτηση του Θωμά Λαναρά, οπότε στην ουσία ιδιοκτήτης έμελλε να είναι οι Τράπεζες, με τις οποίες γινόντουσαν και οι διαπραγματεύσεις. Χθες, υπήρξε μια θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους μετά τη συμφωνία των τραπεζών και την υπογραφή σχεδίου για την χορήγηση δανείου 35 εκατ. ευρώ προς στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Συγκεκριμένα, οι πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Alpha Bank, Αγροτική, EFG, Eurobank και Γενική), έχουν προχωρήσει στην υπογραφή της τελικής πρότασης για την χρηματοδότηση υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που φάνηκε από την αρχή να είναι και η μόνη λύση.

Οι παραπάνω τράπεζες αναμένεται να συναντηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας για την οριστικοποίηση της δομής της χρηματοδότησης και αναχρηματοδότησης του επιχειρησιακού σχεδίου. Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ζήτησε από τη διοίκηση της Εταιρείας νέα πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου και την χρηματοδότηση της Εταιρείας.

Μ. Στογιαντσάκη «Υπόσχεση του Γιώργου Αλογοσκούφη να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι»

Η Μάρθα Στογιαντσάκη, γενική γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Κλωστήρια Φάνκο, Μαρωνείας και Ροδόπης μετέφερε στον ΠτΘ, μετά την είδηση της χρηματοδότησης, ότι ήταν αναμενόμενη εξέλιξη. «Γνωρίζαμε ότι θα είναι αυτή η εξέλιξη. Το αίτημα πλέον των εργαζομένων και της ΓΣΕΕ είναι να δοθούν γρήγορα τα χρήματα. Υπάρχει μια υπόσχεση από το υπουργείο Οικονομικών, από τον κ. Αλογοσκούφη ότι άμεσα (σήμερα ή αύριο) θα δοθούν κάποια χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι». Να σημειώσουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο κι έχουν λαμβάνουν και το επίδομα αδείας, ενώ το εργοστάσιο δεν λειτουργεί από τις αρχές Ιουλίου που έγινε επίσχεση εργασίας και όπως προσθέτει η κ. Στογιαντσάκη κόπηκε και το ρεύμα λόγω χρεών. «Έχουμε υποβάλλει μια έκθεση προς το υπουργείο όπου αναφέρεται ποια είναι τα χρήματα των εργαζομένων και ποια τα λειτουργικά έξοδα των εργοστασίων ούτως ώστε να δρομολογηθεί η λειτουργία» είπε.

Η διοικητική δομή στα τέσσερα εργοστάσια της Κομοτηνής μένει ως έχει και βασικός στόχος παραμένει η επαναλειτουργία τους, κάτι που είναι βασικό μια και υπάρχουν παραγγελίες από πελάτες που εκκρεμούν κι όπως τονίστηκε και σε σχετική σύσκεψη είναι βασικό να μη διακοπεί η λειτουργία του.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.