Χρυσωρυχεια κι επιπτωσεις στη βιωσιμη αναπτυξη της Θρακης

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χρυσωρυχεία – Επιπτώσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη της Θράκης» διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Σαπών. Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, μηχανικός μεταλλείων-μεταλλουργός, λέκτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Δάνος Σεργκελίδης, λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Η εισήγηση του κ. Τριανταφυλλίδη είχε ως θέμα «Πρόταση για λειτουργία Μεταλλουργίας Χρυσού στη Θράκη – Κριτική της στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης», ενώ ο κ. Σεργκελίδης ανέπτυξε το θέμα «Χρυσωρυχεία – Απειλή για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η διαπιστωμένη επίθεση των επιχειρήσεων εξόρυξης χρυσού της περιοχής -που βρίσκεται σε εξέλιξη- υπήρξε η αιτία της διοργάνωσης της εν λόγω εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ Νίκος Παπαθανασίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο χωροταξικό σχέδιο της χώρας, στο οποίο περιλαμβάνονται θέσεις για την εξορυκτική δραστηριότητα, οι οποίες πρέπει να καθοριστούν. «Κατά την προσέγγιση του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ αυτά τα πράγματα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και να γίνουν παρεμβάσεις σαν ασφαλιστικές δικλείδες για τα μέλλοντα στην περιοχή».

Ο κ. Παπαθανασίου
αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έχει αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ από την πρώτη στιγμή της ανάπτυξης της δραστηριότητας των δύο επενδυτών, προκειμένου να υπηρετήσει τον θεσμικό του ρόλο, που είναι η διαμόρφωση επιστημονικής άποψης για τέτοια μεγάλα αναπτυξιακά θέματα στην περιοχή. Θύμισε δε ότι τον Απρίλιο του 2000 για πρώτη φορά έγινε ανακοίνωση των πρώτων συμπερασμάτων από μια ομάδα εργασίας, από εξειδικευμένους επιστήμονες που είχε συνθέσει το ΤΕΕ Θράκης. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2002 διοργάνωσε επιστημονική διημερίδα με συμμετοχή επιστημόνων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και επιστημόνων των δύο επιχειρηματικών σχημάτων, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα συμπεράσματά του, σύμφωνα με τα οποία «ο χρυσός είναι επικίνδυνος για το περιβάλλον της περιοχής». Επίσης, έκανε αναφορά στη συμμετοχή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις στα νομαρχιακά συμβούλια Ροδόπης και Έβρου στις συζητήσεις για μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των δύο επιχειρηματικών σχημάτων, καθώς και στην παρέμβαση στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τα επιχειρούμενα σχέδια των προαναφερόμενων επιχειρήσεων.

Ο κ. Παπαθανασίου πιστεύει ότι αυτή η επιθετική επικοινωνιακή και οικονομική πολιτική θα μεταφερθεί και στη Ροδόπη κάποια στιγμή. «Από κει και πέρα, είναι θέμα στρατηγικής της συγκεκριμένης επιχείρησης και των οικονομικών δυνατοτήτων της».

Την ίδια άποψη σχετικά με τη μεταφορά της επιθετικής επικοινωνιακής και οικονομικής πολιτικής και στη Ροδόπη εξέφρασε ο λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης Δάνος Σεργκελίδης, τονίζοντας ότι «παρ’ όλες τις υποσχέσεις απ’ όλες τις κυβερνήσεις και τους κρατικούς φορείς ότι δεν πρόκειται να γίνουν τα χρυσωρυχεία, δεν έχει αλλάξει ούτε το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων ούτε έγινε καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να απαλλάσσει τις περιοχές απ’ αυτές τις δραστηριότητες. Παράλληλα, με την καλπάζουσα τιμή του χρυσού -που έχει υπερδιπλασιαστεί από την εποχή που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία φτάνοντας στα 700-750 δολάρια- οι εταιρείες, που έχουν στα χέρια τους τις ιδιοκτησίες των μεταλλείων, θα προσπαθήσουν πάση θυσία να αξιοποιήσουν όλο αυτό το αβαντάζ τόσο του νομοθετικού περιεχομένου, όσο και της καθυστέρησης μιας τελικής απόφασης που να απορρίπτει αυτού του είδους την δραστηριότητα».

Ο Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, μηχανικός μεταλλείων-μεταλλουργός, λέκτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., με τη σειρά του, περιέγραψε το τεχνικό μέρος της μεταλλουργίας χρυσού και συνδέοντάς το με την βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή. «Καταστροφική» χαρακτήρισε την πρόταση του χωροταξικού σχεδίου που προωθείται από την κυβέρνηση, η οποία είναι «κατά του πνεύματος της βιώσιμης ανάπτυξης και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, οπότε θα δικαιολογήσει για ποιο λόγο αντιδράσαμε».

Ο Τόλης Παπαγεωργίου από τους αγωνιστές κατά της εξόρυξης του χρυσού εκ Χαλκιδικής, απαντώντας σε ερώτηση για την επικοινωνιακή καμπάνια της Εταιρείας που έχει κάνει στον Έβρο προβάλλοντας τα θετικά των επενδύσεων και την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, είπε: «Ο επικοινωνιολόγος της Εταιρείας αυτής είναι ο κ. Δράκος, ο οποίος ήταν επικοινωνιολόγος στη TVX τη δική μας. Με τον κ. Δράκο είχα μια αντιπαράθεση επί 5 χρόνια, στον 6ο χρόνο έφυγε τρέχοντας από την περιοχή μας, διότι τον έδιωξε η εταιρεία, γιατί πια δεν είχε καταφέρει τίποτα. Το μόνο που έγινε είναι ότι ο κόσμος ξεσηκώθηκε, επαναστάτησε, προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικράτειας και η μεγάλη εταιρεία TVX έφυγε πτωχή από την περιοχή μας», υπογραμμίζοντας ότι «το ίδιο θα συμβεί κι εδώ». Στην εταιρεία αυτή απασχολούνταν 720 άτομα και, όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, «εμείς δεν είχαμε να παλέψουμε μόνο για μια επιχειρηματική δραστηριότητα-φάντασμα, αλλά είχαμε να παλέψουμε με μια δραστηριότητα, η οποία απασχολούσε 720 υψηλόμισθα άτομα. Κι όμως μπροστά στους κινδύνους, τους οποίους είχαμε για την περιοχή μας, παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, φυλακιστήκαμε και τους διώξαμε».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.