Χρηματοδοτηση πολιτικης προστασιας μεσω ευρωπαικων εργαλειων ζητα η Φελινα Καζακου

Για ενέργειες πρόληψης, αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών

Πρόταση  στο δημοτικό συμβούλιο,  σχετικά με την χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για τη διαχείριση  του Περιβάλλοντος – Καταστροφών  και  Κρίσεων στο Δήμο Κομοτηνής κατέθεσε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φελίνα Καζάκου, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου.
 
Η κ. Καζάκου παρουσίασε στο σώμα την πρότασή της, επισημαίνοντας πως με τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ύφεση, είναι η ώρα να συζητηθεί ένας νέος σχεδιασμός σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄& Β΄ βαθμού.
 
Όπως ανέφερε, «οι ευθύνες της όποιας διαχείρισης των φαινομένων πάντα υπάρχουν και σίγουρα δεν είναι πάντα αντιμετωπίσιμες ανάλογα με το μέγεθος αυτών, ενώ τα μέσα και το προσωπικό σε κάθε περίπτωση είναι ελάχιστο και οι προσπάθειες τους πολλές φορές υπεράνθρωπες», εκφράζοντας τις ευχαριστίες όλων σε όλους αυτούς, εργαζόμενους και εθελοντές, που ξεπερνούν τον εαυτό τους.
 
«Όμως είναι εμφανές» συνέχισε η κ. Καζάκου «ότι τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε όλο και πιο συχνά θύματα  αυτών των έκτακτων αλλά πλέον προβλέψιμων φαινομένων, γιατί δεν υπήρξε κατασκευή μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων (φραγμάτων, αποκατάσταση ιρλανδικών διαβάσεων), δεν υπήρξε ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, όπως των σχολείων με τη θωράκιση αυτών (με ενεργειακά κουφώματα, στεγανοποιήσεις, μονώσεις) που διασφάλιζαν την λειτουργία τους  και σε δύσκολες συνθήκες».
 
Τόνισε δε πως τα προηγούμενα χρόνια μόνο το Πράσινο Ταμείο  με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής  διέθεσαν πάνω από 25.000.000 ευρώ κατά το έτος 2014-2015, για παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια, κοινόχρηστους χώρους, ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας, για  τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντίστοιχων έργων, ερωτώντας αν έγινε αξιοποίηση και διαχείριση αντίστοιχων πόρων από το Δήμο Κομοτηνής και σε τι μέγεθος. 

Ευτύχημα ότι στην περιοχή δεν θρηνήσαμε θύματα 

Επιπλέον σημείωσε πως είναι ευτύχημα το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν θρηνήσαμε θύματα, «χωρίς να ξεχνάμε τις όποιες οικονομικές καταστροφές σε γεωργικές εκτάσεις, κτηνοτρόφους ή οικολογικές καταστροφές σε περίπτωση πυρκαγιών ή βιομηχανικών ατυχημάτων» για να εκφράσει την άποψη πως είναι πλέον ώρα οι αρμόδιες αρχές να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης, με συντονισμένο σχέδιο δράσης σε επίπεδο Δήμου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αλλά και το αντίστοιχο όργανο της  ΠΑΜΘ.
 
Και αυτό γιατί σύμφωνα με όλες τις έρευνες αλλά και τα συμπεράσματα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου «safeΕvros» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δ.Π.Θ και της ΠΑΜΘ, τον περασμένο Ιούνιο, οι κλιματικές αλλαγές γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι  με έντονα  και πολυσύνθετα καιρικά φαινόμενα.   

Πρόταση για την ένταξη σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα 

Πρότεινε λοιπόν στο Δήμο να αξιοποιήσει την όποια ευκαιρία του δίνεται, θεωρώντας πως είναι απαίτηση όλων,  να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να προχωρήσουν εγκαίρως, με ευαισθησία και υπευθυνότητα στο θέμα, εκφράζοντας την ανησυχία πως «τα επόμενα χρόνια, χωρίς την “θωράκιση μας” και τα όποια έντονα καιρικά φαινόμενα  να μας  χτυπούν την πόρτα θα είμαστε έρμαια της τύχης μας και των επιλογών μας».
 
Για αυτό και επισήμανε τη δυνατότητα αξιοποίησης της ανοιχτής Ευρωπαϊκής πρότασης-πρόσκλησης   ποσού 2.500.000 ευρώ που χρηματοδοτεί σε υψηλά ποσοστά (από 40% έως και 100%) ενέργειες πρόληψης, αντιμετώπισης κινδύνων και καταστροφών, όπως πρόληψη από πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα και τη στήριξη ευπαθών και πληγέντων πολιτών (όπως αγορά μέσου για την αερομεταφορά  χρόνιων ασθενών).
 
Η πρόσκληση, τόνισε, είναι Ευρωπαϊκή, με τίτλο: Buffer capacities for addressing temporary shortcomings in extraordinary disasters, είναι σε εξέλιξη και κλείνει στις 6 Φεβρουαρίου. «Πρέπει να πάψουμε να υιοθετούμε και να πιστεύουμε τις εύκολες και επιφανειακές προσεγγίσεις. Στην απαίτηση και την ανάγκη πλέον των τοπικών κοινωνιών κάνουμε διαφορετική εκτίμηση και αντιμετώπιση όλων των κρίσιμων θεμάτων δηλώνουμε παρόν και είμαστε διατεθειμένοι ως παράταξη να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε στον σχεδιασμό» σημείωσε κλείνοντας. 

Άντεξε στα καιρικά φαινόμενα η Κομοτηνή 

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Συντονισμού κ. Μανώλης Ταπατζάς, ο οποίος αντικαθιστούσε τον Δήμαρχο στο Συμβούλιο, τόνισε πως η αντιμετώπιση του φαινομένου, από πλευράς του Δήμου τουλάχιστον, ήταν η ενδεικνυόμενη, με τις αλατιέρες τόσο του Δήμου όσο και των εργολάβων να φροντίζουν ώστε να μην κλείσουν οι δρόμοι της πόλης της Κομοτηνής και των οικισμών. Παρέπεμψε δε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ των ταξί της πόλης, με την οποία συγχαίρουν το Δήμο για τη σωστή αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Καρασταύρου σημείωσε πως στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης εντάχθηκαν περίπου 4 σχολεία, όμως την όλη προσπάθεια έχει ανασχέσει το γεγονός ότι πολλά σχολεία, όπως και το κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής, δεν έχουν οικοδομικές άδειες, και λειτουργούν μόνο με άδεια λειτουργίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα επίσης να είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκδοθεί μελέτη στατικής επάρκειας.
 
Όμως τα προγράμματα αυτά ζητούν οικοδομικές άδειες, κάτι που κάνει πολύ δύσκολο να ενταχθούν σε αυτό παλαιότερα κτίρια, όμως ο Δήμος κάνει προσπάθειες και θα εντάξει κάποια το επόμενο διάστημα.
 
Ο κ. Καρασταύρου μιλώντας και ως πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός πως παρά το έντονο κρύο, δεν υπήρχαν σπασίματα στο δίκτυο της ΔΕΥΑΚ, επειδή είχαν προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε αντικατάσταση των δικτύων.
 
Τέλος επισήμανε πως σε αυτή την προγραμματική περίοδο, δεν χρηματοδοτούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από το ΠΕΠ ΑΜΘ παρά μόνο στον Έβρο, τουλάχιστον από όσα διαφαίνονται μέχρι τώρα, με τον ίδιο να διαβεβαιώνει πως, αν αλλάξει κάτι, ο Δήμος έχει έτοιμες προτάσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.