Χωρις γιατρο και φαρμακα οι ασφαλισμενοι του δημοσιου

Xιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς γιατρό και φάρμακα, καθώς οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ και παραμένουν απλήρωτοι αρκετούς μήνες ετοιμάζονται να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους. Ο κίνδυνος ορατός καθώς γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν αποφασίσει από τις 1 Δεκέμβρη να αναστείλουν τις συμβάσεις με τον ΟΠΑΔ.

Για το θέμα συνέντευξη τύπου παραχώρησαν χθες ο Γιώργος Ιωαννίδης πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης, ο Κώστας Τσεπελίδης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και ο Αλέξανδρος Τσαπέκος Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Ροδόπης.

Γιώργος Ιωαννίδης, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης: «Ζητάμε την οριστική λύση του προβλήματος»

Στην επικαιρότητα των μηνυμάτων της ημέρας της 17ης Νοέμβρη αναφέρθηκε ο κ. Ιωαννίδης, τονίζοντας ότι «εμείς οι εργαζόμενοι βιώνουμε μια κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί στα όρια της φτώχειας, με την απαξίωση της αύξησης των μισθών, την αύξηση της ανεργίας και την ακρίβεια. Ήδη επίσημα γνωρίζουμε ότι πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα μέτρα της κυβέρνησης, ειδικότερα μετά το παγκόσμιο οικονομικό κραχ, βοηθούν και εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους χρηματιστές και τραπεζίτες και δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα που αφορά όλους τους ασφαλισμένους του Δημοσίου από την μη καταβολή των δεδουλευμένων προς τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το Δημόσιο, καθώς και τους φαρμακοποιούς. Από τον Φεβρουάριο του 2008 μέχρι και σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί από τον ΟΠΑΔ, οι δε φαρμακοποιοί από τον Μάιο 2008, ενώ τόνισε το δίκιο και των γιατρών και των φαρμακοποιών «να απαιτήσουν τα δεδουλευμένα, διότι δεν υποχρεούνται να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες αλλά και το κεφάλαιό τους ειδικότερα οι φαρμακοποιοί, χωρίς να αμείβονται». Ο κ. Ιωαννίδης κατηγόρησε την πολιτεία για αφερεγγυότητα εφόσον από τη μία εισπράττει δια μέσου των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και από την άλλη δεν αποδίδει αυτά που πρέπει στους φαρμακοποιούς και γιατρούς.

«Εμείς ως Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδόπης συντασσόμαστε στην προσπάθεια του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου για την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς από το Δημόσιο και την πληρωμή των φαρμάκων στους φαρμακοποιούς, και στην επίλυση του προβλήματος οριστικά», ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Κώστας Τσεπελίδης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης: «Ζητάμε τα δεδουλευμένα εννέα μηνών»

Στο ιστορικό του θέματος αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Τσεπελίδης. Από το Φεβρουάριο του 2008 όλοι οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο δεν έχουν εισπράξει τα δεδουλευμένα τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι να προσφεύγουν στα ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών του δημοσίου, που είναι ταυτόχρονα και ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, για τα οποία έχουν διάφορα λειτουργικά έξοδα. Το θέμα αφορά περίπου 20000 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα.

Πριν ενάμισι μήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των ελευθέρων επαγγελματιών γιατρών στη Ροδόπη, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με το δημόσιο, και αποφασίστηκε αν δεν υπάρξει εξόφληση των δεδουλευμένων να σταματήσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες του στους ασφαλισμένους δημόσιους υπαλλήλους από τις 1 Δεκέμβρη. «Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους δημοσίους υπαλλήλους που πληρώνουν τις εισφορές τους, όμως αυτή τη στιγμή το πράγμα δεν προχωρά παραπέρα», τόνισε ο κ. Τσεπελίδης. Την κίνηση αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης ακολούθησαν και άλλοι σύλλογοι της χώρας.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συρόμενος από αυτά τα γεγονότα στις 21 Νοεμβρίου εξήγγειλε έκτακτη γενική συνέλευση όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Εκεί είμαι σίγουρος ότι η απόφαση που πήραμε σε τοπικό επίπεδο θα περάσει και σε πανελλαδικό».

Πιθανότατα λοιπόν την 1η Δεκεμβρίου θα υπάρξει αναστολή συμβάσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς με αποτέλεσμα εφόσον προσφεύγουν οι ασφαλισμένοι στα ιατρεία να λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών χωρίς καμία επιβάρυνση στην αμοιβή, την οποία θα προσλαμβάνουν από τον Οργανισμό Περίθαλψης Δημοσίων Υπαλλήλων. «Από εκεί και πέρα ας εισπράξουν τη δυσαρέσκεια το Υπουργείο Υγείας και Οικονομικών που εποπτεύουν τον ΟΠΑΔ και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνισε ο κ. Τσεπελίδης. «Ζητάμε δεδουλευμένα εννέα μηνών. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα ειδικά για τους νέους γιατρούς».

Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης:

«Η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση»

Από την τσέπη τους πληρώνουν τα φάρμακά τους από χθες Δευτέρα, οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου στην Αττική, καθώς οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου επί μήνες.

Ο κ. Τσαπέκος, κατήγγειλε ότι δεν πρόκειται να πάρουν λεφτά οι ασφαλισμένοι όταν θα κληθούν να πάνε στον ΟΠΑΔ με το δελτίο παροχής υπηρεσιών από τους γιατρούς, αλλά τόνισε ότι «θα μπουν σε μια ουρά, θα ταλαιπωρηθούν και δεν θα πάρουν λεφτά». Εντοπίζοντας το πρόβλημα ο κ. Τσαπέκος ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας και όλη η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το θέμα με ιδιαίτερη σημασία και να δώσει μία λύση και ένα τέλος σε όλα αυτά που συμβαίνουν.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης είχε προαναγγείλει ότι η αναστολή φαρμάκων στους δημόσιους υπαλλήλους θα ξεκινήσει από τις 1 Ιανουαρίου 2009 αλλά τελικά με οδηγία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αυτό θα γίνει από 1 Δεκέμβρη.

Ο κ. Τσαπέκος
στάθηκε ιδιαίτερα στο σενάριο που θέλει τους φαρμακοποιούς και γιατρούς να κάνουν κακό στους ασφαλισμένους. «Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχουμε να πληρωθούμε από το Μάη. Εμείς τα φάρμακα που χορηγούμε τα αγοράζουμε από κάπου. Η δαπάνη που θα πληρωθούμε κατά 85% είναι κεφάλαιο, το οποίο και εμείς χρωστάμε και θέλουμε να το πάρουμε πίσω για να αγοράσουμε φάρμακα. Όταν αγοράζουμε κάθε μήνα και δεν πληρωνόμαστε έρχεται η ώρα και δεν έχουμε το απαραίτητο κεφάλαιο για να πληρώσουμε τον προμηθευτή μας. Το πρόβλημα σε μας είναι περισσότερο οξυμένο. Απαντάμε λοιπόν σε αυτούς που λένε ότι ο κακός φαρμακοποιός και γιατρός δεν θα περιθάλπει τον ασφαλισμένο και θα του ζητά τα λεφτά, ότι μέχρι τώρα δίνουμε φάρμακα για να κρατήσουμε τον ασθενή στην υγεία του αλλά υπάρχουν και όρια και αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός αν θα έχουμε λεφτά για να πάρουμε τα φάρμακα. Δεν έχουμε το φάρμακο και για αυτό δεν το δίνουμε». Σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο την ευθύνη έχει το Υπουργείο και όχι τα φαρμακεία, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα τα οποία δουλεύουν κατά ένα μεγάλο μέρος με τον ΟΠΑΔ έχουν γονατίσει και παίρνουν δάνεια.

Την λύπη του εξέφρασε ο κ. Τσαπέκος για την κατάσταση που δημιουργείται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι του δημοσίου τα φάρμακα. «Ο ασφαλισμένος αν έχει χρήματα θα τα πάρει κι αν δεν έχει δεν θα τα πάρει, οπότε δημιουργείται ένα δεύτερο μεγάλο θέμα, κλονίζεται η υγεία του. Άρα το θέμα δεν είναι γραφειοκρατικό κάποιοι άνθρωποι που περνούν δύσκολα οικονομικά θα το κάνουν αυτό. Και αυτό το βλέπουμε καθημερινά στο πάγκο μας».

Ο κ. Τσαπέκος
κάλεσε την κυβέρνηση «να βρει χρήματα να πάρει δανεικά και εάν δεν μπορούν να χαλάσουν τα ομόλογα, τα οποία είναι σε πολύ χαμηλή τιμή, να βρουν τρόπο να πληρώσουν το φαρμακοποιό».

Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης έκλεισε τονίζοντας ότι «σήμερα θεωρώ ότι η Αθήνα θα παίξει σημαντικό ρόλο και μπορεί να βρούμε κάποια λύση».

Να σημειωθεί ότι πανελλαδικά οι ασφαλισμένοι του δημοσίόυ ανέρχονται στο 1,5 εκατομμύριο ενώ στο νομό Ροδόπης οι ασφαλισμένοι είναι 4800 περίπου, ενώ οι γιατροί οι συμβεβλημένοι με το δημόσιο είναι περίπου 90 στο Νομό Ροδόπης.

Ομαλοποίηση των πληρωμών όπως και παλιότερα

Σε ερώτηση αν ο ΟΠΑΔ προχωρήσει σε μερική καταβολή των δεδουλευμένων ο κ. Τσαπέκος ανέφερε ότι η πρόταση του Συλλόγου Ροδόπης είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη και τακτική πληρωμή των φαρμακείων. «Γνωρίζετε πολύ καλύτερα ότι πάντα υπάρχουν διαπλοκές, πάντα υπάρχουν προεδρεία που συνεργάζονται ενδεχομένως με τις κυβερνήσεις, εμπλέκονται τα κομματικά και βουλώνουν κάποια στόματα. Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε καθαρά συνδικαλιστικά απαιτητικοί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι «η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό θέμα για να ανατεθεί σε χέρια υπουργών και επικοινωνιολόγων. Αυτή τη στιγμή το επικοινωνιακό τρικ που χρησιμοποιούν οι κεντρικές ενώσεις των Αθηνών είναι ότι κατόπιν ενεργειών μας εξασφαλίσαμε να εκταμιευτούν χρήματα για ένα έως δύο μήνες. Αυτά τα χρήματα εμείς δεν τα είδαμε γιατί πέσαμε στην απεργία του ΟΠΑΔ. Αυτά είναι λύσεις για το θεαθήναι. Εμείς αυτό που θα ζητήσουμε στην Γενική Συνέλευση της Αθήνας είναι να υπάρξει εξόφληση των δεδουλευμένων υπηρεσιών υγείας και ομαλοποίηση της πληρωμής των γιατρών όπως και παλιότερα. Υπήρχαν καθυστερήσεις και για δύο μήνες, ποτέ δεν είχαμε διαμαρτυρηθεί οι ιατρικοί σύλλογοι, γιατί μέσα στην ιατρική δεοντολογία και πράξη αναφέρεται ότι ο γιατρός πρέπει να διεκδικεί την αμοιβή του με αξιοπρέπεια. Αυτή τη στιγμή έχουμε να πληρωθούμε εννέα μήνες και το διάστημα είναι μεγάλο. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης νέοι γιατροί αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Αν θέλουν ας δυο σοβαρά το θέμα αν δεν θέλουν να έχουμε περαιτέρω συνέχειες».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.