«Χωρα που χανει το δασος χανεται και η ιδια»

«Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των υποδομών, της δασοπροστασίας, που είναι σοβαρό. Δεν λύνεται όταν έρθει ο καιρός της δασοπροστασίας. Πρέπει οι υπηρεσίες να χρηματοδοτηθούν εγκαίρως, για να βελτιώσουν τους δασοδρόμους. Εμείς κάναμε το πρόγραμμά μας, ζητήσαμε, αλλά δεν μας έχει έρθει ακόμη απολύτως τίποτε, οπότε περιμένουμε», δηλώνει ο κ. Μιχάλης Καρανικολάου, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και σημειώνει: «Το πρόβλημα της υπερβόσκησης «λεηλατεί» όλη την ορεινή Ροδόπη. Εκτός από αυτά, τα οποία φράζουμε και τα προστατεύουμε με μεγάλη δυσκολία όλα τα άλλα είναι ανεξέλεγκτα. Έχει διαλυθεί και το κομμάτι εκείνο της υπηρεσίας που προστατεύει τα δάση. Δεν υπάρχει δασοφυλακή, είναι διαλυμένη, ούτε δασοφύλακες ούτε οχήματα για να κάνουν περιπολίες».

Πώς έχει η κατάσταση στον δασικό πλούτο της περιοχής μας;

Η κατάσταση παραμένει ως έχει. Εμείς ακούμε κάποιες υποσχέσεις, οι χρηματοδοτήσεις, όμως, παραμένουν στο περσινό επίπεδο.

Και τα προβλήματα;

Τα προβλήματα γίνονται ακόμη περισσότερα, γιατί δεν υπήρξαν χρήματα να βελτιωθούν τουλάχιστον οι δασόδρομοι, οπότε παραμένουμε στα ίδια.

Τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των υποδομών, της δασοπροστασίας, που είναι σοβαρό. Δεν λύνεται όταν έρθει ο καιρός της δασοπροστασίας. Πρέπει οι υπηρεσίες να χρηματοδοτηθούν εγκαίρως, για να βελτιώσουν τους δασοδρόμους. Εμείς κάναμε το πρόγραμμά μας, ζητήσαμε, αλλά δεν μας έχει έρθει ακόμη απολύτως τίποτε, οπότε περιμένουμε.

Ποιες άλλου είδους εργασίες απαιτούνται;

Θα πρέπει να γίνουν έργα φυτοκομικά, αραιώσεις, κλαδεύσεις σε πολύ επικίνδυνες περιοχές. Κι αυτές οι εργασίες, όμως, θέλουν λεφτά, οπότε περιμένουμε. Έχουμε μια συνεργασία σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά όλα θέλουν πιστώσεις, δεν μπορούν να γίνουν με τα λόγια.

Έχετε και το απαραίτητο προσωπικό;

Με περισσότερα κενά. Η υπηρεσία μας χρειάζεται άλλους τόσους. Είμαστε οκτώ δασολόγοι, ίσα – ίσα που συμπληρώνουμε τις θέσεις των προϊσταμένων των Τμημάτων. Άλλοι τόσοι τεχνολόγοι. Έχει κλείσει σχεδόν το Δασονομείο των Σαπών. Κάνουμε μελέτες με ανθρώπους που έχουν προσληφθεί με Stage και με 4ωρίτες. Έχουμε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, για να είμαστε εντάξει απέναντι στις υποχρεώσεις του Νομού μας, χρειαζόμαστε διπλασιασμό του προσωπικού.

Για να φροντίσετε μια έκταση…

Για να φροντίσουμε μια έκταση 1.450.000 στρεμμάτων.

Έχουμε σπάνιο δασικό πλούτο στην περιοχή;

Τα δάση της Θράκης είναι φυλλοβόλα, είναι δάση δρυός και οξιάς, σπάνια στην Ευρώπη. Εκεί κυριαρχούν τα κωνοφόρα. Έχουμε μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα σε επίπεδο Ευρώπης, η οποία θέλει και προστασία.

Ιδιώτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν στην περιοχή;

Εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το κεφάλαιο, που να θέλει να ιδιωτικοποιήσει δασικές εκτάσεις κ.ά. Έχουμε, όμως, πρόβλημα μη εξασφάλισης πόρων για να κάνουμε τις εργασίες που απαιτούνται, για να ανορθώσουμε τα οικοσυστήματα τα οποία έχουν καταστραφεί.

Προβλήματα με την υπερβόσκηση αντιμετωπίζουμε;

Το πρόβλημα της υπερβόσκησης «λεηλατεί» όλη την ορεινή Ροδόπη. Εκτός από αυτά τα οποία φράζουμε και τα προστατεύουμε με μεγάλη δυσκολία, όλα τα άλλα είναι ανεξέλεγκτα. Έχει διαλυθεί και το κομμάτι εκείνο της υπηρεσίας που προστατεύει τα δάση. Δεν υπάρχει δασοφυλακή, είναι διαλυμένη, ούτε δασοφύλακες ούτε οχήματα για να κάνουν περιπολίες. Αν δεν υπάρχει δασοπροστασία, δεν μπορεί να υπάρχει και εκμετάλλευση και διαχείριση των δασών, ό,τι κάνουμε εμείς, το καταστρέφουν τα κατσίκια.

Έχουμε μεγάλο ζωικό πλούτο;

Έχουμε μεγάλο ζωικό πλούτο, ο οποίος είναι καταστροφικός. Ένα κατσίκι, βάσει μελετών, για να δώσει μια δραχμή σε προϊόν, πρέπει να φάει τέσσερις δραχμές ξύλο. Αν αυτό λέγεται ανάπτυξη, τώρα… Και να φανταστείτε ότι δεν λύσαμε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας, εισαγωγική χώρα ήμασταν, εισαγωγική είμαστε. Δύο ευρώ αγοράζουν σήμερα ζωντανά τα αιγοπρόβατα, για ποια κτηνοτροφία μιλάμε;

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Το θέμα είναι πολιτικό, πρέπει να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και να σφαγούν οι αίγες, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν τα πρόβατα και τα μεγάλα ζώα τα οποία δεν κάνουν ζημιά στο δάσος, μπορούν αυτά να βόσκουν. Ας αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι για να πάει καλά το δάσος.

Αν δεν γίνει κάτι, ποιος κίνδυνος ελλοχεύει;

Αν συνεχιστεί, θα χάσουμε το δάσος και χώρα που χάνει το δάσος χάνεται και η ίδια. Ο κόσμος θα φύγει όλος, θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και ερημοποίηση.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.