Εφεραν την ανοιξη τα χελιδονισματα στην Κομοτηνη

Εξελίσσονται τα χελιδονίσματα, που φέτος περιλάμβαναν και μελοποιημένα τραγούδια του Γεωργίου Βιζυηνού

Μπορεί ο καιρός να τους χάλασε λίγο τον προγραμματισμό, όμως τα χελιδονίσματα πραγματοποιήθηκαν για ακόμα μια φορά στην Κομοτηνή, την Κυριακή 3 Μαρτίου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής σε συνεργασία με ακόμα 7 Συλλόγους και τη μουσική Σχολή ΝΟΤΑ του Χρήστου Χατζόπουλου.

Αφού λοιπόν μικροί και μεγάλοι μαζεύτηκαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Ειρήνης, ξεκίνησε η δράση «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2024 – Σαν χορεύουν τα χελιδόνια» με μια μουσική διαδρομή στην οποία τα παιδιά να τραγούδησαν τα τραγούδια της Άνοιξης μαζί με τη μουσική σχολή ΝΟΤΑ.

Όλοι μαζί κατέληξαν στο πάρκο Αγίας Παρασκευής όπου παιδικά τμήματα πολιτιστικών συλλόγων χόρεψαν ποιήματα του θρακιώτη πεζογράφου και ποιητή Γεώργιου Βιζυηνού που μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη και μουσικοδιδάσκαλο Χρήστο Χατζόπουλο.

Παράλληλά στο χώρο υπήρχαν εργαστήρια χειροτεχνίας για να καλωσορίσουν τα παιδιά την άνοιξη, ενώ την δράση πλαισίωσαν και οι Σπορίτες, με τα παιδιά να φυτεύουν σπόρους σε χώμα δίνοντας την υπόσχεση της άνθισης.

Στη δράση συμμετείχαν παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοσμίου, του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, του Μορφωτικού Συλλόγου των Εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσανέων και του Συλλόγου Καππαδοκών Ν. Ροδόπης «Ο Άγιος Βασίλειος»

Ταξιδεύουν παντού τα χελιδονίσματα

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιάννης Κυριαζής, ενώ από την πλευρά του ο Χρήστος Χατζόπουλος στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Φέτος μάλιστα τα Χελιδονίσματα εξελίσσονται, τραγουδώντας τον μεγάλο Θρακιώτη, και για τον ίδιο μεγαλύτερο Έλληνα ποιητή, τον Γεώργιο Βιζυηνό. «Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τέτοιους ποιητές πρέπει σιγά σιγά να τους μαθαίνουμε» σημείωσε, καταθέτοντας την άποψη πως θα πρέπει όλα τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με το έργο του από μικρά.

Για αυτό και όλη αυτή η μελοποίηση των ποιημάτων του Βιζυηνού, ο λόγος του οποίου είναι διδακτικός και σπουδαίος, θα συμπεριληφθεί σε ένα βιβλίο, το οποίο θα δοθεί στα σχολεία, και θα περιλαμβάνει τις νότες, βίντεο από τα τραγούδια και πώς χορεύονται, σε χορούς θρακιώτικους αλλά και από όλη την Ελλάδα.

«Θα μάθουν τον Ζωναράδικο στην Κρήτη, τα ποντιακά, εμείς θα μάθουμε τα Κρητικά, τσάμικα, και όλη η Ελλάδα να μπουν σε αυτό το σπουδαίο ήχου που αφήνει η παράδοση» τόνισε.

Τα χελιδονίσματα ξεκίνησαν πριν από 20 χρόνια, και τώρα γίνονται σε όλη την Ελλάδα, με τον ίδιο τον κ. Χατζόπουλο να τα μεταφέρει φέτος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μέτσοβο, Μέγαρα ακόμα και τη Γερμανία, ενώ η εκδήλωση θα ξαναγίνει στις αρχές Απριλίου στην Κομοτηνή, από το 5ο Γυμνάσιο με την συμμετοχή των 5ων Γυμνασίων από όλη την Περιφέρεια, καθώς και Δημοτικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.