Χερι – χερι Κομοτηνη – Κιρτζαλι

Πιστεύουν πως η προβολή της περιοχής τους ως τουριστικός προορισμός είναι από μέτρια έως ανεπαρκής. Θεωρούν ότι υπάρχουν στοιχεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να προβληθούν ως πόροι τουριστικής αξίας. Παράλληλα, βλέπουν ουσιαστική τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών. Έλληνες και Βούλγαροι, κάτοικοι της Κομοτηνής και του Κίρτζαλι ελπίζουν ότι η συντονισμένη διαχείριση των πολιτιστικών πόρων των δύο περιοχών θα συμβάλει στην τουριστική και οικονομική τους άνθιση.

Μελέτη συνεργασίας Κομοτηνής – Κίρτζαλι ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο

Την έγκριση της μελέτης με τίτλο: «Ο πολιτισμός ως μέσο ανάπτυξης τουριστικών προγραμμάτων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης το βράδυ της Δευτέρας. Η μελέτη εκπονήθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Κομοτηνής, (Δ.Ε.Α.Κ.Ο.), στο πλαίσιο του έργου «Διασυνοριακή Ανάπτυξη της Απασχόλησης στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού» της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA/ PHARE CBC Ελλάδα Βουλγαρία.. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΑΚΟ κ. Φ. Καζάκου η συγκεκριμένη μελέτη – έρευνα αποβλέπει στην εκτίμηση του βαθμού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών σύνδεσης του πολιτισμικού πλαισίου και των πολιτιστικών δομών και λειτουργιών με την ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού και της ενίσχυσης της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κομοτηνής και της περιφέρειας Kirdjali, καθώς και τη δημιουργία σταθερών πλαισίων επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών με σκοπό την ενθάρρυνση και την προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας και υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.

Δρομολογείται η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής

Η μελέτη είναι συνδεδεμένη με τα θέματα συσπείρωσης των δύο περιοχών λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση που τις χαρακτηρίζει. Ως βασικό «συστατικό» έχουν την ανάδειξη της ταυτότητας (παραγωγικής και κοινωνικής) της περιοχής τους, μέσα από την αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών στοιχείων καθώς και των φυσικών πόρων. Οι στόχοι επικεντρώνονται στη διαφοροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ενδυνάμωση των διακλαδικών και διατομεακών σχέσεων της τοπικής οικονομίας. «Οι δύο περιοχές της μελέτης, ενώ διαθέτουν πλούσια στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν έχει οριστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητά τους σε σημείο που να μπορεί να γίνει λόγος χρήσης του πολιτιστικού πλούτου για τουριστική ανάπτυξη των δύο Δήμων» τονίζεται στις τελικές διαπιστώσεις. Τα κυριότερα δε σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι: Η διαχείριση πολιτιστικών πόρων, το τουριστικό ενδεχόμενο – διαχείριση τουριστικών περιοχών, η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής και η εφαρμογή καλών πρακτικών και συστάσεων.

Ποιες δράσεις προτείνονται…

Οι προτάσεις δε που κατατίθενται, μεταξύ άλλων, είναι: Η δημιουργία ενός δίγλωσσου οδηγού που θα παρουσιάζει τον τόπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην παρουσίαση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτό, τόσο στους Έλληνες και στους Βούλγαρους, όσο και στους ξένους επαγγελματίες του τουρισμού. Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία μιας κινητής έκθεσης, η οποία θα έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες. Στην ουσία θα λειτουργήσει ως ένα πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης και μάθησης της τοπικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς σε μαθητές, φοιτητές. Επίσης, προβλέπεται η συμμετοχή σε διεθνή τουριστική έκθεση, η διοργάνωση κεντρικής ημερίδας και η δημιουργία ιστοσελίδας.

Τι λένε οι κάτοικοι σε Κομοτηνή και Κίρτζαλι

Αναπόσπαστο μέρος της έρευνας αποτέλεσε το ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνθηκε σε πολίτες του δήμου Κομοτηνής και του Δήμου Κίρτζαλι. Οι ερωτηθέντες απάντησαν στην πλειοψηφία τους ότι δεν έχουν παρακολουθήσει κάποια πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την άλλη χώρα ή κάποια έκθεση πολιτιστικού περιεχομένου. Και στους δύο δήμους οι ερωτηθέντες συμφωνούν πως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις από λίγο έως πολύ θα αποτελέσουν κίνητρο ανάπτυξης τουριστικών προγραμμάτων. Οι πολίτες των δύο περιοχών θεωρούν πως η αύξηση των τουριστών από τη μία προς την άλλη πόλη θα συμβάλει στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο δήμων. Παραπάνω από τους μισούς πολίτες του δείγματος των δημοτών του Κίρτζαλι θεωρούν πως η αύξηση των τουριστών λόγω πολιτιστικών εκδηλώσεων θα συμβάλλει από αρκετά έως πολύ στην καταπολέμηση της ανεργίας. Στο δείγμα του δήμου του Κίρτζαλι πιστεύουν πως ο κλάδος της οικονομίας που θα ωφεληθεί από την παρουσία των Ελλήνων θα είναι ο τομέας των υπηρεσιών και του εμπορίου. Οι μισοί ακριβώς από τους πολίτες του βουλγάρικου δείγματος έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα, ενώ το ποσοστό του ελληνικού δείγματος που έχει επισκεφτεί την Βουλγαρία κυμαίνεται στο 40%. Από τους Βούλγαρους που επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 94% δηλώνει ικανοποιημένο από λίγο έως πολύ. Το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων που επισκέφτηκαν την Βουλγαρία είναι μικρότερο και κυμαίνεται στο 84%. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν και των δυο δειγμάτων πιστεύει πώς ο κάθετος άξονας της Εγνατίας Οδού θα ενώσει τις δύο πόλεις και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτιστικών και οικονομικών σχέσεων.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.