«Χελιδονισματα Θρακης» μια ξεχωριστη πολιτιστικη συμπραξη

Τα «Χελιδονίσματα Θράκης» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας μουσικής παραγωγής, που αποτελεί καρπό της δημιουργικής συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου με το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

Το cd το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, του Αιγαίου, της Μακεδονίας, της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας, παρουσιάστηκε το Σάββατο το πρωί από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ.Δήμητρα Τοπαλίδου Σιδηροπούλου, τον μουσικοδιδάσκαλο κ. Χρίστο Χατζόπουλο, μαθητές του Μουσικού Σχολείου και άλλους συντελεστές της παραγωγής.

Μιλώντας για το έναυσμα που οδήγησε στην υλοποίηση της ιδέας παραγωγής του μουσικού cd η κ. Τοπαλίδου-Σιδηροπούλου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου για την εκδήλωση αναβίωσης των χελιδονισμάτων μιας πανάρχαιας ελληνικής γιορτής, που τιμούσε τον ερχομό της Άνοιξης και των αγγελιοφόρων της, των χελιδονιών. « Η συγκινητική αποδοχή από όλους τους κατοίκους της πόλης, ήταν για μας το έναυσμα ώστε να προχωρήσουμε στην παραγωγή και την έκδοση του cd, πιστεύοντας ότι με αυτή την συλλογική δουλειά θα συμμετέχουμε στη διατήρηση της θρακικής παράδοσης» τόνισε.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου εξήρε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, παρουσιάζοντας τους συντελεστές του μουσικού έργου ενώ παράλληλα επισήμανε ότι η παραγωγή χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ και την Νομαρχία Ροδόπης. Χορηγός του ψηφιακού δίσκου ήταν και η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης» που επιμελήθηκε και εκτύπωσε το καλαίσθητο έντυπο που βρίσκεται εντός της κασετίνας.

Στην προσπάθεια μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο, άρτιο, αποτέλεσμα εστίασε στο λόγο του, ο μουσικοδιδάσκαλος κ. Χρήστος Χατζόπουλος ο οποίος μελοποίησε τα ανοιξιάτικα κάλαντα έχοντας παράλληλα την μουσική επιμέλεια και την ενορχήστρωση των μουσικών κομματιών. Ο κ. Χατζόπουλος πρόσθεσε ακόμη τα τραγούδια του δίσκου θα παρουσιαστούν ζωντανά σε εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσικού Σχολείου, πιθανότατα τον επόμενο μήνα.

Στην σημασία της δραστηριοποίησης των ντόπιων καλλιτεχνικών δυνάμεων στάθηκε στην τοποθέτηση του ο τεχνικός υπεύθυνος του μουσικού cd κ. Γιάννης Παγκοζίδης, συνιδιοκτήτης του στούντιο «Μαγική Πυξίδα» όπου έγινε η ηχογράφηση και η ψηφιακή επεξεργασία του δίσκου. Ο κ. Παγκοζίδης μίλησε επίσης για τις δυνατότητες που παρέχει η λειτουργία του σύγχρονου στούντιο ηχογράφησης στην Μαρώνεια, στην κατεύθυνση υλοποίησης μουσικών παραγωγών όπως η συγκεκριμένη. Ο ίδιος καταλήγοντας χαρακτήρισε «σπουδαίο» το έργο των μαθητών.

Ο ντόπιος ζωγράφος κ. Αγαθάγγελος Γεωργίου ο οποίος επιμελήθηκε τη σχεδίαση του εξώφυλλου του δίσκου, προέτρεψε το κοινό της περιοχής να περιηγηθεί αυτό «τον μουσικό παράδεισο» εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εικαστική του συμμετοχή στην ίδια προσπάθεια.

«Ήταν μια μοναδική εμπειρία»

Αυτό τόνισαν από την πλευρά τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου , Κατερίνα Αγγελακούδη, Χριστίνα Αμανατοπούλου και Μιχάλης Καρανίκος, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση του ψηφιακού δίσκου.

«Όταν μάθαμε ότι θα γίνει ηχογράφηση και πως θα έχουμε την τιμή να βγάλουμε ένα cd στο οποίο θα παρουσιάσουμε μουσικά κομμάτια του τόπου μας, ενθουσιαστήκαμε όλοι πάρα πολύ γιατί έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την παράδοση του τόπου μας»δήλωσε η Κατερίνα Αγγελοπούλου, σημειώνοντας όπως και οι συμμαθητές της την συνεργασία που αναπτύχθηκε με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου.

«Ευχαριστούμε τον Σύλλογο γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε ένα από τα όνειρα μας και τους καθηγητές μας για την υπομονή τους» είπε η Χριστίνα Αμανατοπούλου.

«Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα, είμαστε όλοι πάρα πολύ ενθουσιασμένοι από την παραγωγή» δήλωσε ο μαθητής Μιχάλης Καρανίκος ο οποίος μίλησε και για την σκληρή προσπάθεια ώστε να παραχθεί το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Θα αναβιώσουν και πάλι τα χελιδονίσματα

Τα «χελιδονίσματα» θα αναβιώσουν και φέτος- για δεύτερη συνεχή χρονιά- την 1η Μαρτίου. Όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου, το πρωί της ίδιας μέρας οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα ψάλλουν τα ανοιξιάτικα κάλαντα στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ, στο Νομάρχη Ροδόπης, στο Δήμαρχο Κομοτηνής, στο Διοικητή της 21ης ΤΘΤ και στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Το μεσημέρι θα ακολουθήσει παρέλαση των δημοτικών σχολείων στους δρόμους της πόλης με αφετηρία το Βυζαντινό Φρούριο. Η πομπή με την συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα προσφερθούν στους πολίτες, κατασκευές χελιδόνια, ο παραδοσιακός Μάρτης και ευχετήριες κάρτες που ετοιμάστηκαν από τα μέλη του Συλλόγου.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.