Χειρογραφο κορανι 500 ετων «κρυβει» η βιβλιοθηκη του Γενι Τζαμι

Σε προσπάθεια αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης της πολύτιμης βιβλιοθήκης θρησκευτικών συγγραμμάτων έχει επιδοθεί η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προσπάθειες αρχειοθέτησης και ψηφιοποίησης της βιβλιοθήκης του Γενί Τζαμί από τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας, η οποία περιέχει πάνω από 1000 βιβλία ιδιαίτερης θρησκευτικής αξίας.
Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν χειρόγραφα Κοράνια τα οποία χρονολογούνται μισή χιλιετία πριν, καθιστώντας τα ιδιαίτερα σημαντικά.
 
Η βιβλιοθήκη αυτή που δημιουργήθηκε μαζί με το Γενί Τζαμί, βρίσκεται στο χώρο της Μουφτείας, σε ένα βοηθητικό κτίσμα το παλιότερο κομμάτι του οποίου χρονολογείται την εποχή που ο χώρος λειτουργούσε ως Ιερατικό σχολείο.
 
Τα βιβλία αυτά παρέμειναν πολλά χρόνια χωρίς αρχειοθέτηση, το τελευταίο διάστημα όμως έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια από τα μέλη της διαχειριστικής ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των βιβλίων και να προχωρήσει η ψηφιοποίησή τους ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα.

 

Βιβλιοθήκη Ιερατικού Σχολείου 

Όπως σημείωσε ο γραμματέας της Διαχειριστικής Επιτροπής κ. Ισμαήλ Ντουρχάν, η βιβλιοθήκη αυτή υπάρχει από την εποχή που στο χώρο υπήρχε ένα συγκρότημα που στέγασε το Ιερατικό σχολείο (μεντρεσέ) του Γενί Τζαμί, που περιλάμβανε τη βιβλιοθήκη, το τέμενος αλλά και το νεκροταφείο.
 
Η βιβλιοθήκη λοιπόν δημιουργήθηκε μαζί με το Γενί Τζαμί, και σε αυτή περιέχονται βιβλία ερμηνείας του κορανίου, βιβλία με τους λόγους του προφήτη Μωάμεθ, βιβλία για το Ισλαμικό Δίκαιο, Θρησκευτικών Ποιημάτων και άλλα.
 
Μάλιστα τόνισε πως στο χώρο βρίσκονται Κοράνια τα οποία είναι χειρόγραφα και υπολογίζεται ότι έχουν γραφτεί πριν από 500 χρόνια, καθώς και άλλα σημαντικά βιβλία ιδιαίτερης θρησκευτικής αξίας.

 

Στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες για τη συντήρηση και την αρχειοθέτηση των βιβλίων, όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν σωστά, ενώ η καταγραφή των βιβλίων έμεινε στη μέση.
 
Για αυτό και τώρα προσπαθούν να μεταφέρουν σε ψηφιακό αρχείο τα βιβλία και να κωδικοποιήσουν τα βιβλία, ώστε να μπορεί κάποιος να τα αναζητήσει εύκολα.
 
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή σε όσους επιθυμούν να κάνουν μελέτες ή επιστημονικές εργασίες, κάτι που όμως είναι δύσκολο λόγω της μη αρχειοθέτησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.