Χειρα συνεργασιας προς θεσμικους φορεις και συλλογους ετεινε «Το Χαμογελο του Παιδιου»

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους - Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος «Το Χαμόγελο του Παιδιού» «Όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως αν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και έγκυρα, μπορούμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα»

Έως την προσεχή Παρασκευή, 17 Μαρτίου, θα παραμείνει στην πόλη μας, το 1o Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας του «Χαμόγελου του Παιδιού», «Οδυσσέας»  το οποίο «πάρκαρε» στην κεντρική πλατεία της πόλης στις αρχές της εβδομάδας με στόχο να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες της περιοχής αλλά και να ενημερώσει το κοινό για την λειτουργία του οργανισμού, το έργο του καθώς και για κάθε πρόβλημα κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σήμερα και για τους τρόπους εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις του Οργανισμού.
 
Στον «Οδυσσέα» ωστόσο βρέθηκε χθες και ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τον απολογισμό των πανελλαδικών δράσεων και τις δράσεις που υλοποιεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Βόρεια Ελλάδα σε θεσμικούς φορείς και συλλόγους της πόλης, προκρίνοντας τόσο την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριοποίησης του Οργανισμού στην περιοχή αλλά και την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά.
 
Στην συνάντηση μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών  Υποθέσεων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης, η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν.Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ν. Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο κ. Μιχάλης Ραγκούσης, πρόεδρος του Α.Σ. «Ηρόδικος» καθώς και εκπρόσωποι της αστυνομικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής.
 

«Και στην τοπική κοινωνία, όπως και πανελλαδικά υπάρχουν πολλές  μεμονωμένες ομάδες που λειτουργούν προς όφελος των παιδιών. Οι μονάδες αυτές πρέπει να ενώνονται και να λειτουργούν από κοινού με όρους αυστηρότητας και διαφάνειας» ήταν το βασικό μήνυμα του κ. Γιαννόπουλου, ο οποίος ήταν και αυτός που ανέλαβε το έργο της παρουσίασης του έως τώρα έργου του οργανισμού και ειδικότερα των όσων «Το χαμόγελο του παιδιού» κατάφερε κατά το 2016.
 
Όπως επεσήμανε ο ίδιος «Το Χαμόγελο του παιδιού» στα 21 χρόνια δράσης του έχει στηρίξει περισσότερα από 1.200.000 παιδιά και τις οικογένειές τους, χρηματοδοτούμενο σχεδόν στο ακέραιο από τους πολίτες και τις εταιρείες οι οποίοι εμπιστεύονται το έργο του, στηρίζοντάς τους έμπρακτα μέσω δωρεών χορηγιών.
 
Τα οικονομικά του οργανισμού ελέγχονται ετησίως από το Διεθνές Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Ernst and Young, ενώ όπως εξήγησε ο ίδιος οι υπηρεσίες παρέμβασής του απευθύνονται σε όλα τα παιδιά, θύματα βίας, με προβλήματα υγείας, παιδιά που εξαφανίζονται, παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος ή εθνικότητας.  Για την υλοποίηση των δράσεών του απασχολεί σήμερα 452 εξειδικευμένους επαγγελματίες επιστήμονες, ενώ πολύτιμη είναι η συνεισφορά των 3.269 εθελοντών του, εκ των οποίων οι 2.461 είναι σταθεροί, ενεργοί και εγγεγραμμένοι πανελλαδικά.
 
Κατά το 2016 το «Χαμόγελο του Παιδιού» στήριξε 100.392 παιδιά και τις οικογένειές τους, που μεταφράζεται σε 332,69% αύξηση σε σχέση με τον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών που βοήθησε το 2011, ενώ οι γραμμές βοήθειας που λειτουργούν στο πλαίσιο του δέχτηκαν συνολικά 258.406 κλήσεις, ήτοι 708 κλήσεις ανά ημέρα. 

Κώστας Γιαννόπουλος «Υπάρχουν δυνάμεις υγιείς μέσα σ’ αυτήν την χώρα, είτε είναι θεσμικοί είτε εθελοντικοί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είμαστε εδώ για να κάνουμε τη διαφορά» 

Ο κ. Γιαννόπουλος περιέγραψε αναλυτικά τις δομές και τη λειτουργία του οργανισμού, σημειώνοντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν στην επιτέλεση του έργου του, πολλές εκ των οποίων, όπως αυτή του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, αλλά και οι τεχνολογίες που διαθέτει, όπως αντίστοιχα και οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει σε θεσμικό επίπεδο, εντός και εκτός των ορίων της χώρας.
 
Μίλησε επίσης και για δομές του οργανισμού που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς ως σήμερα, όπως το Κέντρο Συνηγορίας του Παιδιού ή τα εκπαιδευμένα σκυλιά που διαθέτει, για τον άμεσο εντοπισμό ανθρώπων σε περίπτωση εξαφάνισης, επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για τη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης ανάγκης.
 

«Υπάρχουν δυνάμεις υγιείς μέσα σ’ αυτήν την χώρα, είτε είναι θεσμικοί είτε εθελοντικοί που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και είμαστε εδώ για να κάνουμε την διαφορά» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος ενώ ερωτηθείς σχετικά, με αφορμή και την πρόσφατη συμμετοχή του οργανισμού στην υπόθεση εξαφάνισης του 6χρονου συμπολίτη μας, επανάλαβε την ανάγκη της σωστής ενημέρωσης και της έγκαιρης δραστηριοποίησης αρχών και φορέων. «Και εδώ και αλλού είναι θέμα του ανθρώπου που θα αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση. Χρειάζεται να είναι ενημερωμένος. Καμιά φορά δεν είναι ενημερωμένος και πρέπει να ρωτά, να ενημερώνεται. Και εδώ είναι πολλές φορές που υπάρχει το λάθος της διαδικασίας της σύμπραξης δυνάμεων, με αποτέλεσμα όταν ενημερώσουν την επόμενη μέρα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και να έχουν χαθεί οι πρώτες ώρες. Και σε αυτή την περίπτωση και σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να γίνει κάτι. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα σωθεί η ζωή του παιδιού, αλλά ξέρουμε ότι οι πρώτες δύο ώρες είναι πολύτιμες για τη ζωή ενός παιδιού που έχει εξαφανιστεί, ειδικότερα ενός παιδιού που έχει πέσει θύμα βίαιης συμπεριφοράς. Υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν μέσα, υπάρχουν σκυλιά που μπορούν να βρουν το παιδί άμα είναι σε κοντινή απόσταση μέσα σε 5 λεπτά μόνο από την μυρωδιά και γενικότερα υπάρχουν τρόποι και μέσα, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν». «Αυτό το λέμε και σε περιπτώσεις υγείας παιδιών» συνέχισε εξηγώντας πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι «υπάρχει η μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών που διαθέτει «Το χαμόγελο του παιδιού»  και που λειτουργεί σε όλη τη βόρεια Ελλάδα στα πλαίσια του ΕΚΑΒ, για να σώσουμε ένα νεογέννητο που δεν πρέπει να μεταφερθεί με άλλο τρόπο παρά μόνο με ειδική μονάδα εντατικής θεραπείας» για να καταλήξει στο ότι «όλοι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως αν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο τα αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και έγκυρα, μπορούμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα».
 
Ερωτηθείς τέλος για την αδυναμία συνεργασίας και σύμπλευσης όλων των κοινωνικών εκείνων μονάδων που λειτουργούν για την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη ο πρόεδρος του οργανισμού τόνισε πως «ένα μικρό παιδάκι, πριν από 22 χρόνια, ο γιός μου, τελείωνε το ημερολόγιό του με τελευταία  επιθυμία του το αν ενωθούμε όλοι τότε θα τα καταφέρουμε. Η διάθεση ενός 10χρονου παιδιού είναι δεδομένη. Η διάθεση, όμως, μιας κοινωνίας που πρέπει να ενωθεί ειδικότερα σε δύσκολες καταστάσεις είναι επίσης δεδομένη. Όπως αυτό είναι αυτονόητο για το εξωτερικό έτσι θα πρέπει να είναι και για την Ελλάδα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.